Alopecia Areata is een auto-immuunziekte die ongeveer 2% van de wereldbevolking treft: je verliest er lichaamshaar door.

01:12 - 00:43
luistertijd 01:12 - leestijd 00:43

Alopecia Areata is een auto-immuunziekte die ongeveer 2% van de wereldbevolking treft: je verliest er lichaamshaar door. Niet alleen op het hoofd, maar overal op het lichaam (dus wenkbrauwen, wimperhaar, etc.). Lynn Petukhova, van de Columbia University in New York City, en collega’s vonden acht genen die in verband staan met de oorzaak van de ziekte. Een gen, ULBP3 blijkt er met verantwoordelijk voor te zijn. Het komt overvloedig voor in haarzakjes die zijn aangetast door de ziekte. “Het vinden van de initiële onderliggende genen voor Alopecia Areata is een grote stap voorwaarts, maar de aard van de genen is nog spannender,” aldus co-auteur, M. Angela Christiano, Ph.D., van de Columbia University Medical Center in New York City.  “Er lijkt een gezamenlijk mechanisme tussen de organen te zijn dat de ‘gevaar-signalen” Express NKG2D uitzendt als onderdeel van de feitelijke start van het ziekteproces. Omdat er al medicijnen in ontwikkeling zijn gericht op deze processen, kunnen we deze drugs ook heel specifieke gaan testen op Alopecia Areata in klinische studies.’

Lees ook