Apotheek advies Cosmetische dermatologie Expert redactie Expertadvies Gezicht Huidzorg Schone huid

Neemt een ongewassen huid cosmeticawerkstoffen minder goed op?

Het BeautyJournaal-team
Geschreven door Het BeautyJournaal-team

Schone huidJohann Wiechers laat ons weten:

‘De vraag is te algemeen. Voor enkele stoffen zal dit inderdaad zo zijn (de hydrofiele of water-oplosbare stoffen)  maar voor andere stoffen weer niet (de lipofiele oftewel vet-oplosbare stoffen). Maar voor de uiteindelijke werkzaamheid maakt dit niets uit, want deze ‘extra barrière’ is echter nooit de beperkende stap.

Wat ik hiermee bedoel te zeggen is dat de extra barriere die door het talg wordt gevormd nooit zo’n goede en efficiënte barrière is (en kan zijn) als de huid zelf. Dus je kunt je nu wel gaan druk maken over een zeer klein oponthoud bij het talg terwijl er een heel groot oponthoud van het stratum corneum achteraan komt. De huid is namelijk van zichzelf behoorlijk ondoorlaatbaar. Je kunt de stelling vergelijken met ‘ik hoef me niet druk te maken over die verkeerslichten die me de snelweg doen laten oprijden (de zogenaamde invoeglichten) terwijl er een 100 km file op de snelweg staat’. Dan is de snelheid van de invoeglichten niet belangrijk meer.’

Meer weten over dit onderwerp?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

2 reacties

  • Beste Cindia, johann wiechers zegt niet dat je je huid niet moet wassen. het issue is hier opneembaarheid van stoffen. hij geeft aan dat mocht je de eerste kleine barriere al beslecht hebben (talg of vuil zo je wilt), de volgende nog veel moeilijker is: die van het redelijk ondoordringbare stratum corneum – en daarbij valt de kwestie talg of vuil bij in het niet. daarmee aangevende: dat het uberhaupt zeer moeilijk is om stoffen te laten doordringen in de huid voor de beoogde werkzaamheid.
    kortom: vanuit wetenschappelijk oogpunt is die ‘vuile’ huid maar een minor probleem als het sec om doorlaatbaarheid van de huid gaat om actieve werkstoffen op te nemen.

  • De chemicus vergeet dat er behalve talg ook allerlei vuil uit de lucht op onze huid terecht komt. En vele dames gebruiken make-up overdag, dit verwijder je toch!
    Het lijkt me gewoon gezonder het “juist”te doen. Altijd reinigen vooraf om de opname te bevorderen, voor zover dit kan.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.