Deze lezeres heeft verschillende soorten injectables in haar gezicht laten spuiten en begint bezorgd te worden over de nadelige effecten die ze wellicht kunnen hebben. Ze heeft een trillend oog en is bang voor bultvorming. Ze vraagt onze plastisch chirurg om advies. Beste dr. Niessen,   Ik heb 5 jaar geleden de injectable Bioacalmid rond mijn […]

04:19 - 02:35
luistertijd 04:19 - leestijd 02:35

Deze lezeres heeft verschillende soorten injectables in haar gezicht laten spuiten en begint bezorgd te worden over de nadelige effecten die ze wellicht kunnen hebben. Ze heeft een trillend oog en is bang voor bultvorming. Ze vraagt onze plastisch chirurg om advies.

Beste dr. Niessen,  

Ik heb 5 jaar geleden de injectable Bioacalmid rond mijn mondgebied laten injecteren. Omdat er nog iets over was in de spuit heeft de arts dit ingespoten onder mijn linkeroog. Onder dit oog is sinds vorig jaar littekenweefsel ontstaan, en er is wat verdikking opgetreden. De plastisch chirurg adviseert hier niets aan te doen. Maar sinds 2 weken heb last van een trillend ooglid op de plek waar de Bioacalmid is ingespoten. Kan de injectable zijn gaan irriteren?

Rond mijn mondgebied is alles nog goed. Wel heeft de plastisch chirurg er Juvederm bij in gespoten, een niet-permanente injectable. Ik ben bang dat er bulten kunnen ontstaan. In 2005 is er ook siliconenolie in mijn lippen, en dat ziet er nog prachtig uit.

plastisch chirurg Dr. Frank Niessen, werkzaam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam antwoordt:

Beste mevrouw,

Een trillende spier kan een teken van vermoeidheid zijn, te weinig hebben gedronken, slaapmiddelgebruik, of juist het stoppen ermee, of kan door een neurologische oorzaak komen. Vaak is de oorzaak onbekend. Het zou ook kunnen dat de Bioalcamid lokaal voor irritatie zorgt. Wanneer de omgeving op de Bioalcamid reageert en het gebied wat dikker wordt zou dat tegen de spier aan kunnen drukken en mogelijk de trillingen kunnen geven.

Wanneer het gezwollen is en je er last van hebt, is het misschien via een kleine operatie met een litteken in het onderooglid te verhelpen Hopelijk is dan al het Bioalcamid te verwijderen.

‘Wanneer je vermagert als je ouder wordt is het mogelijk dat je oppervlakkig geplaatst Bioalcamid beter gaat zien.’

Persoonlijk ben ik er geen voorstander van om Bioalcamid direct onder het oog in te spuiten. Daar wil je juist geen toename van volume, maar je wilt het volume ter hoogte van het jukbeen. De huid van je onderooglid is vrij dun, zodat te oppervlakkig geplaatst Bioalcamid ter plaatse te goed zichtbaar is. Wanneer je vermagert als je ouder wordt is het mogelijk dat je oppervlakkig geplaatst Bioalcamid beter gaat zien.

U schrijft verder dat u bang bent voor bulten. Van siliconenolie is het bekend dat het kan verplaatsen, dus dat de contour van de lippen op termijn kan veranderen. Rondom deze permanente filler ontstaat een kapsel. Net zoals bij borstimplantaten kan dit kapsel op termijn dikker en stugger worden. Hetzelfde geldt voor Bioalcamid.

‘Drie verschillende fillers in het delicate gebied van de lippen vind ik risicovol.’ 

Het lijkt er bij u wel op dat er meer reactie op de Bioalcamid ontstaat ten opzichte van siliconenolie. Wat het effect van Juvederm is op de siliconenolie of op de Bioalcamid is mij onbekend. Voor de afbraak van Juvederm wordt het immuunsysteem geactiveerd. Dit zou een negatief effect op de permanente fillers kunnen hebben. Drie verschillende fillers in het delicate gebied van de lippen vind ik risicovol.

Tot slot wil ik u nog mee geven, dat wanneer er geen klachten zijn, dat ook iets is dat u graag zo wilt houden. Mocht u een operatie of ingreep aan het gebit ondergaan, dan adviseer ik altijd uit voorzorg antibiotica te slikken, in overleg met tandarts of kaakchirurg. Er komen tijdens zo’n ingreep namelijk tijdelijk bacteriën vanuit de mondholte in de bloedbaan terecht.

De theorie is dat deze bacteriën zich kunnen hechten aan het lichaamsvreemde materiaal, net zoals dat gebeurt bij kunst hartkleppen bijvoorbeeld, en dat er dan een ontstekingsreactie op gang komt. Daarom is het belangrijk om van tevoren antibiotica te nemen om deze binnendringende bacteriën te doden.

Vriendelijke groet,

Frank Niessen

Heb jij een vraag aan onze plastisch chirurg? Stel hem via het contactformulier.

Lees hieronder meer Q & A’s met dr. Frank Niessen.

Lees ook