Geteste producten Make-up Nagels

Column! Gerti over de georchestreerde nagellakhypes van Chanel

Chanel Pop up collection 2010
‘Met verwondering en bewondering zie ik hoe Chanel een hype gecreëerd heeft met hun mintkleurige nagellak. Verwondering want de kleur is volgens mij niet uniek en Chanel is niet de eerste met deze kleur. Wat veroorzaakt deze hype waardoor vrouwen bereid zijn meer dan 100, 150 euro voor een flesje nagellak te betalen? Met hun voorjaarscollectie lijkt Chanel weer die kant op te gaan met de taupekleur Particulière. Chanel was niet de eerste die een ware race op mint veroorzaakte. Ik denk dat de hype begon met MAC Peppermint Patty. Ook die doet het goed op ebay: 45 euro.  Ik moet bekennen dat ik hem zelf ook op eBay gekocht heb, nadat ie in de winkel uitverkocht bleek, maar toen nog voor een redelijke bedrag van 18 euro incl. verzenden.

Schaarste creëren

De strategie van zowel Chanel als MAC is geraffineerd. Peppermint Patty kwam alleen in de MAC stores. Aan de winkel in Amsterdam werden slechts 6 flesjes geleverd. Chanel speelt het zelfs nog geraffineerder. Chanel Jade was alleen verkrijgbaar in de Chanel winkels en online. Dus niet in NL. Dan gaat een algemene marketing regel gelden dat schaarste de prijs omhoog drijft. Chanel creëert dus een hype door de kleur in een lage oplage bij selecte winkels aan te bieden. Dat doen ze slim, want mint is niet direct een Chanel kleur en het wordt natuurlijk behoorlijk ordinair als alle Chanel counters met resten mintkleurige nagellak blijven zitten. Ze houden het mysterie hoog, zonder dat ze last hebben van neveneffecten. Ik heb bewondering voor deze aanpak.

Maar is de kleur deze hype waard? We hebben het over een flesje nagellak! Ik bedoel maar. Degenen die mij een beetje kennen via o.a. het Beautyjournaal Testpanel, hebben kunnen lezen dat ik een nagellak fan ben en er behoorlijk veel heb, wat een understatement is ;). Betekent dit dat ik met deze hype meega? Is deze kleur de queeste waard? Mijn antwoord is nee. Zelfs als liefhebber heb ik me niet door het virus laten besmetten.

Laatst droeg ik Barry M Mint Green en iemand vroeg me: “Is dat nou die Chanel?”, terwijl deze kleurtjes mijlenver uit elkaar liggen (voor de expert dan, ha ha). Dat is namelijk de andere kant van het verhaal. Als je een kleur in zo’n kleine oplage op de markt brengt zodat iedereen erover praat maar niemand hem ooit gezien heeft, dan kun je van elke kleur die maar enigszins in de buurt komt, doen alsof dat de enige echte is. Hele volksverhalen en sages gaan over bekers, serums, stenen die niemand ooit gezien heeft maar waarvan iedereen de magie kent. Dat is het bijzondere aan wat Chanel doet. Ze creëren een buzz en vervolgens betalen mensen 175 euro voor een flesje nagellak.

Geveinsde vernieuwing

Particulière is een vergelijkbaar verhaal. Deze taupe kleur was dit voorjaar bij elke Chanel counter in Nederland te koop maar was binnen no time uitverkocht en ‘doet’ op eBay 35-40 euro. En opeens zie je veel meer vrouwen met taupekleurige nagels. Maar taupe was er natuurlijk al lang. Najaar 2008 kwam OPI met You Don’t Know Jacques en zomer 2009 met Over The Taupe. Essie had dit najaar Mink Muffs. Ik moet Chanel nageven dat ze taupe van een vreemde kleur getransformeerd hebben tot een aparte en vooral draagbare kleur voor een groter publiek. Een kleur die natuurlijk geweldig past bij het huidige modebeeld. Maar vernieuwend? Nee. Daar moet je toch OPI voor heten. En denk aan al die nagellakmerken in de VS die hier moeilijk verkrijgbaar zijn als Orly, Color Club en Chinaglaze. Daar komt de vernieuwing vandaan. En toch zou het me niet verbazen als Nouvelle Vague, de aquakleur uit de Les Pop-up collectie van Chanel die gepland staat voor eind april, een volgende hype veroorzaakt. Terwijl ook deze kleur niet uniek is. Maar wellicht dat ook nu Chanel de ‘gewone’ vrouw aan een andere kleur nagellak krijgt dan rood of rose. En dat is knap.

Ik durf te beweren dat ik een kenner geworden ben en de verschillen zie tussen twee kleuren mint of taupe, zoals een parfumeur de verschillen tussen twee geuren ruikt. En een vinoloog de verschillen tussen twee wijnen proeft, terwijl ik een wijn lekker vind of niet. Zo is dat ook met nagellak. Als je mint een mooie kleur vindt, maakt het niet zoveel uit of je Catrice Sold Out For Ever, Barry M Mint Green, MAC Peppermint Patty of Chanel Jade hebt. En als je van taupe houdt en je bent Particulière misgelopen, kijk eens bij Catrice Lost in Mud en From Dusk to Dawn. Alleen zo’n nerd als ik ziet het verschil en wil ze eigenlijk allemaal 😉

Gerti is lid van het exclusieve BeautyJournaal consumententestpanel.

Meer weten over Geteste producten?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Gerti

Gerti

Gerti beschouwt haar huid als gecombineerd, met weinig rimpels maar wel met beginnende verslapping. Ze is dol op verzorgingsproducten met absoluut bewezen werkzame stoffen. Ze is beretrouw aan haar vitamineserum van SkinCeuticals.

Ze heeft meer dan 400 flesjes nagellak! Ze geeft het toe: ze is een addict. Ze zou zich het liefst elke dag willen laten verleiden door de luxe uitstraling van chique cosmeticamerken met hun mooie potjes en poetische claims, alleen….ze kan het niet.

30 reacties

 • Dan wordt het tijd dat ik hem dit weekend probeer. Leuk voor derde pinksterdag 🙂

 • oh gave kleur gerti azuur/turkooise zacht blauw met een zachte glittering, ik heb hem hier ook gevonden, ga het ook uitproberen!

 • Ik ben overstag gegaan. Vandaag Chanel Nouvelle Vague gekocht. En natuurlijk heb ik een lakje dat er voor 98% op lijkt. Ha ha.

  @Monique, Heb je Lapis of Luxury al geprobeerd? Interessante kleur. Ik denk erg mooi, maar heb hem nog niet bij daglicht gezien.

 • nou, mijn medicinaal groene nagels vielen vandaag wel op tijdens een perslunch! ik werd meteen naar een collega toe getrokken die dezelfde kleur draagt – alleen van een ander merk, en het bedrijf die de lunch organiseerde voor journalisten (Rituals) verklapte dat ze binnenkort ook met nieuwe nagellak kleuren komen, waaronder het nu zo fashionable taupe.

  er werd me ook verzekerd dat als je zelf niet ordinair bent het absoluut gelegitimeerd is om een ordinaire kleur (zoals dit groen) te dragen:-)

 • @gerti, daar sla je precies de spijker op z’n kop: het maakt je gezicht rustiger. botox doet dat ook, maar je zou bijna kunnen zeggen dat een goede foundation een fijn alternatief is in afgezwakte vorm! (make-up uberhaupt – als je tenminste weet hoe je je op moet maken:-)).

 • @Monique, jullie hebben me besmet :). Ik ben weer aan het experimenteren met foundation. Het maakt mijn gezicht net iets rustiger. Komen ogen en lippen mooier uit.
  En dat filmpje met Dominique is ook inspirerend!

 • @gert, goh, da’s alweer een tijdje geleden,. ik heb een mooie concealer pot van ze , en een primer. maar foundations geloof ik niet. gebruik jij vaak foundation?

 • @Monique, nee, nog nooit. Ze hebben me vorige week wel een mooie basis gegeven. Thuis bleek de kleur niet helemaal goed, maar dat blijft moeilijk met verschillend licht.
  Wat zijn jouw ervaringen?

 • @Monique, ja, ik heb de goede kleur van Bobbi Brown. Tijdens twee consulten kwam dezelfde kleur eruit. Ik heb alleen hun stick. Ben gewoon nieuwsgierig naar Laura Mercier The Flawless Face. Wie wil dat niet! Maar nog geen goede kleur gevonden en zat nu inderdaad te bedenken ‘wat doe ik moeilijk, Bobbi Brown heeft wel de goede kleur’ 🙂

 • gerti, ik dacht serieus dat je toentertijd tijdens je make-over met bobbi brown wel de goede foundation zou hebben aanbevolen gekregen? ze hebben zulke prachtige kleuren, of bevallen de texturen niet?

 • @Jolanda, ik heb ze onlangs gezien bij Skins in Amsterdam, maar heb er nog geen. Skins Amsterdam is ook goed. Ik ben op zoek naar de perfecte kleur foundation. Ze zijn niet opdringerig en gaven een tweede sample nadat de eerste kleur niet beviel.

 • @ Gerti, ken jij de nagellakjes van Rococo? Gisteren bij Skins cosmetics geweest in Rotterdam (geweldige zaak!) en een base coat gekocht die ik als blanke nagellak gebruik.
  Even off topic, ook veel samples gehad van diverse geurtjes van Diptique e.d.

 • @ Gerti: Vooral doen ;)! Zo’n aankoop geeft toch altijd (bij mij althans) zo’n heerlijk gevoel en elke keer als je je nieuwe nagellak gebruikt, ben je weer helemaal blij 😀

 • @Dorine, goeie vraag. Nee, er is geen etikette :). Gewoon doen wat je leuk vindt. Sommige kleuren zijn leuker op mijn vingers en duf op mijn tenen. Of te fel voor mijn vingers en vrolijk op mijn tenen. Soms hou ik een beetje rekening met kleren. Vandaag draag ik felblauw, maar dan wel met een gedempt grijs jurkje.

  Tot vier jaar geleden droeg ik ook nauwelijks nagelijk. Tot ik de smaak te pakken kreeg, toen was het hek van de dam. ha ha

  @Annefloor, misschien ren ik straks ook wel naar de winkel voor Nouvelle Vague. Af en toe mag ik ‘los gaan’ van mezelf ;).

 • Er gaat echt een wereld voor me open 🙂

  Ik heb nooit geweten dat er over nagellak zoveel te doen was. Wat boeiend om te lezen. Ik gebruik eigenlijk alleen blanke nagellak op mijn vingers en heel soms lichtroze of felrode op mijn tenen.

  Misschien een leken-vraag, maar wat is de ‘etiquette’: moet je dezelfde kleur gebruiken voor de nagels van je vingers en tenen?

 • Leuk stukje!

  Van Nouvelle Vague wordt inderdaad verwacht dat dit de nieuwe Jade/Particuliere is. Ik was namelijk gister bij Chanel in de Bijenkorf en vroeg de verkoper wanneer de nieuwe collectie in de winkel ligt en toen zei hij dat elke dag minstens 10 vrouwen kwamen vragen wanneer ze Nouvelle Vague konden kopen. (Ik ga zelf trouwens voor Mistral, ik heb al een kleurtje dat op Nouvelle Vague lijkt, gewoon een paar jaar terug bij de Hema gekocht!)

  Zelf wilde ik eerst ook Particuliere aanschaffen. Bij Douglas bij mij in de buurt was ‘ie uitverkocht, maar binnen een week zou ik hem kunnen krijgen uit de voorraad van een ander filiaal (daar was er nog één). Na 9 weken kreeg ik EIN-DE-LIJK een telefoontje dat mijn nagellak binnen was. Toen dacht ik ‘Ja doei, nu hoeft het niet meer!’ en ben ik naar Trekpleister gegaan voor Catrice Lost in Mud (gelijk maar Sold Out Forever meegenomen ;))

 • @Mascha, je hebt gelijk. Mijn meest mooie mint lakjes zijn ouder dan Peppermint Patty en moeilijk aan te komen. Maar Peppermint Patty en Chanel Jade zijn wel de de lakjes die voor uitzonderlijk hoge prijzen op ebay verkocht worden. Dat vind ik een fascinerend iets.

 • Ik vind het helemaal geen leuk stukje, maar een behoorlijk negatief stukje….maar goed, dat ligt waarschijnlijk helemaal aan mij….;-)

  Ik geloof ook niet dat Chanel beweert trendsettend of vernieuwend te zijn, maar blijkbaar zijn ze het wel, meer dus dan Amerikaanse merken die je noemt, want “iedereen” wil de Jade of Particuliere hebben (en straks ook de Nouvelle vague) en niet de kleurtjes van OPI of Essie…..

  Chanel geeft vrouwen nu eenmaal een luxe gevoel, iets dat niet rationeel uit te leggen is, daarnaast is het nu eenmaal een feit dat limited editions het altijd veel beter doen dan reguliere items, goede marketing dus! Toch draag ik zelf liever mijn Jade of Particuliere….en laat de Catrice lakjes lekker in de winkels liggen voor degene die Jade of Particuliere niet hebben kunnen vinden/lopen.

 • Leuk stukje! Alleen geloof ik niet dat het met Peppermint Patty is begonnen, zo’n 2 jaar geleden begon de minty-nagellak-gekte toe te slaan, alleen juist omdat die kleur bij weinig merken voorkomt was het al zo speciaal dat iedereen een minty-kleur wilde.

 • @Jolanda, ik vind het fascinerend hoe ver men wil gaan voor een flesje nagellak!
  Ik weet dat in de US men erg gefocust was op de mintgroene nagels tijdens de show. Voor een catwalkshow was dat redelijk vernieuwend. Maar als nagellakkleur bestond mint natuurlijk allang.

  Op zich is lichtgroen of mint best een lastige kleur. Mij staat lichtgroen met veel geel erin niet goed, terwijl mint, met iets meer blauw, me erg mooi staat. Die kleurtjes van Catrice zijn leuk om mee te experimenteren. Goed betaalbaar en dan is het minder erg als een kleur niet leuk staat.

 • @ Gerti, ik heb ook de veilingen gezien op ebay en dacht ook even, ik moet die ook hebben. De hype creëren dat iets schaars en exclusief is werkt! Ik heb ongeveer het zelfde kleurtje gekocht van OPI (naam weet ik even niet) en het staat raar op mijn nagels.
  De hype rond dat Chanel nagellakje is ook ontstaan op de catwalk afgelopen najaar. In Europa wordt nagellak niet echt gebruikt op de catwalk maar wel in de USA. In Europa ligt de nadruk op de kleding en de USA op de complete look, visagie en nagellak.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.