Nadat ze gespaard had of anders gezegd haar no-buy periode achter de rug was, kon ze er weer eens uitgebreid op losgaan.

04:00 - 02:24
luistertijd 04:00 - leestijd 02:24

Nadat ze gespaard had of anders gezegd haar no-buy periode achter de rug was, kon ze er weer eens uitgebreid op losgaan. Deze zomer was het jachttijd voor gezicht en lichaam en zonbescherming. Wat hadden Skins, Douglas, MOOI en Ici Paris haar te bieden? De geboden kennis, het assortiment en de hoeveelheid samples zijn een belangrijke graadmeter voor Jolanda. Lees hier deel 1: haar shopervaring bij Skins Cosmetics.

Mijn route startte bij Skins cosmetics, de parfumerie met de ‘onbekende’ niche merken. Ik was al eens eerder geweest, net na de winter en was al een beetje op de hoogte welke merken daar verkocht worden. Die eerste keer werd ik ook rondgeleid in de witte winkel om kennis te maken met Skins. De sfeer is vriendelijk en erg gastvrij, er wordt regelmatig gevraagd of je wat te drinken wil hebben. Zoals een watertje met een anti-oxidantenboost, thee of koffie is ook mogelijk. Even anoniem neuzen is niet mogelijk volgens mij, je ontkomt niet aan een praatje met een van de verkopers.

Deze winkel heeft een onvervalste buurtfunctie

Het valt me ook op dat ik altijd een praatje heb met medeklanten die dan hun favoriete product bespreken. Wat me nog meer verblijdt is dat de winkel ook een ontmoetingspunt is voor buurtbewoners. De kapper die naast Skins zijn zaak heeft, loopt naar binnen en frist zijn geurtje rijkelijk op. Af en toe schiet er iemand naar binnen om een welgemeende groet te roepen. Ook een buurtje die duidelijk gemeend zegt; ‘sinds Skins hier in de straat is, kom ik niet bij een andere parfumerie, daardoor houd ik weer tijd over!’ Zo kan je het ook zien, de parfumerie als time-management en vertrouwenspersoon.

Ik word zo vrolijk als ik veel samples krijg

De eerste keer dat ik bij Skins kwam had ik direct verteld dat ik in het testpanel zit van BeautyJournaal, en bij mijn aankoop kreeg ik 9 samples van geuren en cosmetica mee. Ik dacht toen werkelijk dat ik dat kreeg omdat ik dit vertelde. Nu werd ik geholpen door een andere verkoopster en ik heb niets verteld. Maar ik zag tijdens het wachten en kijken (observeren) dat iedereen fors werd bedeeld met samples. Ik word altijd zo vrolijk van samples of proefjes.

Gul zijn, het maakt me sprakeloos

Mijn verkoopster komt oorspronkelijk uit Australië (ik dacht Engeland of India). Een prachtige vrouw, ze sprak geen Nederlands en ik moest Engels praten. Allright, no problem for me! Geur en cosmetica is iets intiems. Ik bemerkte dat ik dat in het Engels wat moeilijker vond. Maar deze verkoopster was niet alleen mooi en aardig maar vooral empathisch en luisterend.

Laten we zeggen dat ik goed ben geslaagd en daar was ook een cadeau bij voor een familielid. Het bedrag was fors maar dat wist ik (gespaard dus voorbereid). Als klap op de vuurpijl kreeg ik ook nog een fullsize product gratis, terwijl ik ook al een aantal samples had gehad. Ik was sprakeloos!

Skins heeft geen klantenpas en dat heeft voor-en nadelen, vind ik. Geen klantenpas betekent geen aanbiedingen of een spaarsysteem voor vaste klanten. Het positieve van het ontbreken van een klantenpas is dat je vrijer bent en niet bent gebonden aan minimale aankoopbedragen om een cadeau in de wacht te slepen. Maar het genereus geven van proefjes (echt, de speciale plastic cupjes gaan bomvol) beschouw ik ook als een soort korting. Ook voor geurtjes worden samples gemaakt. Skins is een topwinkel!

Lees ook