'Een schoolvoorbeeld van een dergelijke verwarring ontstond na een uitgebracht rapport in USA door de Campaign for Safe Cosmetics, opgepakt door een blog van CNN  en door de Nederlandse nieuwssite NU.

04:50 - 02:54
luistertijd 04:50 - leestijd 02:54

perfume in a bottle‘Een schoolvoorbeeld van een dergelijke verwarring ontstond na een uitgebracht rapport in USA door de Campaign for Safe Cosmetics, opgepakt door een blog van CNN  en door de Nederlandse nieuwssite NU.nl klakkeloos vertaald zonder een journalistieke wederhoor toe te passen. De Amerikaanse tv-zender CBS klopte het ook nog eens fijntjes op voor de Amerikaanse consument. Met de pakkende (en misleidende) titel “Not So Sexy – The Health Risks of Secret Chemicals in Fragrance” werden bangmakende zinnen gebruikt als “secret chemicals in fragrances”, “disruption of hormones” en “allergic reactions”. In het rapport van CSC wordt met name beweerd dat de parfumindustrie zich schuldig maakt aan het achterhouden van belangrijke gezondheidsinformatie en het gebruik van schadelijke stoffen in parfums en geparfumeerde producten.

Graag reageer ik hier op.

Er zijn geen ‘geheime’ chemicalien in parfums:
Er bestaat totale transparantie welke 3.163 parfum ingrediënten (in parfums, persoonlijke verzorging en huishoudelijke producten) worden gebruikt en toegelaten. Deze zijn ook gewoon terug te vinden op ondermeer www.ifraorg.org. Verder bestaat er een lijst van 26 potentiële allergenen, die een fabrikant op zijn verpakking naast het woordje ‘fragrance’ dient te vermelden. Dit zorgt ervoor dat diegenen die allergisch kunnen zijn voor bepaalde ingrediënten dit steeds overzichtelijk kunnen terugvinden en zo deze producten kunnen vermijden. [http://www.ncv-cosmetica.nl/upload/File/Artikelen/20071001_NVDV.pdf]
Het spreekt overigens vanzelf en ik begrijp volkomen, dat fabrikanten de exacte samenstelling van hun kostbare parfum niet publiekelijk vrij willen geven. Parfumcreaties kunnen namelijk niet d.m.v. een octrooi beschermd worden, en ‘copycats’ liggen overal op de loer (loop de markt maar eens over om goedkope namaak-varianten van populaire geuren te zien liggen). De parfumeur en het bijbehorende merk zullen de creatie waar maanden aan gewerkt is dan ook met zorg beschermen tegen ‘namaak’.

Water is ook giftig, het is allemaal een kwestie van hoeveelheid:
Mogelijk herinneren velen zich nog van les 1 van scheikunde op de middelbare school waar wordt uitgelegd dat of iets giftig is voor een groot deel afhangt van de hoeveelheid. Het feit dat je dood gaat van water drinken (te snel te veel, bijvoorbeeld 10 liter in 1 uur) is hier een duidelijk voorbeeld van. [http://chemistry.about.com/cs/5/f/blwaterintox.htm] Alle (zogenaamde gevaarlijke) parfumingrediënten die de schrijvers van het “:Not So Sexy” artikel aanhalen, zijn in de gebruikt hoeveelheden totaal onschadelijk en onschuldig.

De ene phtalaat is de andere niet:
Phtalaten is een brede verzamelterm die een uiteenlopende groep van chemische verbindingen omschrijft. Binnen de phtalaten zijn veel verschillen, met name in chemische structuur en in veiligheid.
Een representant uit de familie van phtalaten is DEP (Di Ethyl Phtalaat). DEP wordt bijvoorbeeld gebruikt in voedingsmiddelenverpakkingen, tandenborstels en in parfums. DEP wordt in parfums gebruikt om de verschillende parfumingrediënten beter te laten mengen en zorgt ervoor dat het parfum niet zo snel vervliegt (fixatiemiddel).

Dat DEP veilig is in gebruik zoals dit nu wordt toegepast in ondermeer parfums is nu de laatste 8 jaar door de leidende onafhankelijke organisaties (zoals Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel, het Europese SCCS (Scientific Committee for Consumer safety) en de Amerikaanse Food and Drug Administration) herhaaldelijk bevestigd en herbevestigd dat er geen enkel gevaar voor de gezondheid bestaat bij het gebruik van DEP in parfums en geparfumeerde producten. [http://fmafragrance.org/sub_pages/100524FMA_Phthalates_Release.pdf]

De parfumindustrie volgt een zeer streng veiligheids- en gezondheidsbeleid:
De International Fragrance Associaton (IFRA) zorgt ervoor dat de parfumindustrie zich houdt aan de (momenteel al weer) 174 standaarden waar het gebruik en de hoeveelheden van de afzonderlijke parfumingrediënten volledig wordt beschreven en gereguleerd. Dit beleid leidt overigens eerder tot een beperking van de creativiteit van parfumeurs en parfum professionals dan tot een substantiële verbetering van de veiligheid..

Kortom, transparante informatie en een kritische blik zijn me meer dan welkom, maar onvolledig, onjuiste en misleidende publicaties die snel klakkeloos worden overgenomen bereiken het tegenovergestelde. Wat zeker van waarde is: Als je weet dat je allergisch bent voor een van de 26 potentiële allergenen, heb je een transparant houvast aan de labelling op parfums en geparfumeerde huidverzorging. En voor iedereen wens ik toe: geniet van het mooie dat geuren je te bieden hebben, en laat je niet voor de gek houden door halfware en onvolledige scare-publicaties.’

Tanja Deurloo is scheikundige en parfumexpert in het BeautyJournaal expertteam.

Lees ook