shop Scarban siliconenverband voor je borst of andere littekens Littekens na een operatie genezen echt prachtig met de hulp van siliconenverband. Dit is zelfklevend pleister met een siliconen laagje. Het helpt om vochtverlies tegen te gaan en druk te geven voor gladde wondgenezing. Bekijken Er jong uit zien zonder plastische chirurgie of andere ingrepen, kan […]

02:57 - 01:46
luistertijd 02:57 - leestijd 01:46

Er jong uit zien zonder plastische chirurgie of andere ingrepen, kan dat? Psychologen aan de Jena universiteit in Duitsland hebben de oplossing. Wie er jong uit wil zien moet zich omringen met oudere mensen. Als je eerder gezichten heb gezien van mensen die ouder zijn dan beoordeel je iemand van 30 jaar als veel jonger.

‘Mensen zijn verrassend goed in het schatten van leeftijd’, zegt dokter Holger Wiese. Holger Wiese is verantwoordelijk voor een van de zes onderzoeken uit de DFG gesponsorde unit die zich richt op “person perception”, onder leiding van professor dokter Stefan R. Schweinberger.

Tijdens de experimenten, die plaats vonden aan de Jena universiteit, is het de psychologen gelukt om dit aan te tonen. Een groep vrijwilligers maakte systematische fouten bij het raden van de leeftijd van proefpersonen. Dit kwam doordat de vrijwilligers eerst gezichten van een bepaalde leeftijdscategorie hadden bestudeerd. Eerst werden er oudere gezichten getoond. Hierop volgend werd een gezicht van middelbare leeftijd getoond. Het gezicht van middelbare leeftijd werd vele malen jonger geschat. Werden er eerst gezichten getoond van jonge mensen gevolgd door een gezicht van middelbare leeftijd, dan werd dit gezicht vele malen ouder geschat.

Volgens Schweinberger is het effect sterker als de twee gezichten die getoond worden, van het zelfde geslacht zijn. Dat betekend dat de perceptie van leeftijd en geslacht geen onafhankelijk proces is.

De resultaten zijn voor een leek misschien niet verrassend. Voor de experts zijn deze onderzoeksresultaten opzienbarend en staan haaks op eerder aangenomen meningen.

De onderzoekers van de Jena universiteit hebben gebruik gemaakt van de meest moderne technieken. Daarnaast waren het foto’s van personen zonder make-up en werden afleidende kenmerken geretoucheerd. De eerste groep mensen die meedeed aan de experimenten waren studenten, in een tweede studie werd er gebruik gemaakt van bejaarde mensen. Deze studie is nog niet gepubliceerd.

Stefan Scheinberger vat samen: ‘Het is mogelijk om de subjectieve perceptie van een gezicht te veranderen’. Niemand weet alleen hoelang dit effect duurt. Holger Wiese voegt toe:’De leeftijd van de persoon naast jou is een van de meest belangrijke karakteristieken voor onze perceptie van andere mensen. Dit leidt tot “cross-overs” naar andere wetenschappers die onderzoek doen naar interactie in sociale groepen’.

De oprichter van Playboy (je weet wel…Hugh Hefner) is vast verrast door de resultaten van de Jena wetenschappers. Hij omringt zichzelf graag met jonge vrouwen, dus niet wetende dat dit hem oud doet lijken. Volgende deze studie zou Hugh Hefner zich moeten omringen met oudere mannen.

Maar ehm …het gerucht ging toch dat Hefner voorafgaand aan zijn seksuele oefeningen met de dames altijd naar homo-porno films keek? Er is alleen nooit bij verteld hoe oud die mannen dan waren…..:-)

 

 

Lees ook