Een lezeres heeft al tien weken ernstige haaruitval en haar arts zegt niets meer voor haar te kunnen doen. Weet onze dermatoloog – tricholoog Ids Boersma hier antwoord op? De lezeres schrijft ons: Geachte heer Boersma, ik ben een vrouw van 52 jaar,en heb al 10 weken ernstige haaruitval. Het wassen is een drama, ik ben al z’n […]

02:25 - 01:27
luistertijd 02:25 - leestijd 01:27

haaruitval vrouwEen lezeres heeft al tien weken ernstige haaruitval en haar arts zegt niets meer voor haar te kunnen doen. Weet onze dermatoloog – tricholoog Ids Boersma hier antwoord op?

De lezeres schrijft ons:

Geachte heer Boersma, ik ben een vrouw van 52 jaar,en heb al 10 weken ernstige haaruitval. Het wassen is een drama, ik ben al z’n 50% verloren! Ik ben onder behandeling geweest bij een dermatoloog,die nu uitbehandeld is. Ik mankeer lichamelijk niets meer. Een periode van stress is achter de rug, maar met de haaruitval gaat het niet beter. Ik ben wanhopig. Ook bloedonderzoek heeft niets uitgewezen. Voor een schilferaandoening op mijn hoofdhuid gebruik ik Diprolene,gel 0,5 mg. Ik smeer dit nu ruim acht weken, het helpt matig.

dr. Ids Boersma antwoordt:

‘Haaruitval kan door de ziel snijden, ik begrijp heel goed hoe u zich voelt. De meest voorkomende oorzaken van haaruitval zijn telogeen effluvium en alopecia androgenetica. Een telogeen effluvium is een verheviging van de haaruitval door factoren als stress, gewichtsverlies door een dieet, een narcose of een extreme temperatuurswisseling. Een belangrijk kenmerk van een telogeen effluvium is dat de lange haren (de haren met de lengte van het kapsel) méér dan normaal uitvallen. De uitval stopt vanzelf als de oorzakelijke prikkel verdwijnt. Al deze haren worden weer vervangen door nieuwe haren en dus kun je van een telogeen effluvium niet kaal worden.

Haaruitval door alopecia androgenetica kenmerkt zich door een diversiteit aan lengten onder de uitgevallen haren, dus ook veel korte haren. De oorzaak is genetisch (het zit ergens in de familie aan vader’s en/of moeder’s kant) en kan geremd of gestopt worden. Een anticonceptiepil als de Diane of de Yasmin en een lotion als minoxidil kunnen de overmatige haaruitval remmen. Geneesmiddelen als finasteride en dutasteride kunnen het kaalwordingsproces stoppen.

Uw dermatoloog komt niet tot een diagnose, zo maak ik op uit uw bericht. Wellicht ligt de kans op meer duidelijkheid bij een second opinion. Gewoon een andere dermatoloog uitzoeken en zien wat deze te melden heeft.’

Sterkte,

Ids Boersma

NOTE: DEZE MEDICIJNEN ZIJN SINDS 2012 VERBODEN IN ONS LAND. LEES MEER.

Lees ook