Hou je aan de Minimale Erytheem Dosis. Een MED staat voor de Minimale Erytheem (roodheid) Dosis.

01:44 - 01:02
luistertijd 01:44 - leestijd 01:02

Hou je aan de Minimale Erytheem Dosis.

Een MED staat voor de Minimale Erytheem (roodheid) Dosis. Dus de dosis uv-straling die nodig is om de huid rood te laten worden. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert iedereen om het zonnen (op de zonnebankbank, in de buitenzon) te beperken tot 100 MED per jaar. Om zo de risico’s van huidkanker te voorkomen. Maar wat mag je daarvoor allemaal doen?

Ben je toch nog een zonnebankliefhebber (en ja, daar zijn er nog genoeg van!) dat moet je dus rekening houden met de totale blootstelling aan de zon in een heel jaar. Dat is natuurlijk niet makkelijk in te schatten, maar er zijn richtlijnen voor.

Wat voorbeelden:

Met een ouderwetse zonvakantie in Zuid-Europa van 3 weken ben je al door die dosis van 100 MED heen! Neem daarna dus maar geen zonvakanties meer.

Daarentegen zullen personen die de hele zomer door maar matig zonnen een dosis opdoen van zo’n 20 tot 40 MED. Zij houden dus nog wat over voor andere zonnige vakanties, of zonnebankkuurtjes (…).

Toch op de zonnebank? Dan niet meer dan 5 kuren per jaar! Elke zonnebankkuur (bestaande uit tien sessies ofwel belichtingen) staat gelijk aan 10 MED. Het advies luidt om niet meer van vijf kuren van 10 MED per jaar te doen. Dus niet meer dan 50 sessies op de bank. Zo blijft er nog ‘speelruimte’ over voor de vakanties en de gewone dagelijkse blootstelling aan de buitenzon tijdens het wandelen, fietsen, enzovoorts.

Lees ook:

Lees ook