Vitamine E wordt ook wel de vetoplosbare variant van vitamine C genoemd.

06:25 - 03:51
luistertijd 06:25 - leestijd 03:51

Vitamine E wordt ook wel de vetoplosbare variant van vitamine C genoemd. Het is net als vitamine C een lichaamseigen antioxidant en betrokken bij ontzettend veel reacties in het lichaam. Lees verder wat suppletiedeskundige Anne Andela over vitamine E te vertellen heeft.

Het heeft in tegenstelling tot vitamine C vooral een gunstige werking op de vetten, vetzuren, lipiden en andere vette stoffen in ons lichaam. Overal in het menselijk lichaam zijn vetzuren aanwezig, bijvoorbeeld in het bloed, in organen en in alle celmembranen. De vetzuren die aanwezig zijn in onze celmembranen zijn zeer kwetsbaar; ze kunnen via oxidatie door vrije radicalen gemakkelijk worden beschadigd. Deze beschadigingen leiden tot het minder functioneren van onze cellen, met op den duur veroudering, ontstekingen en oxidatieve stress tot gevolg. Vitamine E kan deze vrije radicalen opvangen en deze nadelige processen tegengaan. Het beschermt de celmembranen en andere vetten in ons lichaam. Vitamine E is vooral werkzaam in hart en vaten, lever, hersenen en de huid. Het verhoogt de vitaliteit van onze cellen en heeft een gunstig effect op ouderdomsverschijnselen.

Beschermer van gezonde vetzuren

Een belangrijk deel van de functies van vitamine E is dus terug te voeren op één simpel principe: het beschermen van vetzuren en vetoplosbare stoffen tegen vernietiging door vrije radicalen, veroorzaakt door gifstoffen, vervuiling, UV-straling of andere toxische omgevingsfactoren, zoals roken. Andere vetoplosbare stoffen in ons lichaam die door vitamine E worden beschermd zijn onder meer vitamine A, carotenoïden, cholesterol en hormonen. Vitamine E is dus een gunstig nutriënt om gezond ouder te worden. Een typisch anti-aging vitamine!

Bij zonnen meer nodig

Zoals je ongetwijfeld weet, hebben antioxidanten een belangrijke werking bij het herstel en reparatie van schade in ons lichaam. Het lichaam heeft een systeem van beschermende antioxidanten, waarvan vitamine E er één is. Bij blootstelling van zonlicht bijvoorbeeld, is het verstandig het lichaamsreservoir van antioxidanten aan te vullen. Voedingssupplementen met vitamine C en E , N-acetylcysteine, astaxantine, granaatappel of andere oxidanten in een hoge dosering zijn geschikt als extra bescherming tegen de schadelijke UV-straling. Advies om bij wintersport of zomervakantie al tijdig te beginnen met een antioxidant, om het reservoir alvast op te bouwen.

De rol bij vruchtbaarheid

Vitamine E is niet alleen goed voor de huid, maar heeft ook een functie voor ons cardiovasculaire systeem, het verbetert de bloedcirculatie, gaat de vorming van bloedstolsels tegen en het heeft een beschermend effect op vaatwanden en het cholesterol. Het antioxidatieve effect van vitamine E voorkomt bijvoorbeeld de oxidatie van het LDL-cholesterol. Geoxideerd LDL is een mogelijke veroorzaker van hart en vaatziekten. Hiernaast speelt vitamine een rol bij de energievoorziening in de cel, het voorziet organen en spieren van zuurstof en zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen. Bij een tekort aan vitamine E treedt er ook spierzwakte op.

Verder speelt het waarschijnlijk een rol bij de vruchtbaarheid, vitamine E zou de beweeglijkheid van de zaadcellen stimuleren en de innesteling van de eicel in de baarmoederwand bevorderen, door verlaging van de oxidatieve stress en het tegen gaan van endometriose.

Bij eczeemklachten

Tot slot heeft vitamine E nog een rol bij het overbrengen van zenuwimpulsen en het aansturen en activeren van enzymen betrokken bij het immuunsysteem en ontstekingsprocessen in ons lichaam. Hier zou mogelijk de positieve rol van vitamine E bij ontstekingen van de huid vandaan kunnen komen. Een onderzoek uit 2010 wees uit dat patiënten met atopische dermatitis (eczeem) baat hadden bij een supplement met vitamine E in combinatie met vitamine D.

Vitamine E bestaat eigenlijk uit een familie van 8 soorten antioxidanten: 4 tocoferolen en 4 tocotrienolen. Alfa-tocoferol is de bekendste soort en ook de meest aanwezige en meest actieve vorm in ons lichaam. Hiernaast heeft een natuurlijk verkregen vitamine E de voorkeur boven de synthetische vorm, vanwege de hogere biologische activiteit (betere werking).

Naarmate er meer vetzuren in het lichaam of een dieet aanwezig zijn, stijgt de behoefte aan vitamine E ter bescherming van deze vetzuren.  

Toepassingen voor de huid

Anti-veroudering, UV-bescherming, eczeem, gezonde huid.

Combinatie supplementen van vitamine E met vitamine D, bètacaroteen, zink, selenium en vitamine C kunnen worden ingenomen om het afweersysteem te versterken.

Dosering

De ADH (algemene dagelijkse hoeveelheid) is voor mannen 11.8 mg en voor vrouwen is dat 9.3 mg. Er zijn onderzoeken die een veel hogere dosering aanraden, vooral indien een sterk antioxidatief effect gewenst is zoals bij het tegengaan van veroudering en de preventie van ziekten.

Dosering in multivitamine variërend van 15-100 IE (10-83 mg).

Vitamine E voor de huid en preventie van chronische ziekten: vanaf 200 IE per dag.

Toevoeging aan visolie supplement: 3 mg; vanwege de bescherming van de (omega-3) vetzuren in dit supplement.

Gebruik vitamine E: altijd innemen met voedsel, bij of vlak na de maaltijd.

Veiligheid

Er zijn geen schadelijke gevolgen bekend van een te hoge dosering vitamine E, maar vaak wordt een maximale dosering aangehouden van 500 mg. Bij gebruik in combinatie met medicijnen is het raadzaam overleg te plegen met uw arts of apotheker.

Interacties met geneesmiddelen

Hoge doseringen vitamine E in combinatie met bloedverdunnende medicijnen en/of chronische inname van ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen en aspirine kunnen het risico op bloedingen verhogen.

Vitamine E aanwezig in voedsel: plantaardige oliën, volkorenproducten, noten en zaden, groene groenten (spinazie, broccoli), sojabonen, eieren en margarine.

Synoniemen:

Alfa-tocoferol, d-alfatocoferol, d-alfatocoferylsuccinaat.

Samenwerking

Andere oxidanten, zoals vitamine C en beta-caroteen. Selenium. Vitamine D.

Literatuur:

1] http://www.naturafoundation.nl/monografie/Vitamine_E.html

2] http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/vitamins/vitaminE/

3] Selenium and Vitamin E for Prostate Cancer: Post-SELECT (Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial) Status. Mol Med. 2011 Jan–Feb; 17(1-2): 134–143.

4] Supplemental and dietary vitamin E, beta-carotene, and vitamin C intakes and prostate cancer risk. J Natl Cancer Inst. 2006 Feb 15;98(4):245-54.

5] Randomized controlled trial using vitamins E and D supplementation in atopic dermatitis. J Dermatolog Treat. 2010 Jul 24.

6] Serum markers of oxidative stress in infertile women with endometriosis. Rev Bras Ginecol Obstet. 2010 Jun;32(6):279-85.

Lees meer in ons vitaminen woordenboek.

Lees ook