Wetenschappers zijn dichterbij het ontrafelen van de mysterie van een slechte-haar-dag.

03:06 - 01:51
luistertijd 03:06 - leestijd 01:51

Wetenschappers zijn dichterbij het ontrafelen van de mysterie van een slechte-haar-dag. Dankzij een nieuwe techniek kan de wrijving tussen losse haren nu heel close bekeken worden. Hoe lekker het haar valt en aanvoelt, hangt af van de interactie tussen haren: hun wrijving, de geladenheid van het haar, en het wel of niet ontbreken van vetzuren.

Het begrijpen van de interactie tussen haren kan leiden tot de ontwikkeling van nieuwe haarproducten, en dus wellicht tot het voorkomen van die bad hair day – in dit kader vertaald naar een pluizige haarconditie. Daarnaast kan het leiden tot realistischer uitziende computer animaties, omdat haar heel moeilijk is om digitaal na te maken. Uiteindelijk kan deze ontdekking  leiden tot het beter begrijpen van de interactie van andere vezels onderling, van bijvoorbeeld kleding of verband.

‘’Wat interessant is aan haar is dat het relatief onbekend is, terwijl  iedereen het heeft,’’ zegt Gustavo Luenga wetenschapper bij L’Oréal Paris. Luango en coauteurs Mark Rutland en Hiroyasu Mizuno ( van het KTH Royal Institute of Technology in Stockholm) beschrijven de nieuwe onderzoeksmethode in een op 30 november gepubliceerde ‘paper’ op de site Langmuir.

Er is veel onderzoek gedaan naar het haaroppervlak maar er is bijna geen onderzoek te vinden over hoe haren zich gedragen in elkaars gezelschap. Om dit te onderzoeken hebben wetenschappers een haartje van 50 micrometer lang bevestigt aan een extreem gevoelige microscoop. Deze microscoop meet de krachten die aanwezig zijn aan de oppervlakte van de haar. Wetenschappers brachten de haren bij elkaar om te kijken hoe de haren elkaar aantrekken en afstoten. De haren werden op verschillende afstanden van elkaar gehouden en onder verschillende omstandigheden geanalyseerd.

De wetenschappers ontdekten dat ‘gewoon’ gewassen haren ( van een afstand beschouwd) op zekere afstand van elkaar staan, maar breng de haren dichter bij elkaar (15 nanometer) en de aantrekkingskracht tot elkaar wordt enorm. Volgens Rutland is de haaroppervlakte bedekt met  een beschermende laag van vetzuren en een aparte combinatie moleculen. Als het haar gebleekt wordt, verdwijnen veel van deze zuren en dat heeft invloed op de interacties tussen de haren. Gevolg: het haar gaat pluizen.

In de toekomst gaat er gekeken worden naar de effecten van hoge luchtvochtigheid op de interactie van individuele haren. Daarnaast moet er gekeken worden hoe interactie van haar vertaald kan worden naar een hoofd vol met haar (meestal meer dat 100.000 individuele haren). Volgens Luengo kan het begrijpen van de verschillende krachten die een rol spelen ertoe leiden dat er steeds effectievere producten worden ontwikkeld.

Jian Cao van de Northwestern University vind het ‘New Work’ onderzoek heel interessant. Hij onderzoekt namelijk zelf de interactie van lichtgewicht vezels voor industrieel gebruik (vliegtuigen, fietsen).  “Wrijving van krachten is iets waar je altijd rekening mee moet houden. Dit onderzoek komt daarom goed van pas.”

Bron: http://www.sciencenews.org/view/generic/id/67420/title/Locks_to_learn

Lees ook