Cosmeticaclaims Marketingtrends Zakenpraat

SPITS! zaait paniek over onveiligheid zonnebrandmiddelen zoals oxybenzone

hoe onveilig is oxybenzoneDe Amerikaanse consumenten- en milieuorganisatie Environmental Working Group heeft dit voorjaar wederom een onderzoek geplaatst waaruit zou blijken dat een overgroot deel van de in Amerika verkrijgbare zonnebrandmiddelen schadelijke stoffen bevatten, zoals oxybenzone, waarvoor aanwijzingen zijn dat het een hormoonverstorende werking kan hebben (lees ook dit achtergrondverhaal voor meer inzicht over dit onderwerp), maar andere wetenschappers bestrijden dit weer, en een vitamine A derivaat dat de huid overgevoelig zou kunnen maken waardoor het risico op huidkanker kan toenemen.

Dat de EWG naar buiten komt met dit soort berichten is deels ook ingegeven door politieke lobby

De EWG heeft in 2009 een soortgelijk onderzoek geplaatst waaruit dezelfde conclusies werden getrokken. Natuurlijk is de markt voor uv-filters volop in beweging en kan de kwaliteit van de filters nog altijd beter. Het punt is dat we daarmee in Europa al verder zijn dan in Amerika. In Europa kennen wij filters zoals Mexoryl van L’Oreal en Tinosorb van BASF die naar de laatste kennis en stand der wetenschap de beste garanties bieden tegen de inwerking van uv-straling in de huid en de gevolgen daarvan. In Amerika wordt Tinsorb door de FDA nog niet toegelaten en Mexoryl maar mondjesmaat. In Amerika pleitten heel wat deskundigen ervoor dat dit nu eindelijk eens moet gebeuren, men vindt dat de FDA veel te traag is met onderzoek en goedkeuring van nieuwe filters. Lees ook dit artikel in Cosmetics & Toilettries van april 2010, waarin de schrijver de FDA gebrek aan tijd en gebrek aan personeel verwijdt.

De FDA laat overigens weten dat zij geen wetenschappelijke onderzoeken kennen waarin is vast komen te staan dat oxybenzone ongezond is voor de mens.

Dat de EWG naar buiten komt met dit soort berichten is deels ook ingegeven door een olitieke lobby. Een lobby voor de eigen club en haar kernwaarden, een lobby voor meer leden en een lobby voor hun kijk op veiligheid en meer beweging in de markt. De Amerikaanse situatie heeft nauwelijks betrekking op Europa, laat staan op ons land! Wij hebben hier immers deze nieuwe generatie filters al, waar men dus in Amerika nog altijd op zit te wachten (lees dit stuk in de New York Times). Wij lazen onlangs zelfs dat er gespeculeerd wordt dat er grote financiele belangen mee gemoeid zouden kunnen zijn, dat er in Amerika zo traag gereageerd wordt op de roep om nieuwe filters toe te laten. Het zou alles met patenten te maken hebben. 

Als wij producten zien met Oxybenzone, is het vaak in make-up producten zoals foundations. De stof wordt hier (ook) aan toegevoegd als een soort conservingsmiddel om ervoor te zorgen dat de andere stoffen in het product onder invloed van uv-straling niet uit elkaar kunnen vallen.

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

12 reacties

 • Jammer dat er weer zo’n negatief bericht in de media komt in de periode dat zonneproducten echt geen overbodige luxe zijn.
  Onze huid (en ons humeur) heeft de zon nodig voor de aanmaak van vitamine D, maar aan de andere kant is de zon ook echt gevaarlijk. Om toch van die zon te kunnen genieten/profiteren moeten we dus echt wel smeren.

  Het Helios Sun Protection Concept van Piroche Cosmetiques bevat geen van deze stoffen en voldoet aan de eisen van Eco-cert.

  Dus lekker blijven smeren!!

 • beste martin, als je zegt dat ‘op zich’octocrylene geen kankervewekkende stof is, wat suggereer je dan met die twee woorden ‘op zich’ en ook in relatie tot oxybenzone? en waarvoor verwijs het naar een niet nader genoemd filter waarover in 2002 een case ontstond op brussels niveau?

  ik begrijp dat je bij Merck werkt en wellicht wat meer achtergrondkennis hebt. Ik vind je antwoord dat je hier geeft vaag en wellicht nog meer onrust veroorzakende kan zijn. we stellen het op prijs als je meer toelichting kan geven op de hierboven gestelde vragen.

 • Betreffende de vraag of Oxybenzone het zelfde is als Octocrylene is dat absoluut niet het zelfde.

  Octocrylene is op zich geen kankerverwerkende product. Een soort gelijk verhaal speelde ook in 2002, waarbij een filter werd aangeschreven als kankerverwekkend. Daar heeft destijds vanuit de UVB (Brussel) nog duidelijk opgereageerd dat het een compleet verkeerde conclusie was.

  Met vriendelijke groeten

  Martin Bor

 • Ook ik schrok behoorlijk toen ik het artiekel in de Spits aan het lezen was.
  Ben gelijk gaan kijken of deze schadelijke stoffen in mijn zonnebrand middelen zaten.
  Ik zelf gebruik Vision-30 daar zat wel oxybenzon in .
  Maar in Ambre solier licht &silky zat het NIET
  In geen van bijde zit de stof retinyl palmitate.
  Voor mijn gezicht gebruik ik van Lancaster Sun Beauty Care Active Anti Age Hydration .
  Daar heb ik het doosje van weg gedaan waarop staat wat er in het product zit.
  Wie weet wel wat er in zit,Kan natuurlijk even naar een parfummerie.

  groetjes Sjaan

 • Angelique, overdrijf je niet een beetje? er zijn genoeg producten waar geen oxybenzone in zit hoor:-)

  Maar ik begrijp je ongerustheid wel.

  Wat zonneproducten betreft kun je bijvoorbeeld kijken bij La Roche Posay, in de apotheek, en qua huidverzorging ook. Ook de producten van Pascaud Beauty Innovations bevatten geen oxybenzone. Veel producten van L’Oreal bevatten geen oxybenzone. Ahava, ook te koop bij sommige apotheken, bevatten geen oxybenzone.

  Het is gewoon een kwestie van inci-lijstjes checken, maar dat zal jij wel weten.

  Het is wel zo dat meer amerikaanse dan europese merken met oxybenzone werken.

  in het natuurlijke segment wordt ook geen oxybenzone gebruikt. dus ga naar een reform/natuurwinkel en kijk bij merken als dr hauschka en weleda. ook zij hebben dagverzorging en zonnebrandproducten en overigens ook heel goede zonnebrandproducten.

  succes!

 • Tja ik ben dus mega allergisch voor Oxybenzone en helaas zit het bijna in alle cosmetica produkten. (dagcreme, zonnebrand, parfum etc etc) Na uitvoerige allergie-testen in combinatie met UV-A en UV-B licht kwam Oxybenzone als winnaar uit de bus.

  Ik gebruikte biodermal zonne creme met factor maar helaas hebben ze het produkt vernieuwd en er nu oxybenzone aan toegevoegd 🙁
  Dus dat wordt weer zoeken naar iets nieuws.

  Als dagcreme is alleen de goedkoopste van oil of Olaz (double action, gevoelige huid) goed voor mij. De duurdere variaties bevatten namelijk wel een UV-filter en je raadt het al dat is oxybenzone.

 • beste liselotte, angst is een slechte raadgever, en angst is een grote factor in het verhaal rond oxybenzone. heb je alle artikelen gelezen die we hier hebben aangeboden? het je ook het artikel uit Trouw gelezen, met die kankeronderzoeker?https://www.beautyjournaal.nl/wat-schreef-de-pers-over-de-paniek-rond-het-uv-filter-oxybenzone/#more-15435

  desalniettemin ga ik je er niet van weerhouden om tegen de stroom in te gaan. niets is zo emotioneel beladen als cosmetica. maar, laten we jouw huidtype vooral niet koppelen aan oxybenzone. je bent immers op zoek naar een goed huidverzorgingsproduct. je spreekt zelfs over schilfertjes op je huid, wat betekent dat jouw huid indeerdaad zeer droog, dan wel overgevoelig is. heb je wel eens overwogen om naar de schoonheidsspecialiste te gaan en je huid te laten onderzoeken en een passend advies te vragen? dat zou al veel helpen, zeker als je aangeeft dat je er niet meer uitkomt.

  het kan namelijk best zo zijn dat jouw huid dermate gevoelig is dat je daar rekening mee moet houden met de keuze voor producten.
  wellicht kun je al beginnen om te kijken naar producten voor dit huidtype. merken als vichy, la roche-posay en eucerin worden bij de apotheek verkocht. de apotheek claimt tegenwoordig ook aan huidadvies te doen, zeker de mediq apotheek. dus ga ernaar toe en vraag om dat huidadvies.

  speculeren heeft voor ons verder weinig zin omdat we je huid niet kunnen zien. we weten niet hoe oud je bent, etc.

  wil je meer informatie vrijgeven over je zelf, mail ons dan gewoon op info@beautyjournaal.nl dan blijft de privacy gewaarborgd.

 • Ik wil graag een goede dagcreme/moisturizer kopen. Zat er zwaar aan te denken om de Superdefense moisturizer spf 25 van Clinique te kopen, waar dus ook oxybenzone in zit. Nu durf ik de creme niet meer te kopen omdat ik overal lees dat het beter is om dit stofje te vermijden.

  Weet iemand hier raadt mee? Ik heb een droge huid, schilfertjes op voorhoofd en net naast de neus (voor de wangen). Ik weet echt niet meer welke creme nu wel of niet goed is. Ben momenteel ook naar de cremes van Vichy aan het kijken. Proefmonster clinique SD moisturizer bevielen wel goed.

  Hoop dat iemand een goede tip/advies voor mij heeft

  Gr. Liselotte

 • hallo Karolien,

  ik heb geen lijst maar wel een merk waar het niet in zit: dr.Baumann.
  Zij gebruiken geen ingrediënten waar mensen allergisch voor kunnen zijn.
  Bevat dus ook geen parfum en parabenen.

  Het nadeel is dat je het alleen bij de schoonheidsspecialiste kan kopen.

  groetjes
  Anja

 • Weet iemand of er ook een lijst is van zonbescherming waar geen Oxbenzone in zit?

 • De zonbeschermingsproducten van Paula’s Choice bevatten ook Oxybenzone. De net gekochte van Estee Lauder ook!

 • Is Octocrylene hetzelfde als Oxybenzone? Volgens Wikipedia schijnt Octocrylene ook kankerverwekkend te zijn.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.