hoe bevalt dit op de droge lichaamshuid?

05:50 - 03:30
luistertijd 05:50 - leestijd 03:30

biotherm huile elixirNu BeautyJournaal expert Johann Wiechers adviseert om met het koude weer snel iets te doen om waterverdamping vanuit de huid te voorkomen, komt Huile Élixir van Biotherm (met onder andere een zeer hoog gehalte aan paraffinum liquidum, een occluderende stof die de huid afsluit) als geroepen om mijn huid te beschermen tegen uitdroging – althans dat hoop ik.

Biotherm, een luxemerk dat is gespecialiseerd in huidverzorgingsproducten op basis van puur thermaal plankton extract2, claimt met Huile Élixir, “een kostbaar olieconcentraat met zuiver abrikozenextract”, de kracht van 3 plantaardige oliën bijeen te brengen: passiebloemolie (“met voedende en verfraaiende eigenschappen”), muskaatroosolie (“met versterkende en herstellende eigenschappen”) en abrikozenolie (“met verzachtende en versoepelende eigenschappen”). Deze plantenoliën zouden rijk zijn aan “omega 3 en 6 en essentiële vetzuren” (vreemd: omega 3 en 6 zíjn essentiële vetzuren, maar dat terzijde). Over thermaal plankton wordt niet gerept op de flacon of INCI-lijst (desalniettemin “zit het er in”, zo benadrukt Biotherm mij bij gerichte navraag). Geur en textuur van deze elixerolie zouden ”gevoelens van zachtheid, comfort, sensualiteit en weldaad” oproepen. Huile Élixir belooft “de huid intensief te voeden, te verstevigen en voller te maken”. Klinkt als een ideale lichaamsverzorging, zeker nu ik mijn huid extra wil verzorgen in de winter.

Gebruiksaanwijzing:

Breng de elixerolie elke dag aan op zeer droge plekjes of indien nodig, op het hele lichaam.

Beschrijving:

De heldergele, glanzende Huile Élixir zit in een transparant oranje, hardplastic (niet zo grote) flacon met grote, witte draaidop. De eenvoudige maar mooie uitstraling van deze ‘ellipsachtige’ flacon met strakke, witte belettering en logo, is consistent met het merk (Biotherm) en de betreffende lichaamsverzorgingslijn (Oil Therapy). “De vrouw die op zoek is naar een nieuw verzorgingsritueel voor de droge lichaamshuid” behoort volgens Biotherm tot de doelgroep van Huile Élixer. De adviesprijs is € 29,49 (125 ml). Wetenschappelijk onderzoek naar de werking van het product of de ingrediënten ontbreekt, evenals testresultaten. Wanneer ik bij Biotherm navraag doe naar relevante (achtergrond)informatie en wetenschappelijke onderbouwing van hun productclaims, krijg ik een vriendelijke e-mail terug met slechts mooie, veelbelovende ‘non-antwoorden’, antwoorden die bovendien rechtstreeks uit het eerder toegezonden (verkoopgerichte) persbericht blijken te komen (en in dit review voor de duidelijkheid tussen “dubbele aanhalingstekens” geplaatst zijn).

Dorine concludeert:

Huile Élixer heeft een zeer licht consistentie (‘dikte’); de elixerolie voelt opmerkelijk vloeibaar en weinig ‘vet’ aan. Voor mij persoonlijk is de olie te dun om een intensief voedend huidgevoel te ervaren. De geurintensiteit en het geurkarakter van de elixerolie lijken zich te ontwikkelen in de loop van de tijd: In eerste instantie neem ik een sterke, fris-zoete geur van onder andere citrusoliën waar (zowel uit de flacon als direct op mijn huid). Na een paar minuten vervliegt dit (voor mij te) krachtige aroma en komen er zachtere akkoorden tot uiting (waaronder die van abrikoos en perzik, meen ik). De geur van deze huidolie schets mij een beeld van frisse vrolijkheid en warme zonnigheid.

De olie geeft mijn huid een zachte glans en heel lichte gloed. Mijn teint is daardoor net wat minder ‘winterwit’. De olie geeft niet af aan mijn kleding.

De elixerolie is zuinig in gebruik (een druppel of 20 per keer is voldoende) en heeft een prettige dosering (de grootte van de flaconopening vind ik precies goed). De olie laat zich goed verdelen en trekt snel in, zonder een vetfilm achter te laten. Na applicatie voelt mijn huid 5 tot 6 uur comfortabel en glad aan en is ook de zeer droge huid van mijn scheenbenen niet meer ruw of schilferig. Jeuk (als gevolg van droogheid) is weg. Prettige bijkomstigheid is dat mijn huid niet alleen beter aanvoelt, maar er ook iets beter uitziet: De olie geeft mijn huid een zachte glans en heel lichte gloed. Mijn teint is daardoor net wat minder ‘winterwit’. De olie geeft niet af aan mijn kleding.

Concluderend vind ik de Biotherm Huile Élixir een redelijk goede huidolie die het vocht & vet evenwicht van mijn huid direct lijkt te herstellen, zij het relatief oppervlakkig en kortdurend. De elixerolie is een snelle remedie om tijdelijk ‘water binnen te houden’ en verhoogd vochtverlies als gevolg van de koude (en daardoor drogere) buitenlucht voor beperkte tijd te voorkomen. Mijn lichaamshuid voelt onmiddellijk na gebruik daadwerkelijk een paar uur zacht en soepel (niet vettig) aan en heeft een heel subtiele glans. De geur van de elixerolie is vanwege haar intensiteit en uitgesproken karakter sterk persoon- en stemming gebonden en heeft niet mijn persoonlijke voorkeur. De geclaimde huidversteviging en het beloofde “voller maken van de huid” heb ik niet kunnen waarnemen.

De Biotherm Oil Therapy lijn bestaat uit een complete verzorgingslijn met naast de elixerolie, een exfoliant (Oil scrub, tube 200ml € 29.49), een doucheolie (Shower Oil, tube 200 ml € 19,50) en een voedende balsem (Body Oil Balm, flacon 200 ml € 29,49).

1 Zie het commentaar van expert Johann Wiechers in de eerdere BeautyJournaal-artikelen “Bestaat paraffine verslaving van de huid echt?”, “Alles wat je wilt weten over hydratatie” en “Heb je bij koud weer hydratatie of vetstof nodig op je huid?”

 2 Thermaal plankton is zo’n drie miljoen jaar geleden op aarde ontstaan. Het is een soort microflora, rijk aan mineralen, en leeft in de zwavelrijke thermale bronnen in de bergen. Puur thermaal plankton extractis volgens Biotherm “een krachtige werkstof die de huid kalmeert en haar natuurlijke weerstand tegen veroudering versterkt”.

Lees hieronder meer reviews van Dorine.

Lees ook