Gezicht Pigmentvlekken Rimpels en slapte Zon

Uitlaatgassen veroorzaken pigmentproblemen in de huid

Langdurige blootstelling aan uitlaatgassen zoals koolmonoxide kan pigmentproblemen in de huid veroorzaken, zo wijst Duits onderzoek uit dat deze week gepubliceerd is in de Journal of Investigative Dermatology, aldus vaksite CosmeticsDesign.com .

Voor het onderzoek werd gekeken naar de lange termijneffecten van uitlaatgassen op huidverouderingsprocessen bij de mens. Aan dit onderzoek deden 400 vrouwen mee in de leeftijd van 70 tot 80 jaar.

Metingen van uitlaatgasconcentraties werden vergeleken met de huidverouderingsverschijnselen bij de vrouwen, zoals pigmentvlekken, rimpels en huidverslapping. Uit de studie blijkt dat hoe hoger de concentratie van gassen in de atmosfeer waren, hoe hoger ook het aantal pigmentvlekken waren. Ook werd er een relatie gelegd tussen de scherpte van de neus-liplijn (de nasolabiale plooi) en de gassenconcentratie.

Auteur, prof. Jean Krutmann, verbonden aan het Institute for Environmental Medicine van de Universiteit van Düsseldorf vertelde dat het vooral om koolstofdeeltjes gaat. Deze deeltjes hebben het vermogen zich aan organische substanties te binden, dus ook aan de huid. Op de huid gaan ze een reactie aan met de keratinocyten, de cellen waaruit de buitenste huidlaag is opgebouwd. Als de vervuilende deeltjes zo klein dat, dat het nanodeeltjes worden kunnen ze ook in de huid dringen en daar een stimulatie van de melanocyten veroorzaken: de cellen die verantwoordelijk zijn voor bruining van de huid, onder invloed van zonlicht.

De cosmetica-industrie werkt al volop aan werkzame stoffen  die dit proces moeten kunnen onderdrukken.

 Bron: Journal of Investigative Dermatology
2010, issue 130, pages 2719 – 2726, doi:10.1038/jid.2010.204
Airborne particle exposure and extrinsic skin aging
Andrea Vierkötter, Tamara Schikowski, Ulrich Ranft, Dorothea Sugiri, Mary Matsui, Ursula Krämer and Jean Krutmann.

 

 

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

11 reacties

 • Hallo Claire,

  Hoe gebruik jij de TCA…….je smeert het erop en wat daarna??
  Ik wil me er ook graag in verdiepen en omdat jij al enige ervaring hebt was ik erg nieuwschierig.
  Groet,Corina

 • Als je ouder wordt vertraagt de celdeling. Resultaat een stapeling van oude dode huidcellen en een verminderde collageen- en elastineproductie. Door peelings stimuleer je de celdeling met als gevolg een collageen- en elastineproductie waardoor de huidvoller wordt en er minder lagen dode huidcellen zijn. Resultaat: frisse stralende gave jonge (re)huid.

  Ook met een lager % TCA bereik je hele aardige resultaten. De huid wordt frisser doordat dode huidcellen worden afgestoten.

 • Met het gebruik van een TCA 15% kun je al een frosting creëren. Dit betekent een coagulatie en dus een vervelling van de huid. 30% is echt alleen in handen van een arts. Pascaud Professional peeling is er in verschillende sterktes ( TCA 10, 15 of 20%) maar is alleen voor professioneel gebruik. Ik zou een consument nooit aanraden met TCA aan de slag te gaan. Als de percentages te laag worden is het niet effectief en kun je beter met AHA’s ( fruitzuren) werken. Er zijn zeker heel mooie resultaten mee te behalen.

 • Nee ben geen schoonheidsspecialiste. En heel goed van je Monique om het ook expliciet te melden dat je voorzichtig moet zijn met peelings!
  Ik heb ook 30% gebruikt en dat is zeer heftig! Was een week absoluut niet toonbaar. Ik doe dat dus niet meer.

 • @claire, jouw percentages zijn ook niet zo hoog gelukkig, ik meen me te herinneren dat men in de professionele salon 30% of zelfs hoger kan gaan. maar nogmaals, ik raad het iedereen af. zelf peelings doen kan heel gevaarlijk zijn als je niet weet wat je precies doet en voldoende kennis van de huid hebt. je kan brandwonden veroorzaken, gigantische pigmentproblemen krijgen.

  maar het werkt, dat is een feit. ik zie het ook bij vrouwen die met dr obagi behandeld zijn. prachtige effecten. maar wel door professionals gedaan:-)

  ben jij nou schoonheidsspecialiste of niet? wellicht niet?

 • Zoals geschreven heb ik eerst veel onderzoek gedaan naar TCA peelings. Wat kan er misgaan, waar moet je opletten, wat zijn de contra indicaties, etc. Een week niet toonbaar heb ik niet. Ik ben daags na opbrengen van de TCA beetje rood alsof je in de zon hebt gezeten, dag 3 voel je je huid heel strak worden, dag 4 en 5 zijn de dagen van vervelling. Dag 6 heb je een mooie frisse huid ( goed beschermen tegen zon). Maar nogmaals niet zomaar zelf doen. Eerst je huiswerk doen!

 • @Claire, inderdaad, dat je dat durft! Als kuur nog wel. Ik dacht altijd dat je een week niet toonbaar was na een TCA peel omdat je gezicht helemaal rood wordt en gaat vervellen. Hoe doe je dat met zo’n kuur?

 • @claire, wow dat je dat durft. ben je zelf schoonheidsspecialiste? zoniet, hoe heb je die eerste stappen dan gezet om het echt zelf te gaan doen, zonder scholing daarvoor te krijgen van een professional?

 • Hallo Monique, ja de Obagi peel heb ik over gelezen, is ook met TCA en uiterst veilig vanwege de blauwe kleuring. Ik koop de TCA in de USA en doe de peelings zelf. Ben begonnen met 10% daarna 15%, 18%, 20% en 25%. Ik doe nu 18%, dat bevalt mij heel goed. Ik raad iedereen af om het vooral niet zomaar zelf te doen! Ik heb erg veel onderzoek gedaan voorafgaand aan gebruik en de gevaren die verbonden kunnen zijn aan gebruik van TCA goed in me opgenomen.

  Als je het wilt proberen gebruik dan 8% en lees zeer zorgvuldig de gebruiksaanwijzing. Nooit met een hoog percentage starten, is levensgevaarlijk!

  Mijn huid is door de peelings erg verbeterd. Ik rookte ooit, veel zon gehad en mijn huis was vaal, grauw, en vooral niet fris. Door de peeling en daarnaast gezond te leven is mijn huid enorm opgeknapt. Ik rook niet meer, drink meer water, eet gezond en sport. TCA peeling is dan een zeer goede ondersteuning voor een mooie frisse huid.

 • @Claire, ken je de peelings van dr Obagi? Die resultaten vind ik ook zo spectaculair.
  Je maakt me nieuwsgierig naar jouw huid. Mensen die regelmatig zwaardere peelings doen kunnen zulke gave, gladde, stralende huiden hebben:-)

 • Je huid wordt ook dof en grijs om te zien als je veel in contact komt met uitlaatgassen. Tel daar de stress bij op en je huid ziet er niet meer uit. Echt diep schoon krijg ik mijn huid niet met de gewone reinigingsproducten. Peelings zijn dan een uitkomst. Ik zelf gebruik TCA peelings en dan doe ik een kuur van 6 x ( om de week of om de twee weken) in het late najaar oktober en/of winter. Dus NIET in het voorjaar of de zomer vanwege gevoeligheid van de huid na peeling voor zon.
  Het effect vind ik telkens weer verbluffend; mijn huis is fris, glad, erg schoon, goed doorbloed en crèmes worden veel beter opgenomen en rimpels vervagen.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Cookies

BeautyJournaal maakt gebruik van cookies.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen