Geachte Frank,
Ik heb aan de rechterkant van mijn gelaat een moedervlek zitten. Hier erger ik mij al enige tijd heel erg aan. Ik zit er ook een hele tijd aan te denken om deze weg te laten halen. Ik ben hiervoor al een keer naar de huisarts geweest. Zij vertelde mij, dat de moedervlek alleen weggehaald kan worden middels incisie. En dat ik hierdoor – hoe dan ook – een litteken aan over zou houden. Dit is uiteraard niet wat ik wil, maar ik wil geen moedervlek op mijn gezicht. Onlangs las ik ergens op internet dat je een moedervlek ook weg kan laseren of behandelen met stikstof, en dat dit minder of géén littekens zou opleveren. Wat voor technieken zijn er ( nog meer ) om een moedervlek ( in het gezicht) te verwijderen ?
Ik heb tevens nog een vraag over een soort van wijnvlek in mijn gelaat. Ik heb tevens op mijn gelaat een kleine ( soort van ) wijnvlek zitten. Deze zou ik ook graag weg willen laten halen. Klopt het dat je dit ook middels laseren kan verwijderen? En moet dit door een plastisch chirug gedaan worden of door een dermatoloog? En moet je hiervoor door verwezen worden door de huisarts?
dr. Frank Niessen, werkzaam bij Esthetisch centrum Jan van Goyen in Amsterdam antwoordt:
‘Een moedervlek bestaat uit gepigmenteerde naevus cellen die zich in de opperhuid, maar ook in de lederhuid bevinden. Wanneer je die kwijt wilt zul je een techniek moeten gebruiken waarbij je al deze cellen verwijdert. Bij het weglepelen bestaat de kans dat er in de diepere lagen van de huid deze cellen blijven zitten en de moedervlek gewoon weer terug groeit. Hetzelfde geldt voor laseren en bevriezen. Wanneer je deze technieken voor dieper in de huid gebruikt ontstaat er ook een litteken, want de huid moet zelf dichtgroeien. Ik geef de voorkeur aan het wegsnijden om twee redenen. Ten eerste haal je al het weefsel weg en ten tweede je kunt het voor onderzoek opsturen om te bekijken of het goedaardig is. Als de moedervlek niet te groot is zul je het littekentje in het gezicht nauwelijks opmerken.
Iemand met verstand van zaken en gevoel voor het opereren mag deze operaties uitvoeren. Bij een plastisch chirurg ben je dan uiteraard aan het goede adres. Kan met een verwijzing van de huisarts.
Wijnvlekken zijn te behandelen met laser therapie. Dat moet vaak meerdere malen en is niet bij iedereen succesvol. Wanneer je meer wilt weten over jouw eigen situatie zou je een afspraak kunnen maken bij het lasercentrum van het AMC.’
Met vriendelijke groet,
Dr. Frank Niessen
Lees hier ook andere Q & A’s met plastisch chirurg Frank Niessen. Heb jij een vraag aan hem? Stuur hem naar info@beautyjournaal.nl, o.v.v. Frank Niessen.
Meer weten over dit onderwerp?
Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
5 reacties
beste,
Ik heb sinds de pubertijd een naeviBecker over mijn schouder en borst omdat ik een vrouw ben en eigenlijk heel veel complexen heb daarvan zou ik willen vragen of er een behandeling bestaat om deze moedervlek te verwijderen ik ben ondertussen 32 jaar en toch heb ik dit nog niet kunnen aanvaarden.
Ik heb er alles voor over om deze te laten verwijderen .
In afwachting op u antwoord dank ik u.
mvg
geachte frank,
ik heb ook een tiental kleine moedervlekjes op mijn gezicht zitten
hoe kom ik ervan af ? bestaat er z’n soort creme voor ?
Beste Aleida,
Dank je wel voor je reaktie. Dermale naevi zullen in het algemeen zelden kwaadaardig worden.
Onder andere op de website van de NVDV vindt u uitgebreide uitleg over moedervlekken en waar u op moet letten: http://www.huidarts.info/documents/?v=2&id=32
Of het esthetisch verantwoord is om een dermale naevus te laten zitten hangt af van in welke mate u zich eraan stoort en wat het te verwachten cosmetisch relutaat is na een eventuele behandeling. Dit kan alleen beoordeeld worden als een specialist de naevi ziet.
Erg informatief, ook over de dermale naevi.
Welk type moedervlek is het meest gevoelig om kwaadaardig te worden? Waar dien je dan precies op te letten (iedereen heeft wel eens jeuk bij een moedervlek van voorbijgaande aard)?
Wat is de opinie over dermale naevi in de hals en op de voorzijde van de bovenarm/schouder. Is het esthetisch verantwoord om dit te laten zitten of vindt men dat dit weggehaald dient te worden?
Hierbij een kleine aanvulling op het duidelijke verhaal van Frank Niessen.
Er bestaan verschillende plekken met pigment op en in de huid. Deze worden voor het gemak allemaal moedervlekken genoemd. Maar de ene moedervlek is de ander niet. In het gelaat en op de romp komen vaak zogenaamde ‘dermale naevi’ voor. Ze zijn vaak bol en wat zacht, hebben niet altijd veel pigment en kunnen soms haar hebben. Ze groeien maar heel langzaam en zijn onschuldig. Afhankelijk van de grootte en de diepte waarin deze naevus groeit zijn 2 behandelingen mogelijk voor het beste cosmetische resultaat. Bij de ene methode wordt de plek weggeschaafd zodat het met het huidoppervlak gelijk komt te liggen en daarna oppervlakkig ‘nagebrand’ zodat ook de wat dieper liggende celletjes verdwijnen. De plek geneest met een nauwelijks zichtbaar littekentje, welke dezelfde vorm heeft als de oorspronkelijke plek.
Het wegsnijden kan beter bewaard worden voor de grotere en dieper gelegen dermale naevi. Daarvoor in de plaats komt dan een recht littekentje.
Het ene is dus niet beter dan het andere.
Zoals u ziet valt er heleboel te vertellen over de diverse moedervlekken, aangezien in er nu maar 1 een beetje heb besproken.
Er zijn namelijk bijvoorbeeld nog:
– ‘gewone’ moedervlekken; de naevi naevocellularis
– ‘zonne’ moedervlekken; de lenitigines (solaris / benigna / senilis)
– kwaadaardige moedervlekken; melanomen / lentigo maligna / Morbus Dubreuilh)
– aangeboren moedervlekken; congenitale naevi / Ito / Tierfell / Becker ect.
– en vele, vele andere.
Ook zijn er soms plekken die op moedervlekken lijken; bijvoorbeeld de vetwratten of ouderdomswratten. Soms worden deze ten onrechte weggesneden, terwijl ze gemakkelijk kunnen worden weggeschraapt (een veel minder ingrijpende en simpelere ingreep) of met stikstof behandeld.
Het weglaseren van moedervlekken wordt afgeraden.
Wel kunnen pigmentvlekken worden weggelaserd of gevroren (stikstof).
Het onderzoeken van moedervlekken moet altijd gebeuren als deze verdacht is. Dat kan dan ook een reden zijn om deze weg te snijden.
Zo gaat het niet alleen om de behandeling die goed moet uitgevoerd worden, ook ik het belangrijk dat de huidafwijking goed beoordeeld kan worden, zodat de juiste behandeling wordt toegepast.
Iemand met verstand van zaken en gevoel voor de huid, de genezing en de behandelingsmogelijkheden zou dit soort behandelingen moeten uitvoeren.
Met vriendelijke groeten,
Hajo Bruining
huidspecialist