Biotine maakt onderdeel uit van de vitamine B-complex groep en is onmisbaar om je huid, haar en nagels gezond te houden.

03:33 - 02:07
luistertijd 03:33 - leestijd 02:07

biotine in granenBiotine maakt onderdeel uit van de vitamine B-complex groep en is onmisbaar om je huid, haar en nagels gezond te houden. BeautyJournaalexpert en voedingssuppletie deskundige Anne Andela vertelt hieronder wat je erover moet weten.

Biotine is een wateroplosbaar vitamine dat onderdeel uit maakt van de vitamine B-complex groep. Alle vitamine B’s spelen een rol bij de stofwisseling, ze zorgen voor de omzetting van voedsel naar energie. Het lichaam heeft biotine nodig. Het is een co-enzym voor 5 enzymen (carboxylases) die koolhydraten, vetten en eiwitten afbreken. Bovendien heeft biotine een celregulerende werking en zijn er biotine-afhankelijke genen geïdentificeerd.

Biotine zorgt hiernaast voor behoud van een gezonde huid, haar en nagels. Een tekort gaat gepaard met haaruitval, schilferige huid, gescheurde mondhoeken, droge ogen, vermoeidheid, slapeloosheid en depressie. Bij een normaal gevarieerd dieet wordt er genoeg biotine aangeleverd. Tevens wordt een klein deel door bacteriën in de dikke darm aangemaakt en wordt biotine weer gerecycled door ons lichaam.

Een tekort aan biotine is dan ook uiterst zeldzaam. Hoewel een tekort aan biotine haaruitval tot gevolg kan hebben, zijn er geen wetenschappelijk onderbouwde studies die kunnen aantonen dat supplementen met biotine werken tegen haaruitval of kaalheid.

Biotine wordt in de vorm van een zalf wel door de huid opgenomen. Het wordt als zalf of supplement toegepast bij dermatitis, eczeem en andere huidproblemen en bij kinderen met sebor­roïsche dermatitis (berg).

Er zijn ook een aantal kleine studies gepubliceerd die aantonen dat biotine een gunstige invloed heeft op de dikte en splijting van nagels. Biotine maakt broze nagels mogelijk sterker en harder. In een ongecontroleerde studie slikten 45 mensen met broze nagels dagelijks een supplement met 2,5 mg biotine gedurende 1,5 tot 7 maanden. Bij 91% van hen waren de nagels na 2 maanden dikker en steviger geworden. Vrouwen die 6 tot 15 maanden dagelijks 2,5 mg biotine innamen, kregen 25% dikkere nagels; ook scheurde minder vaak een laagje van de nagel af (onychoschisis). Het werkingsmechanisme van biotine is onduidelijk. Dus mocht je erg veel last hebben van dunne, broze nagels, kun je overwegen een supplement met biotine te nemen (2.5 mg/dag).

Synoniemen: Vitamine B8, Vitamine H, Co-enzym R, D-biotine.

Aanwezig in: Eidooier, lever, melk, biergist, noten, granen, erwten, sojabonen, tomaten.

ADH: niet bepaald; adequate dosering: 30-300 µg.

Veilige maximale dosering: 4 mg per dag.

Interactie met geneesmiddelen: Langdurig gebruik van antibiotica en middelen voor epilepsie kunnen de biotine-concentratie in het lichaam verlagen.

Interactie met andere nutriënten: Langdurige hoge doses pantotheenzuur (vitamine B5) kunnen de werking van biotine tegengaan. Indien je een supplement met panthotheenzuur slikt, is extra biotine aan te raden. Bij de supplementen van Dr. Murad is hier over nagedacht en zit het er beide in. Langdurige inname van alfa-liponzuur verlaagt biotine-concentratie met circa 30%.

Roken / hoge alcohol inname: Verhoogt de afbraak van biotine in het lichaam.

 

Literatuur en bron informatie:

[1]  http://www.umm.edu

[2] http://lpi.oregonstate.edu

[3] Treatment of brittle fingernails with biotin. 1989;64(1):41-48.  

[4] Brittle nails: response to daily biotin supplementation. Cutis. 1993;51(4):303-305.

[5] Monografie Biotine Van Nature nr. 8 – 2008

[6] Percutaneous absorption of biotin in healthy subjects and in atopic dermatitis patients. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1999 Jun;45(3):347-52.

Heb jij een vraag aan BeautyJournaal’s suppletiedeskundige Anne Andela? Stel hem via info@beautyjournaal.nl, ovv ‘Anne Andela’

Lees ook