'Van de stralend zonnige en blije akkoorden van neroli-olie en oranjebloesem in parfums worden we zo vrolijk.

06:26 - 03:51
luistertijd 06:26 - leestijd 03:51

‘Van de stralend zonnige en blije akkoorden van neroli-olie en oranjebloesem in parfums worden we zo vrolijk. Helemaal nu het eindelijk zomer is!’ BeautyJournaal’s parfumdeskundige Tanja Deurloo duikt in de wereld van neroli en geeft een fijn voorzetje om zelf geuren te gaan ruiken en win bij haar een parfumconsult!

De toepassingen van deze twee producten van de sinaasappelboom gaan eeuwen terug. In de laatste 4 jaar lijken neroli & oranjebloesem zelfs nog populairder geworden te zijn bij de parfumeurs: tussen 2007-2010 zijn bijna 600 (..) nieuwe parfums geïntroduceerd, met zowel neroli als oranjebloesem in de creatie.

Nero, Nerola, Neroli
Er strijden minstens vier verhalen om de waarheid hoe neroli aan haar naam is gekomen: was het de jonge 16e eeuwse Italiaanse prinses Anna Maria van de stad Nerola, die zelf zo graag de olie van de oranjebloesem als parfum droeg? Of was het de 17de eeuwse gravin de la Tremoille, die ook wel bekend stond als ”La Nerola” en haar leren handschoenen altijd parfumeerde met neroli? Of was de naam neroli toch een verwijzing naar de Romeinse keizer Nero? Of mogelijk toch het resultaat van een Arabische vertaling van het Sanskrit waar ‘nagarana en naranj’, verwijzend naar de sinaasappel.

Hoe dan ook:

In de geschiedenis kent neroli een eeuwenoud gebruik als aphrodisium en liefdesdrank. Daarnaast droegen bruiden een frêle krans van oranjebloesem in heur haar tijdens het huwelijk. De geur van oranjebloesem moest ervoor zorgen dat de angst werd weggenomen van de aanstaande huwelijksnacht en symboliseerde gelijkertijd met de maagdelijke witte bloemetjes de maagdelijkheid van de bruid.

citrus aurantiumZoveel lekkers afkomstig van een en dezelfde boom

Geen enkele andere plant of boom dan de bittere sinaasappelboom maakt zich zo multifunctioneel verdienstelijk voor onze zintuigen. Naast de heerlijk sappige vruchten natuurlijk, hebben parfumeurs wel 6 verschillende geurende ingrediënten tot hun beschikking die allen gewonnen worden uit deze boom en allen hun eigen specifieke geurkarakter hebben:

Om 1 kg neroli te maken heb je wel 900 tot 1100 kilo hand geplukte bloesem nodig! In dit filmpje kun je feitelijk zien hoe de winning van olie van de sinaasappelboom in zijn werk gaat.

Hoewel neroli en oranjebloesem dus beide van dezelfde boom en dezelfde bloemen komen, ontstaat door het verschil in productieproces een ander ingrediënt. De twee ingrediënten ruiken enerzijds duidelijk anders, maar zijn natuurlijk ook weer heel herkenbaar vergelijkbaar en zijn in combinatie vaak nog rijker. Neroli ruikt iets lichtfrisser dan oranjebloesem, oranje met een groene sappige twist. Het ruikt als het ware dunner en minder zwaar. Het aromatisch karakter van neroli heeft in de verte wat weg van het aromtische dat lavendel en rozemarijn ook hebben. Oranjebloesem ruikt zoeter en wat zwaar-bloemiger dan neroli. Het heeft daarbij iets weg van het intense en rijke dat jasmijn ook heeft (indol-like voor de kenners).  (Er komt een tijd dat we internet met een geurbeleving kunnen verrijken, dan zouden jullie tenminste nu met me mee kunnen RUIKEN).

De meeste plantages met bittere sinaasappelbomen bevinden zich in Frankrijk, Italië, Algerije, Marokko en Egypte. In Frankrijk kunnen ze zelfs twee keer per jaar oogsten: nog meer lekkers ter beschikking! Zeer ervaren parfumeurs kunnen aan de neroli en oranjebloesem ruiken uit welke streek de bloesem komt.

Terug waar we nou zo blij van worden!?

Bijvoorbeeld van de neroli en/of oranjebloesem akkoorden in iconische geuren uit de eerste helft van de vorige eeuw:

Meer recente lanceringen van parfums, waar de neroli en oranjebloesem akkoorden zeer fraai tot uiting komen:

Wil je genieten van blijmakende zonnige parfums, zijn bovenstaande suggesties zeker het proberen waard. Ook zijn we natuurlijk erg benieuwd welke ervaringen jullie hebben met neroli en/of oranjebloesem!?

WIN!

Wil jij ook weten of Neroli accoorden goed bij jou passen, of juist meer ceder, rozen of patchouli, of toch meer aquatisch?Je ervaart het tijdens een Personal Perfume Profiling consult ter waarde van € 90,- bij Annindriya Perfume Lounge. Vertel ons op jouw meest zonnige manier hoe jij parfum tijdens deze zomerse dagen ervaart en gebruikt. Let op: zonder motivatie en complete adresgegevens kun je niet meedoen. Stuur je verhaal incluis adresgegevens naar info@beautyjournaal.nl, ovv parfumconsult.

Lees ook