shop SO’BiO étic Ultra Rich handcream De grote favoriet van Monique: een ongelofelijk zalige geur en het heerlijke zachte huidgevoel voor een superprijsje! Organic! Géén microplastics! Bekijken Langdurige blootstelling aan uitlaatgassen zoals koolmonoxide kan pigmentproblemen in de huid veroorzaken, zo wijst Duits onderzoek uit dat deze week gepubliceerd is in de Journal of Investigative Dermatology, […]

01:44 - 01:02
luistertijd 01:44 - leestijd 01:02

Langdurige blootstelling aan uitlaatgassen zoals koolmonoxide kan pigmentproblemen in de huid veroorzaken, zo wijst Duits onderzoek uit dat deze week gepubliceerd is in de Journal of Investigative Dermatology, aldus vaksite CosmeticsDesign.com .

Voor het onderzoek werd gekeken naar de lange termijneffecten van uitlaatgassen op huidverouderingsprocessen bij de mens. Aan dit onderzoek deden 400 vrouwen mee in de leeftijd van 70 tot 80 jaar.

Metingen van uitlaatgasconcentraties werden vergeleken met de huidverouderingsverschijnselen bij de vrouwen, zoals pigmentvlekken, rimpels en huidverslapping. Uit de studie blijkt dat hoe hoger de concentratie van gassen in de atmosfeer waren, hoe hoger ook het aantal pigmentvlekken waren. Ook werd er een relatie gelegd tussen de scherpte van de neus-liplijn (de nasolabiale plooi) en de gassenconcentratie.

Auteur, prof. Jean Krutmann, verbonden aan het Institute for Environmental Medicine van de Universiteit van Düsseldorf vertelde dat het vooral om koolstofdeeltjes gaat. Deze deeltjes hebben het vermogen zich aan organische substanties te binden, dus ook aan de huid. Op de huid gaan ze een reactie aan met de keratinocyten, de cellen waaruit de buitenste huidlaag is opgebouwd. Als de vervuilende deeltjes zo klein dat, dat het nanodeeltjes worden kunnen ze ook in de huid dringen en daar een stimulatie van de melanocyten veroorzaken: de cellen die verantwoordelijk zijn voor bruining van de huid, onder invloed van zonlicht.

De cosmetica-industrie werkt al volop aan werkzame stoffen  die dit proces moeten kunnen onderdrukken.

 Bron: Journal of Investigative Dermatology
2010, issue 130, pages 2719 – 2726, doi:10.1038/jid.2010.204
Airborne particle exposure and extrinsic skin aging
Andrea Vierkötter, Tamara Schikowski, Ulrich Ranft, Dorothea Sugiri, Mary Matsui, Ursula Krämer and Jean Krutmann.

 

 

Lees ook