shop ILIA Liquid Powder Chromatic Eye Tint – vegan Corine’s favoriete vegan oogschaduw!  ‘Je brengt dit oogproduct aan als een crème, en het droogt in een oogwenk op als een poeder. Geen ophoping in de oogplooitjes!’ Bekijken Na L’Oréals Innéov hoopt ook Unilever op EU-toestemming voor een cosmetisch supplement, maar het valt niet mee claims […]

02:48 - 01:41
luistertijd 02:48 - leestijd 01:41

Na L’Oréals Innéov hoopt ook Unilever op EU-toestemming voor een cosmetisch supplement, maar het valt niet mee claims geaccordeerd te krijgen. Dit najaar introduceerde het Franse suppletiemerk Inneov (onderdeel L’Oréal, in samenwerking met Nestlé) een supplement op de Nederlandse markt om de haargroei te bevorderen en het haar er weer gezonder uit te laten zien.

De introductie viel ongelukkigerwijs samen met een uitspraak van de Europese autoriteit voor de voedselveiligheid waarin een claim over een product voor de droge huid van Inneov werd afgewezen en dus ook niet gevoerd mag worden. Dit product is in Nederland nog niet op de markt, wel bijvoorbeeld in België. Inneov was niet blij met deze uitspraak en liet bij monde van de directeur weten dat het bedrijf met nieuwe bewijzen zal komen om de werking aan te tonen.

Niet de stof, maar de formule telt

Deze week bericht vaksite CosmeticsDesign  dat Unilever ook de stap heeft gewaagd om goedkeuring te krijgen voor een huidverbeterende claim voor een voedingssupplement. In het betreffende artikel laat de woordvoerder van Unilever weten niet bevreesd te zijn voor een afwijzing, omdat hun claim van wezenlijk andere aard is: rimpelreductie, met als claim dat het rimpels en fijne lijntjes vermindert. Inneov focuste met het eigen product op droge huid. Waar het mis ging met dit specifieke product van Inneov is dat het 29 wetenschappelijke onderzoeken overlegde waarin de bewijsvoering voor de afzonderlijke stoffen werd overlegd, terwijl Unilever alleen een claim afgeeft over de totale formule.

Voor crème is het net andersom

Het zijn interessante discussies, die ook in de wereld van crèmes tot kleine oorlogjes tussen claimkeuringsinstanties en cosmetica producerende bedrijven kunnen leiden. De Nederlandse  cosmetisch wetenschapper Johann Wiechers legt hierover de pijnpunten regelmatig bloot op BeautyJournaal. Als het om crèmes gaat is bijvoorbeeld de reclamewaakhond ASA in Engeland er erg op gebrand om wetenschappelijke bewijzen voor de afzonderlijke werkstoffen te krijgen + dubbel blind gecontroleerde onderzoeken, terwijl Wiechers van mening is dat je moet vragen om resultaten voor de totale formule: omdat je nooit een enkelvoudige stof smeert maar een samengesteld product.

Bij de claimkeuring voor voedingssupplementen lijkt het er dus net anders om toe te gaan. Overigens had Inneov ook onderzoeken overlegd waarin wel de complete formule was getest op een testgroep en daaruit bleek dat die droge huid niet significant was opgeknapt door het slikken de pillen.

Binnenkort publiceren wij een review van een van onze testpanelleden over het Innéov haarproduct.

Lees ook:

Lees ook