Dit vraagt een lezeres zich af, omdat ze weleens op internationale fora leest dat vrouwen die het slikken dus meer haargroei in het gezicht krijgen. Apotheker en voedingssuppletie deskundige Anne Andela geeft antwoord.           Anne Andela antwoordt: ‘Ik heb inderdaad ook een forum gezien waar ze over doseringen van 5 tot […]

02:36 - 01:33
luistertijd 02:36 - leestijd 01:33

gezichtshaargroeiDit vraagt een lezeres zich af, omdat ze weleens op internationale fora leest dat vrouwen die het slikken dus meer haargroei in het gezicht krijgen. Apotheker en voedingssuppletie deskundige Anne Andela geeft antwoord.

 

 

 

 

 

Anne Andela antwoordt:

‘Ik heb inderdaad ook een forum gezien waar ze over doseringen van 5 tot 10 mg per dag spreken. Dat is een stuk hoger dan de dosering van 2,5 mg/dag voor nagels, die in het kleine onderzoek waar ik naar refereer, is gebruikt. Bij doseringen tot 2,5 mg is deze bijwerking niet gevonden. Eigenlijk kwamen er amper bijwerkingen van biotine naar voren, hoogstens 1 persoon met een gastro-intestinale (maag-darm) bijwerking. Ik kan hiernaast in de literatuur ook geen informatie vinden over abnormale haargroei bij hoge doseringen biotine.

Biotine behoort tot de wateroplosbare vitamines, en deze vitamines worden gemakkelijk uitgescheiden in de urine, dankzij hun hydrofiele aard. Zodoende zijn hoge niveaus in de weefsels zeldzaam en de groep wordt gekenmerkt door het weinig voorkomen van nadelige reacties. Er is inmiddels uit een onderzoek [1] naar voren gekomen dat biotine wel kan accumuleren in het lichaam (ophopen o.a. door opslag in weefsels), vandaar dat het vaststellen van een bovengrens wel noodzakelijk is. Maar tot nu toe is dat nog niet bepaald bij de mens.

1] Sawamura H, Fukuwatari T, Shibata K. Effects of excess biotin administration on the growth and urinary excretion of water-soluble vitamins in young rats. Biosci Biotechnol Biochem. 2007;71(12):2977-84

Hat kan verder ook een hormonale kwestie zijn. De overgang kan hierbij een rol spelen. In de menopauze dalen zowel de hoeveelheden mannelijke als vrouwelijke hormonen, maar de oestrogenen dalen meer dan de androgenen. Het toenemende verschil tussen de androgenen en de oestrogenen kan het dunner worden van het haar verergeren en ongewenste haargroei in het gezicht veroorzaken. Ongewenste haargroei (hirsutisme) ontstaat op plaatsen waar de haarblaasjes het meest androgeengevoelig zijn, zoals de kin, de bovenlip en de wangen. Vooral vrouwen met donkere haarkleur kunnen er dan last van hebben.

Misschien dat deze vrouwen op de fora tegen de haaruitval biotine slikken en denken dat de ongewenste haren hiervan komen, terwijl het eerder bij de haarproblemen van de overgang behoort.’

 Anne Andela

Heb jij een vraag aan Anne Andela, stel hem via info@beautyjournaal.nl, ovv ‘vraag aan Anne’

 

Lees ook