Geachte Frank, Ik heb aan de rechterkant van mijn gelaat een moedervlek zitten. Hier erger ik mij al enige tijd heel erg aan. Ik zit er ook een hele tijd aan te denken om deze weg te laten halen. Ik ben hiervoor al een keer naar de huisarts geweest. Zij vertelde mij, dat de moedervlek […]

03:04 - 01:50
luistertijd 03:04 - leestijd 01:50

moedervlekkenGeachte Frank,

Ik heb aan de rechterkant van mijn gelaat een moedervlek zitten. Hier erger ik mij al enige tijd heel erg aan. Ik zit er ook een hele tijd aan te denken om deze weg te laten halen. Ik ben hiervoor al een keer naar de huisarts geweest. Zij vertelde mij, dat de moedervlek alleen weggehaald kan worden middels incisie. En dat ik hierdoor – hoe dan ook – een litteken aan over zou houden. Dit is uiteraard niet wat ik wil, maar ik wil geen moedervlek op mijn gezicht. Onlangs las ik ergens op internet dat je een moedervlek ook weg kan laseren of behandelen met stikstof, en dat dit minder of géén littekens zou opleveren. Wat voor technieken zijn er ( nog meer ) om een moedervlek ( in het gezicht) te verwijderen ?

Ik heb tevens nog een vraag over een soort van wijnvlek in mijn gelaat. Ik heb tevens op mijn gelaat een kleine ( soort van ) wijnvlek zitten. Deze zou ik ook graag weg willen laten halen. Klopt het dat je dit ook middels laseren kan verwijderen? En moet dit door een plastisch chirug gedaan worden of door een dermatoloog? En moet je hiervoor door verwezen worden door de huisarts?

dr. Frank Niessen, werkzaam bij Esthetisch centrum Jan van Goyen in Amsterdam antwoordt:

‘Een moedervlek bestaat uit gepigmenteerde naevus cellen die zich in de opperhuid, maar ook in de lederhuid bevinden. Wanneer je die kwijt wilt zul je een techniek moeten gebruiken waarbij je al deze cellen verwijdert. Bij het weglepelen bestaat de kans dat er in de diepere lagen van de huid deze cellen blijven zitten en de moedervlek gewoon weer terug groeit. Hetzelfde geldt voor laseren en bevriezen. Wanneer je deze technieken voor dieper in de huid gebruikt ontstaat er ook een litteken, want de huid moet zelf dichtgroeien. Ik geef de voorkeur aan het wegsnijden om twee redenen. Ten eerste haal je al het weefsel weg en ten tweede je kunt het voor onderzoek opsturen om te bekijken of het goedaardig is. Als de moedervlek niet te groot is zul je het littekentje in het gezicht nauwelijks opmerken.

Iemand met verstand van zaken en gevoel voor het opereren mag deze operaties uitvoeren. Bij een plastisch chirurg ben je dan uiteraard aan het goede adres. Kan met een verwijzing van de huisarts.

Wijnvlekken zijn te behandelen met laser therapie. Dat moet vaak meerdere malen en is niet bij iedereen succesvol. Wanneer je meer wilt weten over jouw eigen situatie zou je een afspraak kunnen maken bij het lasercentrum van het AMC.’

Met vriendelijke groet,

 Dr. Frank Niessen

Lees hier ook andere Q & A’s met plastisch chirurg Frank Niessen. Heb jij een vraag aan hem? Stuur hem naar info@beautyjournaal.nl, o.v.v. Frank Niessen.

Lees ook