Coënzym Q10 speelt een belangrijke rol bij de energieproductie op cellulair niveau en is een krachtig antioxidant. Het is van belang voor de vitaliteit van alle weefsels en organen, waaronder ook de huid. BeautyJournaalexpert en voedingssuppletiedeskundige Anne Andela vertelt hoe je deze stof het beste kunt innemen.
Coënzym Q10 is een vetoplosbare, vitamine-achtige voedingsstof die in elke lichaamscel wordt aangetroffen, waarvan de hoogste concentraties zich in hart, lever en nieren bevinden. Het kan ook via de voeding worden aangeleverd. Coënzym Q10 speelt een belangrijke rol bij de energieproductie op cellulair niveau en is een krachtig antioxidant. Dit betekent dat coënzym Q10 van belang is voor de vitaliteit van alle weefsels en organen, waaronder ook de huid. Als antioxidant beschermt het tegen beschadigingen aan celmembranen, cholesterol en DNA door het neutraliseren van vrije radicalen en het helpt tevens bij de vorming van andere antioxidanten.
Het komt in twee vormen in het lichaam voor. De gewone vorm van coënzym Q10 wordt ubiquinon genoemd. Ubiquinol is de actieve vorm van coënzym Q10 en heeft de antioxidant-avticiteit. Het lichaam is zelf in staat ubiquinon om te zetten in ubiquinol. Samen vormen ze de status coënzym Q10.
Onderzoek heeft aangetoond dat de lichaamseigen productie van coënzym Q10 al vanaf 20- tot 25-jarige leeftijd geleidelijk afneemt, evenals het vermogen om ubiquinon om te zetten in ubiquinol. Vanaf 40 jaar is het gehalte aan co-enzym Q10 in hart en andere weefsels en organen al dusdanig gedaald, dat suppletie met co-enzym Q10 interessant wordt. Naast veroudering kunnen ook andere omstandigheden de status van coënzym Q10 in het lichaam verlagen, zoals ziekten, (oxidatieve) stress, roken, medicijngebruik en overgewicht. Suppletie met coënzym Q10 is over het algemeen pas zinvol vanaf 40 jaar. Het pakt niet alleen het verouderingsproces aan, maar heeft een positieve en beschermende invloed op iedere lichaamscel. Coënzym Q10 is onder meer zinvol bij verhoogd cholesterol, diabetes, hart en vaatziekten, kanker, migraine, onvruchtbaarheid, vermoeidheidsyndromen. Dierstudies suggereren dat co-enzym Q10 zelfs een levensverlengend effect heeft en oxidatieve stress vermindert.
In supplementen is ubiquinon de meest gebruikte vorm van co-enzym Q10, aangezien dit een veel stabielere verbinding is dan ubiquinol. Tegenwoordig heeft de industrie ook ontdekt hoe men ubiquinol moet verwerken, zonder dat het oxideert. Beide zijn dus verkrijgbaar en verhogen de status van coënzym q10 in het lichaam. Uit onderzoek komt naar voren dan suppletie met ubiquinol de voorkeur heeft(hoge%20biologische%20beschikbaarheid), omdat het effectiever is(Complementair%20Ubiquinol%20lr). Het wordt beter en sneller opgenomen. De omzetting van ubiquinon naar ubiquinol in het lichaam hoeft niet meer plaats te vinden en ubiquinol is beter oplosbaar in water, waardoor het sneller wordt opgenomen.
Synoniemen: Ubiquinol, Ubiquinon, Vitamine Q10, CO-Q10, Q10.
Aanwezig in: Vlees, kip, vis, soyabonen, noten, eieren.
ADH: 30-100 mg; innemen tijdens een maaltijd.
Veilige maximale dosering: 1200 mg per dag.
Interactie met geneesmiddelen: Middelen bij cholesterol (statines) verlagen coënzym Q10. Evenals hoge bloeddrukmedicatie en antidepressiva.
Interactie met andere nutriënten: Vitamine B6 is nodig voor de vorming van coënzym Q10 in het lichaam.
Roken / hoge alcohol inname: Verhoogt de noodzaak tot suppletie met coënzym Q10.
Literatuur en bron informatie:
[1] Reactive oxygen species, oxidative stress, and cell death correlate with level of CoQ10 deficiency. FASEB J. 2010 May 21
[2] http://lpi.oregonstate.edu
[4] Monografie Co-enzym Q10 Van Nature nr. 8 – 2008
[5] Coenzyme Q supplementation protects from age-related DNA double-strand breaks and increases lifespan in rats fed on a PUFA-rich diet. Exp Gerontol. 2004 Feb;39(2):189-94.
[6] Coenzyme Q10 protects from aging-related oxidative stress and improves mitochondrial function in heart of rats fed a polyunsaturated fatty acid (PUFA)-rich diet. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2005 Aug;60(8):970-5.
Heb jij een vraag voor onze suppletiedeskundige Anne Andela? Stel hem via info@beautyjournaal.nl ovv ‘vraag aan Anne’.
Meer weten over dit onderwerp?
Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
4 reacties
@J.Verdonk, ik vind Plantina een goed merk, is mij ooit door een homeopaat voorgeschreven. Is zuiver, zonder toegevoegde chemische stoffen. Ook sporters gebruiken dit merk.
Volgens mij ook verkrijgbaar bij Anne Andela. En anders via de apotheek te bestellen.
Hallo,
Kunt u me vertellen welke merken Q10 goed zijn en/of welke samenstelling ..aantal mg e.d., want zowel in de winkel als op internet wordt er van alles aangeboden tegen allerlei prijzen.
Alvast bedankt voor uw reactie.
In 2007 is er een kleine studie geweest, gericht op co-enzym Q10 bij migraine[1], waarbij een kleine groep testpersonen met een tekort aan co-enzym Q10 in hun lichaam, supplementen met co-enzym Q10 hebben geslikt. Na een aantal maanden was de concentratie co-enzym Q10 verhoogd in het lichaam en bleek dat ze minder last hadden van migraine-aanvallen.
Helemaal overtuigend is de studie niet. In migrainestudies is het placebo-effect sterk en hier was geen placebogroep gebruikt, zodoende is dit effect niet weggefilterd.
Een tweede studie uit 2005 was wel placebogecontroleerd uitgevoerd[2]. Hierbij is co-enzym Q10 vergeleken met een placebo en uitgetest op 42 personen. Co-enzym Q10 kwam beter uit de bus dan het placebo in het verlagen van de aanvalsfrequentie, het aantal dagen hoofdpijn, gepaard gaande met misselijkheid.
Kortom er zijn een aantal kleine studies uitgevoerd, maar er ligt nog geen gedegen bewijs dat co-enzym Q10 migraine kan voorkomen of verminderen. Het is in ieder geval een mogelijke aanvulling op het arsenaal aan preventieve medicatie voor migraine, aangezien de huidige (preventieve) medicatie veel bijwerkingen geeft en Co-enzym Q10 een zeer gunstig bijwerkingprofiel heeft.
Met een hoofdpijndagboek kun je eenvoudig het aantal migraine aanvallen per maand bijhouden en bekijken of het gebruik van Co-enzym Q10 helpt. Dat is voor je tante wat lastig aangezien ze het al gebruikt.
Mvg,
Anne Andela
1] Coenzyme Q10 deficiency and response to supplementation in pediatric and adolescent migraine. Headache. 2007 Jan;47(1):73-80.
2] Efficacy of coenzyme Q10 in migraine prophylaxis: a randomized controlled trial. Neurology. 2005 Feb 22;64(4):713-5.
Hallo,
Mijn tante heeft migraine en gebruikt sinds een tijd onderstaand Q10 product. Nu heeft ze minder vaak last van migraine aanvallen en is er helemaal van overtuigd dat het door de Q10 komt. Kan het kloppen dat dit effect heeft en zo ja, hebben de toegevoegde vitamines en de dosering er dan iets mee te maken.
Alvast bedankt voor de reactie.
Mvg,
Bianca
http://www.vitadore.com/index.php?item=co-enzym-q10&action=article&group_id=9&aid=33&lang=NL