Een lezeres vraagt zich af of, door de veranderde hormoonsituatie na de overgang, haar haaruitdunnings proces ook ineens gestopt kan zijn. Medisch haarspecialist Ids Boersma legt uit. Lezeres Sammy mailt ons: Na mijn zwangerschap, op 23-jarige leeftijd, kreeg ik last van heel dun haar aan de voorkant. Ik ben toen naar de haarkliniek geweest, die verbonden […]

01:45 - 01:03
luistertijd 01:45 - leestijd 01:03

Tijdelijke haaruitvalEen lezeres vraagt zich af of, door de veranderde hormoonsituatie na de overgang, haar haaruitdunnings proces ook ineens gestopt kan zijn. Medisch haarspecialist Ids Boersma legt uit.

Lezeres Sammy mailt ons:

Na mijn zwangerschap, op 23-jarige leeftijd, kreeg ik last van heel dun haar aan de voorkant. Ik ben toen naar de haarkliniek geweest, die verbonden aan het Dijkzigt Ziekenhuis is (was?). Sindsdien heb ik Minoxidil gebruikt, wat ook echt hielp!
Het bleek dat ik ‘allergisch’ was voor mijn eigen mannelijke hormonen. Dit is nooit vergoed door mijn Ziekenfonds-verzekering. Nu ben ik 52 jaar en al door de overgang heen. Ik gebruik geen Minoxidil meer.

Mijn vraag is deze; kan het zijn dat mijn hormonen nu dusdanig veranderd zijn dat ik de Minoxidil echt niet meer nodig heb? Ik heb nl het idee dat mijn haren ’stabiel’ blijven. En zie niemand meer naar mijn dunne haar kijken of er iets over zeggen.
Graag zou ik een eerlijke antwoord krijgen, bij voorbaat dank, Sammy

Dermatoloog Ids Boersma antwoordt:

 

 

Beste Sammy,

Een bevalling gaat vrijwel altijd gepaard met een forse dosis lichamelijke stress. Dit is de reden dat alle vrouwen na een bevalling in meer of mindere mate last hebben van overmatige haaruitval. Dit wordt een telogeen effluvium genoemd. In feite hoef je daar niets aan te doen want het gaat vanzelf over, je wordt er niet kaal of dunnend van. Als u vanaf uw 23e niet dunner bent geworden mag u aannemen dat er sprake is van een stabiele situatie en dus ging het op uw 23e waarschijnlijk om een telogeen effluvium.

Hartelijke groet,

Ids Boersma

Lees ook