De Amerikaanse consumenten- en milieuorganisatie Environmental Working Group heeft dit voorjaar wederom een onderzoek geplaatst waaruit zou blijken dat een overgroot deel van de in Amerika verkrijgbare zonnebrandmiddelen schadelijke stoffen bevatten, zoals oxybenzone, waarvoor aanwijzingen zijn dat het een hormoonverstorende werking kan hebben (lees ook dit achtergrondverhaal voor meer inzicht over dit onderwerp), maar andere wetenschappers bestrijden dit weer, en een vitamine A derivaat dat de huid overgevoelig zou kunnen maken waardoor het risico op huidkanker kan toenemen.

03:13 - 01:56
luistertijd 03:13 - leestijd 01:56

De Amerikaanse consumenten- en milieuorganisatie Environmental Working Group heeft dit voorjaar wederom een onderzoek geplaatst waaruit zou blijken dat een overgroot deel van de in Amerika verkrijgbare zonnebrandmiddelen schadelijke stoffen bevatten, zoals oxybenzone, waarvoor aanwijzingen zijn dat het een hormoonverstorende werking kan hebben (lees ook dit achtergrondverhaal voor meer inzicht over dit onderwerp), maar andere wetenschappers bestrijden dit weer, en een vitamine A derivaat dat de huid overgevoelig zou kunnen maken waardoor het risico op huidkanker kan toenemen.

Dat de EWG naar buiten komt met dit soort berichten is deels ook ingegeven door politieke lobby

De EWG heeft in 2009 een soortgelijk onderzoek geplaatst waaruit dezelfde conclusies werden getrokken. Natuurlijk is de markt voor uv-filters volop in beweging en kan de kwaliteit van de filters nog altijd beter. Het punt is dat we daarmee in Europa al verder zijn dan in Amerika. In Europa kennen wij filters zoals Mexoryl van L’Oreal en Tinosorb van BASF die naar de laatste kennis en stand der wetenschap de beste garanties bieden tegen de inwerking van uv-straling in de huid en de gevolgen daarvan. In Amerika wordt Tinsorb door de FDA nog niet toegelaten en Mexoryl maar mondjesmaat. In Amerika pleitten heel wat deskundigen ervoor dat dit nu eindelijk eens moet gebeuren, men vindt dat de FDA veel te traag is met onderzoek en goedkeuring van nieuwe filters. Lees ook dit artikel in Cosmetics & Toilettries van april 2010, waarin de schrijver de FDA gebrek aan tijd en gebrek aan personeel verwijdt.

De FDA laat overigens weten dat zij geen wetenschappelijke onderzoeken kennen waarin is vast komen te staan dat oxybenzone ongezond is voor de mens.

Dat de EWG naar buiten komt met dit soort berichten is deels ook ingegeven door een olitieke lobby. Een lobby voor de eigen club en haar kernwaarden, een lobby voor meer leden en een lobby voor hun kijk op veiligheid en meer beweging in de markt. De Amerikaanse situatie heeft nauwelijks betrekking op Europa, laat staan op ons land! Wij hebben hier immers deze nieuwe generatie filters al, waar men dus in Amerika nog altijd op zit te wachten (lees dit stuk in de New York Times). Wij lazen onlangs zelfs dat er gespeculeerd wordt dat er grote financiele belangen mee gemoeid zouden kunnen zijn, dat er in Amerika zo traag gereageerd wordt op de roep om nieuwe filters toe te laten. Het zou alles met patenten te maken hebben. 

Als wij producten zien met Oxybenzone, is het vaak in make-up producten zoals foundations. De stof wordt hier (ook) aan toegevoegd als een soort conservingsmiddel om ervoor te zorgen dat de andere stoffen in het product onder invloed van uv-straling niet uit elkaar kunnen vallen.

Lees ook