Wordt de huid gladder met minder zichtbare poriën?

04:58 - 02:58
luistertijd 04:58 - leestijd 02:58

paula fruitzuren

Paula’s Choice 1% Beta Hydroxy Acid gel & 2% Beta Hydroxy Acid liquid

Volgens de tekst op de flesjes exfolieert BHA het huidoppervlak, zelfs binnen de poriën om mee-eters en onzuiverheden te voorkomen. De liquid maakt tevens vastzittende mee-eters los. Beide producten bevatten verzachtende ingrediënten die het risico van irritatie verminderen. Op de site van Paula’s Choice is uitgebreide informatie en een gebruiksadvies te vinden.

Omdat de BHA producten van Paula’s Choice ook de talg in de poriën oplossen, vraag ik me af of ze mijn poriën echt kunnen verkleinen. Ik ben benieuwd. Om te kijken welk product het beste werkt, heb ik op één kant van mijn  gezicht de gel gebruikt en op de andere kant de liquid.

‘Ik moet zeggen dat mijn poriën voor mijn gevoel kleiner zijn geworden, zeker bij mijn neus. Waarschijnlijk komt dat om dat de talg niet meer als een bergje bovenop de porie ligt en mijn huid er gladder uitziet. Jammer genoeg zijn beide producten wel erg plakkerig en trekken ze slecht in de huid.’

Gerti concludeert:

‘De liquid is een waterachtige substantie zoals een lotion. De gel is een bijna transparante gel. Van de liquid druppelde ik wat in mijn hand en bracht het met de vingertoppen aan op mijn gezicht. De gel is een beetje lastig doseren, je hebt snel te veel of de gel wordt weer teruggezogen in het flesje.

Soms voelde ik een lichte prikkeling na het aanbrengen, bijvoorbeeld nadat ik in bad was geweest en mijn huid wat droger was. Dat ging na een paar minuten over. Mijn gezicht werd dan ook een beetje roder, maar ook dat trok snel weg.

Na één keer gebruik van zowel bij gel als liquid, voelde de huid de volgende ochtend al zachter en gladder. Mijn huid was niet droog, geïrriteerd of schilferig. Dat zachte gevoel gaat helaas weer weg als je stopt met de BHA.

Vervolgens was ik benieuwd of mee-eters daadwerkelijk ‘losser’ gaan zitten. Dat zou betekenen  dat je ze makkelijker kunt verwijderen. Een paar kleine zwarte puntjes op mijn wang kon ik inderdaad makkelijk verwijderen zonder de huid te beschadigen. Ik heb dit maar één keer hoeven doen want in de vier weken dat ik beide producten gebruikt heb, heb ik geen mee-eters meer gehad. Ik heb nog een keer een poging gedaan talg te verwijderen uit de poriën bij neus, maar dat lukte niet want er was nauwelijks iets te verwijderen!

Zijn de poriën op mijn neus nu kleiner geworden? Dat is een lastige vraag want heeft alles met perceptie te maken. Stel je poriën zijn 0,1 mm en de BHA maakt ze 10% kleiner. Dat is aanzienlijk maar kunnen wij een verschil tussen 0,1 en 0,09 mm met het blote oog zien? Toch moet ik zeggen dat ze voor mijn gevoel kleiner zijn, zeker bij mijn neus. Waarschijnlijk komt dat om dat de talg niet meer als een bergje bovenop de porie ligt en mijn huid er gladder uitziet. Ik ben erg blij met dit resultaat!

Er zijn ook minpunten te melden. Beide producten zijn erg plakkering en trekken slecht in de huid. Na een kwartier voelt je huid nog steeds kleverig. Dat verraste me vooral bij de liquid. Ook verdwijnen pukkels niet door gebruik van de BHA (ik had een pukkel midden op mijn voorhoofd), wat ik wel had verwacht op basis van de beschrijving. Hij ging pas weg nadat ik hiervoor mijn vertrouwde niacinamide gel gebruikt had.

Ik zag nauwelijks verschil tussen gel en liquid, maar aan de gel kant kreeg ik twee pukkeltjes. Het is dus zaak een product te kiezen dat bij je huidtype past. Paula’s Choice heeft vijf varianten BHA exfolianten. Voor de meeste mensen is er wel een variant te vinden die bij hun huidtype past. Ze zijn allemaal ongeparfumeerd, bevatten geen alcohol en zijn goed geformuleerd in de zin van pH en %BHA. Ik vind het prettig dat Paula Begoun hier open over is, maar ik ben een beauty nerd ;). Ik kan me voorstellen dat voor veel mensen deze informatie de producten te ingewikkeld maakt, waardoor ze niet meer weten wat te kiezen.

Omdat ik duidelijk ervaren heb dat BHA de huid glad en zacht maakt, ben ik benieuwd of BHA de pukkeltjes op mijn bovenarmen (keratosis pilaris) kan verzachten. Ik weet dat je aan de oorzaak niks kunt doen, maar wellicht dat BHA de huid hier wel iets zachter en minder ruw  kan maken. Wordt vervolgd.

 

Lees ook