Isadora Lebouille, een collega van BeautyJournaal's parfumexpert Tanja Deurloo, van Perfume Lounge Amsterdam mailde me in augustus dat ik een personal perfume profiling had gewonnen naar aanleiding van een een verhaaltje over geurbeleving in de zomer op BeautyJournaal.

04:34 - 02:44
luistertijd 04:34 - leestijd 02:44

Isadora Lebouille, een collega van BeautyJournaal’s parfumexpert Tanja Deurloo, van Perfume Lounge Amsterdam mailde me in augustus dat ik een personal perfume profiling had gewonnen naar aanleiding van een een verhaaltje over geurbeleving in de zomer op BeautyJournaal. Ze hadden volgens mij niemand blijer kunnen maken dan mij! Ik was al van plan een profiling af te spreken maar er 1 winnen is nog veel leuker!En dan nog een verhaaltje te schrijven over mijn ervaring van de profiling.

Uiteindelijk ben ik op een fijne dag in het najaar gegaan. Gezien de reisafstand (Hardenberg-Amsterdam) was ik al om 8 uur vertrokken met het openbaar vervoer om op tijd te kunnen zijn. Tanja Deurloo ontving mij (Isadora kwam wat later) met een heerlijke kop koffie en we bespraken nog even hun reis naar Florence (Fraganza beurs ) en hun ontmoeting met o.a.Lorenzo Villoresi, die zelfs zijn werkplek en allernieuwste creatie heeft laten zien ( ik had dat de dag ervoor op Beautyjournaal gelezen). Wat heb je dan een leuk vak, maar dat terzijde.

‘Ik had nog nooit “blind” zoveel geuren geroken op 1 dag en kreeg steeds meer respect voor parfumeurs en parfumexperts zoals Isadora en Tanja, die ook kunnen aangeven wat er allemaal in een bepaalde geur zit. Superknap, ik zou dat ook willen.’

Isadora had uiteraard voorwerk gedaan naar aanleiding van de vragenlijst die ik had teruggestuurd en waarin o.a. stond welke geuren ik nu gebruik en wat ik niet zo lekker vind, etc. Het idee zou zijn om een geur te zoeken die ik zo lekker vind dat ik die elke dag zou willen dragen. Maar ik vind teveel geuren lekker, dus dat wordt een “probleem”! Ik begon met ruiken aan ingrediënten in bruine apothekersflesjes met o.a. sandelhoutsnippers, kruidnagel, tonkabonen, etc.

Daarna kwam er een kistje met kleine flesjes op tafel waarin allerlei ingrediënten zaten die ik moest ruiken. Ik moest daarbij aangeven of ik die de hele dag om me heen zou kunnen hebben of niet, of iets er tussenin. Gevolgd door veel praten en praten en nog eens praten. ‘Parfumerie is een praatvak’, zei Isadora. Absoluut waar. Ik had nog nooit “blind” zoveel geuren geroken op 1 dag en kreeg steeds meer respect voor parfumeurs en parfumexperts zoals Isadora en Tanja, die ook kunnen aangeven wat er allemaal in een bepaalde geur zit. Superknap, ik zou dat ook willen.

We kwamen er achter dat “houtgeuren” ofwel “woody”geuren een van mijn voorkeuren is. Geen bloemen of fruit, maar hout, musk, patchouli, etc. Aan Isadora de uitdaging iets te vinden wat toch anders is maar ook heel lekker. Uiteindelijk maakte Isadora 10 geurstrookjes waarvan ik de namen van de geuren niet kon zien, maar waar ik er maximaal 4 van moest uitzoeken die ik ook op mijn huid ging uitproberen. Bij de tweede zei ik: ‘oh, die is lekker’, en ze begon te lachen want ik had de houtgeur die ze er in had gestopt eruit gehaald.

De vier overgebleven kandidaten waren allemaal lekker: Tabac Blond van Caron, Bosque van Humiecki&Graeff, China White van Nasomatto en Bois Blond van Parfumerie Generale, maar degene die ik uiteindelijk het aller-lekkerst vond: Bois Blond van Pierre Guillaume – Parfumerie Generale dus. Heerlijk!!!

En zoals in de omschrijving op de site van de Perfume Lounge staat: dit was een beleving voor al mijn zintuigen en een ontdekkingsreis in de wereld van de (niche) geuren, die ik iedereen die van geuren houdt, van harte wil aanbevelen.

Het is daarbij ook nog eens  heel prettig om te praten met mensen die eenzelfde “tic” hebben wat geuren betreft. Een leven is te kort om alles te kunnen ruiken wat er gemaakt wordt, maar je kunt er wel heel veel plezier aan beleven om in elk geval een heel eind te komen.

Dus nogmaals, Isadora en Tanja, heel erg bedankt voor een ongelooflijk leuke ervaring en ik hoop nog vaak bij jullie te komen om te ruiken aan al dat heerlijks dat in de Perfume Lounge voorhanden is en nog komt.

En Monique, wat is het toch leuk om op Beautyjournaal geabonneerd te zijn!!!

Met heel veel groeten, Mary ter Heege

 

 

Lees ook