Dit schijnt dus te werken, aldus Amerikaans onderzoek dat mede gefinancierd werd door de American Cancer Society.

02:04 - 01:14
luistertijd 02:04 - leestijd 01:14

Dit schijnt dus te werken, aldus Amerikaans onderzoek dat mede gefinancierd werd door de American Cancer Society. Jonge meiden zijn voor huidkanker niet bang, maar voor rimpels wel.

Dit vertelt June Robinson, professor in dermatologie aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine en senior auteur van het onderzoek dat in Archives of Dermatology werd gepubliceerd (17 mei 2010). Men onderzocht methoden om jonge vrouwen te waarschuwen voor huidkanker en zongedrag, en dan met name de verslaafde zongebruikers in de zonnebankstudio’s.

De angst om er verrimpeld uit te gaan zien was vele malen groter dan de angst voor huidkanker,”  aldus Robinson. “Door daar op te hameren nam het aantal visites aan de zonnestudio onder de deelnemers met maar liefst 35% af, zo bleek tijdens interval bezoekjes tot zes maanden na de interventies met de deelnemers. Een aantal vrouwen ging over op de zelfbruiner, maar de meesten gaven alles wat met zongedrag en bruin worden te maken had, helemaal op.

Uit de studie komt naarvoren dat 25 tot 40% van de jong volwassen vrouwen naar de zonnestudio gaat en men brengt het feit dat de huidkanker melanoom zo snel groeit hiermee in verband. In Amerika is het zonnen sinds 1 juli 2010 10% duurder geworden als gevolg van een ontmoedigingsbelasting.

Aan de studie deden 435 college studenten mee, in de leeftijd van 18 tot 22 jaar. In deze groep zaten vrouwen die wel tot vier keer per week naar de salon gingen. Het ging ze om meer dan kleur alleen. Er waren vrouwen die een hekel aan hun bleke huidkleur hadden en aan Body Dismorphic Disorder lijden, en er waren ook vrouwen die aan SAD (seasonal affective disorder) lijden. Ook voor hen bleek de lampenbank een medicijn te zijn.

Het bleek zelfs dat deze groepen vrouwen extra gevoelig waren voor de rimpel-boodschap.

Lees ook