Het was al langer bekend dat een stofje uit tomaat goed kan zijn voor je, maar een nieuwe studie bewijst het onomstotelijk.

01:58 - 01:11
luistertijd 01:58 - leestijd 01:11

Het was al langer bekend dat een stofje uit tomaat goed kan zijn voor je, maar een nieuwe studie bewijst het onomstotelijk.  

Je huid wordt weerbaarder tegen uv-straling als je regelmatig tomatenpasta eet, zo blijkt nu uit onderzoek van de Universiteit van Manchester in Engeland, dat is gepubliceerd in de British Journal of Dermatology, zo meldt vaksite CosmeticsDesign.com

De stof lycopeen, die in een geconcentreerde vorm in tomatenpasta te vinden is, heeft het vermogen het verbranden van je huid onder invloed van uv-straling te reduceren. Het ging om een  dosis van 16 mg.

Lycopeen is een anti-oxidant en wordt al langer geroemd om zijn beschermende eigenschappen voor hart en bloedvaten, botontkalking en nu dus ook voor de huid. Lycopeen is tegenwoordig in speciale voedingssupplementen voor de huid te vinden. Het wordt dan aangeraden om dergelijke producten te gaan slikken een maand voordat je op (zon)vakantie gaat, om voldoende voorraad van de stof ook in de huid te kunnen laten opbouwen.

 Aan het onderzoek deden 20 gezonde vrouwen mee met een gemiddelde leeftijd van 33 jaar en met huidtype 1 tot 2. Ze kregen twaalf weken lang elke dag een potje tomatenpasta in olijfolie te verorberen van 55 gram.

Gepubliceerd in: British Journal of Dermatology, doi: 10.1111/j.1365-2133.2010.10057.x, “Tomato paste rich in lycopene protects against cutaneous photodamage in humans in vivo”, Authors: M. Rizwan, I. Rodriguez-Blanco, A. Harbottle, M.A. Birch-Machin, R.E.B. Watson and L.E. Rhodes

Lees nog meer over nutricosmetics:

Lees ook