Recentelijk publiceerden we een achtergrondartikel over de nieuwste ontwikkeling op het gebied van cosmetica: die van stamcelbeschermende crèmes.

10:52 - 06:31
luistertijd 10:52 - leestijd 06:31

AuthentRecentelijk publiceerden we een achtergrondartikel over de nieuwste ontwikkeling op het gebied van cosmetica: die van stamcelbeschermende crèmes. Sinds 2008 verschijnen er steeds meer crèmes die hun werking ontlenen aan het beschermen van de conditie van de huideigen volwassen stamcellen, zoals de Master Cream van Juvena (189 euro/ 75 ml), Supremÿa van Sisley (485 euro/ 50 ml), Capture R60/80 XP van Dior (87,05 euro/ 50 ml), EmerginC Protocell (90 euro/ 50 ml), Absolu Precious Cells van Lancôme (155 euro/ 50 ml), Amatokin (198 euro/ 30 ml) en de Aqualia Antiox van Vichy (17,95 euro/ 50 ml). Hoewel de cosmetica industrie er steeds handiger in wordt om medische ontdekkingen te vertalen naar een formule in de pot, blijft het de vraag of stamcelbeschermende cosmetica (al) werken. Het blijft onduidelijk in hoeverre de stamcelbeschermende extracten ook daadwerkelijk op de levende mensenhuid werken, op die plaats waar het wezen moet, in die niche.

Wat is een stamcel

De stamcel is de oercel van alle levende cellen. Een stamcel is een cel die in staat is om in een ander celtype te veranderen. Een stamcel in een volwassen huid kan transformeren tot een huidcel. Dit celvernieuwingsproces vindt ongeveer elke 28 tot 30 dagen plaats. Met het ouder worden vertraagt  de celdeling en oude cellen worden minder snel vervangen door nieuwe cellen. Dientengevolge veroudert ook de huid. Een stamcel heeft de capaciteit om beschadigde of verouderde huid te herstellen. De Menard Authent crème belooft huidveroudering tegen te gaan door stamcellen te activeren en het vernieuwende vermogen van de huid te stimuleren. Een jeugdige, jonge en gezonde huid is het resultaat, aldus Menard.

De claims

In de persinformatie lezen we dat ‘de actieve formule van de Authent crème uit extract van kersenzaad bestaat (het activeert de deling van stamcellen en vergroot het aantal nieuwe stamcellen), sterulia boomzaad (activeert de transformatie van stamcellen naar nieuwe actieve huidcellen in de opperhuid die de oude huidcellen vervangen) en wilde paarse gerstzaad (zorgt ervoor dat oude cellen in de lederhuid worden afgebroken en er nieuwe, gezonde huidcellen voor in de plaats komen).’

Deze drie actieve ingrediënten worden volgens Menard dankzij een uniek ‘carrying capsule system’ tot diep in de (leder)huid gedreven waar zij de stamcellen kunnen bereiken en activeren. We lezen ook dat dankzij de gepatenteerde ‘smooth performance emulsion’ het aanbrengen van de Authent crème een spectaculaire ervaring is en een ware sensatie voor de huid. De crème bevat een exclusief ‘feminine energy aroma’ waarvan Menard beweert dat het de productie van endorfine stimuleert. De crème zou subtiel naar roos, oranjebloesem en violet ruiken en wordt door Menard omschreven als ‘plezierig, vrouwelijk en elegant’.

Uit eigen onderzoek blijkt volgens Menard dat na 2 maanden constant gebruik van de Authent crème de hoeveelheid collageen duidelijk verhoogd is, waardoor de huid er jonger en stralender uitziet. Ook rimpels zijn na 1 tot 3 maanden gebruik aanzienlijk verminderd. Met de crème, zo claimt Menard, blijft je huid optimaal gehydrateerd, bevat zij meer collageen, is zij elastischer en neemt de spankracht toe.

Het BeautyJournaal testpanel kreeg een potje van 7 ml en probeerde het product een aantal weken uit. Dit zijn de reacties:

Jolanda (43):

‘Ik koop een staatslot, want het leven is te kort om slechte crèmes te gebruiken’

‘Ik heb het drie weken lang als dag-en nachtcreme gebruikt. Ik hoopte vurig dat het niet zou werken, omdat ik anders de aandrang tot aankoop zou krijgen(!) Op internet zag ik dat een parfumerie in Den Haag het verkocht. In gedachten rekende ik al uit dat dat ritje een half uur met de Panda zou zijn (…). Ik vond de textuur apart: luchtig op de vingers maar stug bij het verdelen over de huid. Hoe vaker ik het deed, hoe makkelijker het wel werd. De Authent werd snel opgenomen in de huid en verrassend genoeg zag ik al vrij snel een soort gezonde blos opkomen. Zo’n teint die ik nog kende van toen ik jonger was. Een duidelijk direct verjongend, en ook glanzend effect – zonder glim! Ik werd er zowaar vrolijker van. Ook foundation gleed steeds makkelijker over mijn huid. Zelfs door de foundation heen bleef ik die mooiere huid zien. Toen het op een gegeven moment op mijn ziekhuisafdeling wel heel erg warm werd, door een defect (32C), kreeg ik het benauwd van de crème op mijn huid. Alsof ik gevangen zat in die crème. Maar ik kan niet anders zeggen dan dat het werkt: tijdelijk, dan. Nu ik weer mijn ‘gewone’ crème smeer, is de glim weer terug. Ik heb er serieus over gedacht om deze crème te kopen. Insteek: het leven is te kort om slechte crèmes te gebruiken. Ik ga maar eens een staatslot kopen.’

 Harriet (39):

‘Het is een lekker product dat goed hydrateert, meer kan ik er niet van maken’

‘De creme is prettig van substantie. Lekker romig, goed smeerbaar en wordt goed opgenomen. Ik vind het wel meer een creme voor ‘s avonds ( er zit ook geen SPF in) omdat hij redelijk zwaar is. De gebruikte sample was goed voor 6 weken 1x per dag smeren.
Tja, wat vind ik ervan? Bijna iedere creme hydrateert, smeert goed en voelt lekker aan. En na 6 weken al kunnen zeggen of er vermindering van rimpels is, meer elasticiteit en spankracht, een jeugdiger aanzien…het zou kunnen, maar het is mij niet opgevallen. Je bent geneigd, gezien de exclusiviteit van het product en de prijs, om sterk in het effect te geloven. Maar objectief gezien: natuurlijk hydrateert de creme goed, het is een lekker product (afgezien van de geur – te sterk voor mij) maar meer dan dat kan ik er niet van maken.’

Dorine (38):

 ‘Als grootschalig wetenschappelijk onderzoek gaat uitwijzen dat het echt werkt, dan wil ik er wel in geloven’

 ‘De geur is zacht en opvallend plezierig, ook op mijn huid. Het is daardoor een genot om deze crème aan te brengen en te dragen. Het uitsmeren is gemakkelijk en prettig. De crème wordt snel en volledig door mijn huid opgenomen en laat geen vettig laagje achter. Na applicatie glimt mijn huid niet. Helaas blijkt de crème niet voedend en vet genoeg voor mijn zeer droge en gevoelige huid te zijn. In de loop van de dag voelt mijn huid gespannen en trekkerig aan en heb ik een extra laagje nodig voor een aangenaam huidgevoel. Ook na 10 dagen gebruik, ervaar ik na een paar uur nog steeds ditzelfde trekkerige, droge gevoel (ook na extra royaal aanbrengen). Ik zou aankoop alleen overwegen als er in de nabije toekomst een rijkere versie zou uitkomen die ook betaalbaardeer is, en als grootschalig, onafhankelijk en kritisch wetenschappelijk onderzoek uitwijzen dat de crème daadwerkelijk zichtbaar huidveroudering tegengaat. Want hoe dan ook, ik blijf graag in wonderen geloven.’

 Gerti (48):

 ‘Een lichtere textuur en een lagere prijs? Ja, dan koop ik hem zeker!’

‘De Menard Authent crème is een wat vollere crème, daardoor vraag ik me af of deze crème wel geschikt is voor mijn gecombineerde huid. Toch smeert de crème goed uit en trekt snel in. De crème geeft geen plakkerig gevoel en heeft een lichte, aangename geur. Na twee dagen gebruik en een nacht van slechts vijf uur slaap, kijk ik ’s ochtends in de spiegel en tot mijn verbazing ziet mijn gezicht er stralend uit! Niet die doffe lusteloze tint die ik verwachtte. De hele 2 ½ week dat ik met mijn luxe sample heb gedaan, bleef mijn huid er stralend uitzien. Wel merkte ik na een paar dagen een paar verstopte poriën. Jammer. Gelukkig had ik nog Paula’s Choice 2% BHA liquid in huis. Door dit tegelijkertijd te gebruiken, behield ik een stralende huid en bleven verstopte poriën weg. Deze crème verrast me. Ik had nooit verwacht dat je direct effect zou zien. Na twee dagen al! Als er een lichte versie zou zijn, als de prijs anders zou liggen… Dan, ja dan zou deze crème zeker tot mijn vaste routine behoren.’

 Rona (56):

 ‘Ik heb na vijf weken iets vollere wangen en minder lipplooitjes. Het werkt dus echt.’

‘Het voelt alsof ik een tweede huidje heb opgebracht, wat een aangename ervaring! Ik gebruik de crème alleen ’s nachts, ook rond mijn ogen. Tot mijn verbazing heb ik de volgende ochtend vocht onder mijn ogen, dat heb ik namelijk nooit. Gek genoeg heb ik het ook als ik het een paar nachten niet rond mijn ogen smeer. Na ongeveer vijf weken gebruik zijn mijn wangen iets gevulder waardoor de kaaklijn steviger oogt, de verticale mondlijn is vager en mijn bovenlip lijkt voller. De algehele huidconditie is duidelijk verbeterd. Voordat ik met deze crème begon kon ik me niet voorstellen dat ik zo’n dure crème daadwerkelijk aan zou schaffen. Ik choqueerde met plezier vrienden met de prijs. Nu moet ik eerlijk toegeven dat als het binnen mijn budget zou passen ik deze crème gewoon zou kopen. Want als er na vijf weken al zo’n verbetering zichtbaar is, dan word ik vast erg blij van tweemaal per dag constant gebruik.’

Sabine (31):

‘Hij is voor mij te zwaar als dagcrème, maar wel zeer aangenaam als nachtcrème.’

‘De eerste keer dat ik de pot open, komt er een heerlijke geur vrij. Het lijkt wel een parfum, dit product. Ik ben op slag verliefd. De crème is stevig van textuur en smeert makkelijk uit, maar trekt helaas bij mij niet snel in, waardoor het effect vettig blijft op mijn huid. Ik merk ook dat het geen goede basis is voor make-up. Als nachtcreme werkt hij beter. Na 8 uur slaap is het product ingetrokken en ik zie minder fijne lijntjes. Wat heerlijk! Als de Menard Authent crème een andere prijs had gehad, was ik zeker overstag gegaan. Helaas is dit product voorlopig boven mijn budget.’

Lees ook