Expertadvies Mannen Parfum Vrouwen

Neroli parfum, daar wordt onze geurexpert Tanja zo vrolijk van

‘Van de stralend zonnige en blije akkoorden van neroli-olie en oranjebloesem in parfums worden we zo vrolijk. Helemaal nu het eindelijk zomer is!’ BeautyJournaal’s parfumdeskundige Tanja Deurloo duikt in de wereld van neroli en geeft een fijn voorzetje om zelf geuren te gaan ruiken en win bij haar een parfumconsult!

De toepassingen van deze twee producten van de sinaasappelboom gaan eeuwen terug. In de laatste 4 jaar lijken neroli & oranjebloesem zelfs nog populairder geworden te zijn bij de parfumeurs: tussen 2007-2010 zijn bijna 600 (..) nieuwe parfums geïntroduceerd, met zowel neroli als oranjebloesem in de creatie.

Nero, Nerola, Neroli
Er strijden minstens vier verhalen om de waarheid hoe neroli aan haar naam is gekomen: was het de jonge 16e eeuwse Italiaanse prinses Anna Maria van de stad Nerola, die zelf zo graag de olie van de oranjebloesem als parfum droeg? Of was het de 17de eeuwse gravin de la Tremoille, die ook wel bekend stond als ”La Nerola” en haar leren handschoenen altijd parfumeerde met neroli? Of was de naam neroli toch een verwijzing naar de Romeinse keizer Nero? Of mogelijk toch het resultaat van een Arabische vertaling van het Sanskrit waar ‘nagarana en naranj’, verwijzend naar de sinaasappel.

Hoe dan ook:

In de geschiedenis kent neroli een eeuwenoud gebruik als aphrodisium en liefdesdrank. Daarnaast droegen bruiden een frêle krans van oranjebloesem in heur haar tijdens het huwelijk. De geur van oranjebloesem moest ervoor zorgen dat de angst werd weggenomen van de aanstaande huwelijksnacht en symboliseerde gelijkertijd met de maagdelijke witte bloemetjes de maagdelijkheid van de bruid.

citrus aurantiumZoveel lekkers afkomstig van een en dezelfde boom

Geen enkele andere plant of boom dan de bittere sinaasappelboom maakt zich zo multifunctioneel verdienstelijk voor onze zintuigen. Naast de heerlijk sappige vruchten natuurlijk, hebben parfumeurs wel 6 verschillende geurende ingrediënten tot hun beschikking die allen gewonnen worden uit deze boom en allen hun eigen specifieke geurkarakter hebben:

 • Sinaasappel olie:  koude persing uit de schilletjes van de oranje vrucht,
 • Petitgrain (bigarade): essentiële olie uit de takjes en de blaadjes,
 • Oranjebloesem (absolue): extract uit de bloesem,
 • Neroli: destillaat uit de bloesem,
 • Oranjebloesem water (eau de Fleurs d’Oranger): destillatiewater van de bijproducten ontstaan in de productie van neroli-olie.

Om 1 kg neroli te maken heb je wel 900 tot 1100 kilo hand geplukte bloesem nodig! In dit filmpje kun je feitelijk zien hoe de winning van olie van de sinaasappelboom in zijn werk gaat.

Hoewel neroli en oranjebloesem dus beide van dezelfde boom en dezelfde bloemen komen, ontstaat door het verschil in productieproces een ander ingrediënt. De twee ingrediënten ruiken enerzijds duidelijk anders, maar zijn natuurlijk ook weer heel herkenbaar vergelijkbaar en zijn in combinatie vaak nog rijker. Neroli ruikt iets lichtfrisser dan oranjebloesem, oranje met een groene sappige twist. Het ruikt als het ware dunner en minder zwaar. Het aromatisch karakter van neroli heeft in de verte wat weg van het aromtische dat lavendel en rozemarijn ook hebben. Oranjebloesem ruikt zoeter en wat zwaar-bloemiger dan neroli. Het heeft daarbij iets weg van het intense en rijke dat jasmijn ook heeft (indol-like voor de kenners).  (Er komt een tijd dat we internet met een geurbeleving kunnen verrijken, dan zouden jullie tenminste nu met me mee kunnen RUIKEN).

De meeste plantages met bittere sinaasappelbomen bevinden zich in Frankrijk, Italië, Algerije, Marokko en Egypte. In Frankrijk kunnen ze zelfs twee keer per jaar oogsten: nog meer lekkers ter beschikking! Zeer ervaren parfumeurs kunnen aan de neroli en oranjebloesem ruiken uit welke streek de bloesem komt.

Terug waar we nou zo blij van worden!?

Bijvoorbeeld van de neroli en/of oranjebloesem akkoorden in iconische geuren uit de eerste helft van de vorige eeuw:

 • Je Reviens, Worth (prachtige dramatische soft-floral, mooi gecombineerd met narcis en een geurliftje van aldehydes).
 • Narcisse Noir, Caron (Ernest Daltroff overtrof zichzelf in 1911 met deze rijke haast voluptueuze floral waar de oranjebloesem en neroli bijna uit het flesje springt).
 • Miss Dior, Christian Dior (tijdloze chypre, met heerlijke diepte van jasmijn en patchouli).
 • Citrus Bigarrade, Creed (klassieke frisse citrusgeur, goed draagbaar voor hem en haar, juist nu in het zonnetje..).

Meer recente lanceringen van parfums, waar de neroli en oranjebloesem akkoorden zeer fraai tot uiting komen:

 • Chloé, Eau de Fleurs Neroli (nieuwe geur van Chloe dit jaar, combineert oranjebloesem op een warme sensuele manier, tikje zoet door de honingachtige pioenroos en tonkabonen).
 • Dilmun, Lorenzo Villoresi Firenze (voor mij persoonlijk het toppunt hoe de vrolijkheid van deze neroli en oranjebloesem tot hun recht komen!)
 • Force, Biotherm (recente en eerste herengeur van Biotherm: interessant door zijn bijzonder tegenstellingen tussen het aromatische fougere karakter, de houtige & zoutige vetiver en de vrolijke frisheid van neroli, cardamom en manadarijn).
 • Aqua Allègoria Flora Nymphéa, Guerlain (zie de uitgebreide review in Beautyjournaal)
 • APOM (A Piece Of Me) & Cologne pour le Matin, Maison Francis Kurkdjian (twee sprankelende creaties van sterparfumeur Francis Kurkdjian, juist nu heerlijk draagbaar).
 • Infusion de Fleur d’Orange, Prada (met zo’n naam moet het natuurlijk wel een mooie ode zijn aan oranjebloesem).
 • Louanges Profanes, Parfumerie Generale (Pierre Guillaume weet ons weer te verrassen, dit keer met een ‘floriental’, spannend gecombineerd met witte lelie).

Wil je genieten van blijmakende zonnige parfums, zijn bovenstaande suggesties zeker het proberen waard. Ook zijn we natuurlijk erg benieuwd welke ervaringen jullie hebben met neroli en/of oranjebloesem!?

WIN!

Wil jij ook weten of Neroli accoorden goed bij jou passen, of juist meer ceder, rozen of patchouli, of toch meer aquatisch?Je ervaart het tijdens een Personal Perfume Profiling consult ter waarde van € 90,- bij Annindriya Perfume Lounge. Vertel ons op jouw meest zonnige manier hoe jij parfum tijdens deze zomerse dagen ervaart en gebruikt. Let op: zonder motivatie en complete adresgegevens kun je niet meedoen. Stuur je verhaal incluis adresgegevens naar info@beautyjournaal.nl, ovv parfumconsult.

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

6 reacties

 • Tja Tanja en Maxim, een beetje jaloers word ik van ‘even langs lopen’:-)) Dat is dan het nadeel van ‘in de provincie’ wonen. Ik moet er een hele dag voor uittrekken en die dag kan ik niet missen op het moment. Enfin, wat in het vat zit….. ….
  Fijne dag

 • Ha Maxim,

  Fleur d’Oranger van SL is inderdaad ook prachtig;
  de Neroli van Profumum heb ik nog niet mogen ruiken.

  Narcisse Noir staat in al haar pracht op je te wachten, we zijn ook op zaterdagmiddag van 13 tot 17 uur geopend.

 • Dank je wel voor een mooi verhaal, Tanja.
  Grappig hoe de mythen en legenden door de werkelijkheid beginnen te lopen, zodat je op gegeven moment helemaal niet weet waar de waarheid ligt. De zoektocht naar een geurnoot en haar oorsprong in de parfumerie is altijd vol verrassingen.

  Zelf was ik onder indruk van Neroli van Profumum en Fleur d’Oranger van Serge Lutens, maar heb ze nog niet uitgebreid kunnen testen.

  Narcisse Noir staat er al lang op mijn “kennis maken” lijstje – even bij PerfumeLounge langs lopen…

 • Hallo Rona en Harriet,

  Rona, dank voor je leuke reactie. Ik ruik en voel helemaal met je mee, zoals je je ervaringen op Cyprus omschrijft!

  Harriet, tja, grapefruit, daar worden we ook blij van 😉
  Qua tips heb ik twee categorieën voor je:
  1. waar het centrale thema echt grapefruit is, en de geurfamilie van de totale creatie volledig citrus;
  2. waar grapefruit op een mooie licht herkenbare manier is verwerkt in de creatie, en de totale creatie tot een andere geurfamilie behoort.

  Duik bijvoorbeeld eens in:

  1) “Citrus” geurfamilie:
  – Caron, Eau Fraiche *).
  – Lorenzo Villoresi, Dilmun *)
  – Jo Malone, Grapefruit.
  – Biotherm, Eau Vitaminee.
  – Marc Jacobs Splash Grapefruit.
  – Hermes, Eau de Pamplemousse Rose (Jean Claude Ellena combineert hier grapefruit prachtig met roos).
  Annick Goutal, Eau du Sud.
  – Guerlain, Aqua Allegoria Pamplelune.

  2) Met grapefruit-accoord; andere geurfamilies:
  “Chypre”:
  – The Different Company, Sublime Balkiss (Celine Ellena, ja de dochter van, heeft hier een prachtige haast sappige moderne chypre neergezet) *)
  – Sisley, Eau du Soir (elegante chypre).

  “Woody”:
  – Humiecki & Graef, Bosque (de meest recente introductie van H&G van het parfumeursduo “Les Christophes”: intrigerende combinatie van houtachtige accoorden en een touch van grapefruit) *).
  – Humiecki & Graef, Askew (een vrij stoere geur, met leer-accorden!).

  “Floral”:
  – Patricia Nicolai, Number One (gecombineerd met witte bloemen als jasmijn en tuberose) *).

  “Woody Oriental”:
  – Chopard, Cascade (met grapefruit bloesem! Ik heb deze geur persoonlijk niet geroken, maar wilde hem je niet onthouden, daar dit weer een andere insteek is op het thema grapefruit).

  Waar een *) achterstaat, zijn geuren die we bij Annindriya Perfume Lounge in Amsterdam voeren. Dus mocht je deze willen uitproberen, ben je van harte welkom!

  Veel plezier met deze tips, en ik hoor graag, hoe ze je bevallen.

  zonnige groeten, Tanja

 • Tanja, als je het toch over citrusachtigen hebt, ik ben op zoek naar parfums met grapefruit als ingredient. Heb je tips?

 • Hallo Tanja,

  Dank je wel voor weer zo’n inspirerend stuk over parfum en dan in dit geval over Neroli parfums. Ik heb dit stuk zelfs opgeslagen om het overzichtje nog eens te kunnen bekijken bij een volgende zoeksessie:-))
  Inderdaad, neroli maakt je blij. En ik merk (steeds meer) dat geuren sowieso -voor mij- heel emotioneel zijn. Soms positief en soms negatief. De geur van een bloeiende sinaasappelgaard (twijfel steeds of je dat zo zegt, citrusgaard?, sinaasappelboomgaard?) is echt adembenemend. Op Cyprus, sinaasappelland bij uitstek, kon ik bijna niet ophouden met diep ademhalen en genieten. Iemand die midden tussen de boomgaarden woont vertelde me dat hij het soms niet meer kan verdragen, je ruikt het overal, het hele huis ervan doordrenkt. Tja.
  En dan Je Reviens, een geur die ik lang geleden kreeg van een geliefde. Die geur kan ik natuurlijk nooit meer loszien van hem, zo gaat dat.
  Een wereld vol geuren, vol parfums……… Tanja, ik verheug me al op je volgende stuk.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Cookies

BeautyJournaal maakt gebruik van cookies.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen