Liefhebbers van pure henna voor het haar vertellen dat henna het beste is wat je haar kan over komen.

01:17 - 00:46
luistertijd 01:17 - leestijd 00:46

Liefhebbers van pure henna voor het haar vertellen dat henna het beste is wat je haar kan over komen. Henna zou eigenschappen hebben als conditionering en versterking van het haar. Maar is dit wel zo?

De Amerikaanse Beautybrains doen een boekje open. In henna zit een werkzame stof die Lawsone wordt genoemd (ook bekend als hennotannic zuur of 2-hydroxy-1 ,4-naftochinon). Het is een rood-oranje kleurstof die chemisch reageert met keratine-eiwit via een proces dat bekend staat als Michaël toevoeging. Het laat een sterke, semi-permanente kleuring achter die zo handig is bij het maken van de prachtige Indiaase tekeningen (mendhi) op de huid. Het blijft zo lekker lang zitten omdat de kleurstof een reactie met huideiwit aangaat. Maar of dat ook te zeggen is over het haar? De chemici hebben er nog nooit sluitende literatuur over gevonden. Ze vertellen ook dat haarcosmetica fabrikanten tegenwoordig heel goed en secuur kunnen meten welke impact stoffen op en in de haarschacht kunnen hebben. Goede conditioners kunnen de haarschubben sluiten zodat de haren veerkrachtig blijven aanvoelen. Van henna is geen data bekend dat het deze eigenschappen zou hebben.

Weet jij er meer over? Laat het ons weten.

Lees ook