Deze lezeres wil graag van onze plastisch chirurg dr. Frank Niessen weten waarom het niet mogelijk is om de facelift te herhalen. De kliniek denkt namelijk dat ze beter af is met injectables als Sculptra. Beste dr Niessen, Ik heb enkele jaren geleden door middel van Endotine mijn wenkbrauwen laten liften en een complete facelift […]

04:50 - 02:54
luistertijd 04:50 - leestijd 02:54

Deze lezeres wil graag van onze plastisch chirurg dr. Frank Niessen weten waarom het niet mogelijk is om de facelift te herhalen. De kliniek denkt namelijk dat ze beter af is met injectables als Sculptra.

Beste dr Niessen,

Ik heb enkele jaren geleden door middel van Endotine mijn wenkbrauwen laten liften en een complete facelift laten doen in een zeer goed bekend staande kliniek. Inmiddels ben ik zo ongeveer kind aan huis geworden daar. De wenkbrauwlift is zelfs na 2 keer!!! nog niet gelukt, dit geven ze ook zelf toe, ook de facelift is zeker geen succes. Ik heb al verschillende behandelingen ondergaan die het resultaat zouden moeten verbeteren, diverse inspuitingen enzovoort enzovoort. Men heeft mij wel beloofd dat ze pas stoppen als het echt goed is. Nu heb ik onlangs gehoord dat ze e.e.a door middel van Sculptra ( ik hoop dat ik dit goed schrijf) willen verbeteren, volgens zeggen zou een operatie geen optie zijn. Het probleem zit voornamelijk in de slappe huid naast de mond. Wanneer ik dit zelf naar boven trek, lijkt dit veel mooier. Omdat ik reeds eerder injecties met sculptra heb gehad en dit maar zeer tijdelijk hielp, zou ik u willen vragen waarom een nieuwe operatie geen optie is.
De facelift is nu ongeveer 3 jaar geleden en tot nu toe ben ik al tig keren terug geweest. Omdat het toch wel een zeer dure behandeling was, wil ik toch wel het beste resultaat.
Met vriendelijke groet, Wil Vlot

dr. Frank Niessen, plastisch chirurg bij Esthetisch centrum Jan van Goyen in Amsterdam antwoordt:

Geachte mevrouw Vlot,

Alhoewel het moeilijk is advies te geven zonder uw huid te kunnen zien en de elasticiteit te kunnen bepalen, wel enkele algemeenheden.

Wanneer je ouder wordt neemt het volume van het onderhuidse vet en het onderliggende bot in het gelaat af. Daarnaast wordt de huid minder elastisch, dunner en slapper. Dit tezamen zorgt voor een hangende huid. De behandeling kan bestaan uit drie procedures of een combinatie daarvan.

Je kunt volume terug brengen met allerhande fillers, waaronder je eigen vet, zodat de envelop van huid weer strakker wordt. Vet heeft mijn voorkeur, omdat je grotere volumina kunt geven en er geen afstotingsreacties ontstaan. Voor fijnere rimpeltjes is het niet altijd de beste oplossing.

Je kunt proberen de huid wat te laten krimpen door middel van laser behandelingen, verwarming of afkoeling, (meerdere nieuwe apparaten zijn hiervoor op de markt gekomen en ook bij het Beauty journaal besproken) maar daarvan is het effect niet altijd even groot en ook niet altijd bewezen. Mogelijke complicaties kunnen verandering van pigmentatie zijn, of de vorming van littekenweefsel.

Wanneer de huid zoveel slapper is geworden dat dit niet werkt, of alleen met grote, onnatuurlijke, hoeveelheden fillers op spanning kan worden gebracht, dan is het nodig om huid weg te snijden. Afhankelijk waar de huid teveel is doe je een specifieke operatie. De uitgebreide faccelift heeft het meeste effect op de hals, kaaklijn en de wangen, de onderooglidcorrectie / midface lift op de jukbeenderen en wangen en de voorhoofdslift op de huid van het voorhoofd.
Wanneer je een endotine procedure doet, duw je als het ware de overtollige huid richting haargrens en kan het zijn dat je hiermee juist rimpels krijgt wanneer de huid niet elastisch genoeg meer is. Je zou in dat geval de huid naar het achterhoofd moeten wegsmokkelen, zoals bij een endoscopische voorhoofdslift wordt gedaan, of huid wegsnijden zoals bij een klassieke voorhoofdlift. In uw geval verwacht ik dat een endoscopische voorhoofdslift effect zal hebben. Voor de rimpels bij de mond kan ook gekozen worden voor lipofilling, maar waarschijnlijk heeft een midfacelift ook goed effect.

Zoals al gemeld kan ik dat alleen goed bepalen wanneer ik uw huid kan voelen en aan kan geven met het strak trekken wat de effecten van de verschillende ingrepen zijn. Daarnaast moet u bedenken dat de huid na de operatei altijd weer slapper wordt en het effect ten dele verloren zal gaan. Met name de onderlaag (SMAS) dat is de laag die we strakker trekken bij operaties. De huid is altijd het sluitstuk. Daarom verdwijnen kleine rimpeltjes ook nooit volledig na een operatie.

Hopelijk heeft u hiermee een afdoende antwoord op uw vraag.

Met vriendelijke groet, Frank Niessen

Lees ook