Als je denkt dat haaruitval en kaal worden alleen bij mannen voorkomt dan heb je het mis.

02:09 - 01:17
luistertijd 02:09 - leestijd 01:17

Als je denkt dat haaruitval en kaal worden alleen bij mannen voorkomt dan heb je het mis. Haaruitval is voor vrouwen een steeds groter wordend probleem. Bij Beautyjournaal is het afgelopen jaar veel aandacht besteed aan dit onderwerp. Wij kregen een bericht binnen waaruit blijkt dat 1/3e van vrouwen tussen de 25 en 35 al last van heeft haaruitval. Wij weten zelf dat bij 15% van de vrouwen erfelijke kaalheid een rol speelt. Bij mannen ligt dat zelfs op 95%.

Nog meer dan bij mannen, is het bij vrouwen een groot taboe om erover te praten. Vrouwen stellen alles in het werk om het maar te verdoezelen, en lukt dat niet? Dat vermijden ze op een gegeven moment zelfs plekken waar hun dunne haardos zichtbaar zou kunnen worden, zo vertelt ook Carien in een film die wij vorig jaar maakten.

De voornaamste oorzaken van haaruitval bij vrouwen kunnen zijn:

De effecten

Voor heel veel mannen kan haaruitval dezelfde psychologische uitwerking hebben als bij vrouwen maar de maatschappij accepteert kaalheid bij mannen eerder dan bij vrouwen. Een kale man valt minder op dan een kale vrouw. Van vrouwen is men het niet gewend dat deze kaal kunnen zijn en daarnaast zie je in het straatbeeld weinig kale vrouwen. Het taboe is groot.

Camouflage

Maar kunnen vrouwen haaruitval veel langer camoufleren als mannen. Zij kunnen bijvoorbeeld hoofddeksels, shawls dragen of lang haar opsteken. Dit is natuurlijk niet de oplossing voor een dergelijk serieus probleem het is belangrijk om hulp van een arts in te schakelen en uit te zoeken wat de oorzaak is

Meer artikelen over fijn of uitgedund haar zijn ook in de gelijknamige rubriek te vinden.

Dit artikel is mede tot stand gekomen met informatie van de website Haarconsument.nl.

Lees ook