shop Moroccanoil Color Depositing Mask haarkleur opfrisser Moroccanoil Color Depositing Mask frist je natuurlijke haarkleur op, of je kiest voor een leuke pink glow. Alles kan, en is uitwasbaar! Bekijken Wat kan een podotherapeut voor je betekenen, wanneer ga je ernaar toe? (ingezonden artikel, ingekort) Naarmate u ouder wordt, kunnen uw voeten veranderen. U voelt […]

06:27 - 03:52
luistertijd 06:27 - leestijd 03:52

Wat kan een podotherapeut voor je betekenen, wanneer ga je ernaar toe?

(ingezonden artikel, ingekort)

Naarmate u ouder wordt, kunnen uw voeten veranderen. U voelt misschien dat uw voeten wat meer gaan doorzakken en u ziet wellicht ook dat uw voeten letterlijk breder zijn geworden. U zult het misschien ook wel eens ondervonden hebben; dat ene paar schoenen waar u altijd prima op vooruit kon, zit ineens niet meer zo prettig. Het zeswekelijkse bezoek aan de pedicure moet ineens vervroegd worden vanwege die ene vervelende likdoorn die er eerst nog niet zat …. en hoe kan het toch dat na een wandeling uw voeten of uw onderbenen ineens vermoeid aanvoelen of zelfs pijnlijk zijn? Uw voeten worden een dagje ouder en dat zou wel eens kunnen betekenen dat uw voeten meer zorg nodig hebben. Een podotherapeut kan u die zorg bieden.

Nadat u bij uw huisarts bent geweest en een verwijzing voor een podotherapeut heeft gekregen, kunt u terecht bij een van de 600 podotherapeuten in Nederland. Maar wat doet een podotherapeut nou precies? De belangrijkste taak van een podotherapeut is het behandelen van directe voetklachten. Maar u kunt ook enkel-, knie-, heup- en rugklachten ontwikkelen als uw voeten niet goed functioneren. Allereerst probeert de podotherapeut aan de hand van een vraaggesprek een zo goed mogelijk beeld van uw klachten te krijgen waarna er een uitgebreid voetonderzoek plaatsvindt. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een functieonderzoek van de voeten, een loopanalyse en het maken van voetafdrukken. Na het verzamelen van de onderzoeksgegevens kijkt de podotherapeut of uw voetstand en/of het functioneren van uw voet van invloed is op de klacht die u hebt en bespreekt hij of zij met u welke therapie het beste bij u past. Te denken valt aan een paar podotherapeutische (sport)zolen die uw voetstand corrigeren en/of ondersteunen. Een andere mogelijkheid is het aanmeten van siliconen teenstukje (orthese) om de stand van een of meer tenen te corrigeren en/of te beschermen. Soms is een hulpmiddel niet nodig en is alleen het geven van bijvoorbeeld een schoenadvies voldoende. Nadat u uw hulpmiddel heeft gekregen, volgt er altijd nog na een aantal weken een evaluatiemoment om te bekijken in hoeverre uw klachten zijn verminderd. Mogelijk zijn ze dan al geheel zijn verdwenen.

Het takenpakket van een podotherapeut omvat ook het knippen van nagels en het verwijderen van eelt. Het verkeerd knippen van nagels kan deze doen ingroeien. De podotherapeut zal in dat geval de uitgroei van de nagels begeleiden en indien nodig wordt er een nagelbeugel geplaatst om de bol staande nagelplaat te corrigeren. De voeten van diabetes- en reumapatiënten verdienen extra aandacht. Door aantasting van de zenuwbanen kan bij diabetespatiënten een gevoelstoornis optreden waardoor de voeten kwetsbaarder zijn voor eventuele defecten aan de huid. Een belangrijke taak van de podotherapeut is dan het screenen van de voeten op eventuele gevoelsstoornissen en het geven van advies. Ook behandelt een podotherapeut wonden aan de voeten en benen van diabetespatiënten. Bij reumapatiënten kan de voetvorm veranderen wat allerlei klachten met zich mee kan brengen. Ook hier is (preventieve) behandeling mogelijk om klachten te voorkomen c.q. te verhelpen.

Soms echter blijkt dat de oorzaak van de voet- en beenproblemen ergens anders ligt. Bijvoorbeeld aan de bloedvaten. Als de doorstroming van de aderen niet optimaal is, doordat zich vetachtige stoffen afzetten aan de vaatwanden, dan kan dit leiden tot een milde of zelfs ernstige vorm van vaatlijden. Dit wordt Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) genoemd. U kent deze aandoening wellicht als aderverkalking. Als u tijdens het eerder genoemde vraaggesprek aan de podotherapeut aangeeft dat u tijdens het lopen last heeft van bijvoorbeeld krampen in de kuiten en dat de pijn weer verdwijnt als u even uitrust, dan gaat er bij de podotherapeut een belletje rinkelen. Dit klachtenbeeld wordt ook wel ‘etalagebenen’ genoemd. Hebt u een wondje aan de voet dat er al een paar weken zit en dat maar niet wil genezen? Is de conditie van de nagels de laatste tijd achteruit gegaan? Dit zijn allemaal signalen waaruit blijkt dat uw klachten mogelijk veroorzaakt worden door een verstoorde bloeddoorstroming. Gaat dit gepaard met een te hoog cholesterolgehalte en/of bloeddruk? En u rookt? Dan behoort u tot de zogenaamde risicogroep. Specialistisch onderzoek is dan aan te bevelen om te bekijken in welke mate uw aderen verkalkt zijn. Uw arts zal dan een behandelplan opzetten. Hierbij kunt u denken aan medicatie of eventueel een operatieve ingreep. Maar het allerbelangrijkste is in vele gevallen een aanpassing van uw levensstijl.

Nog even een aantal praktische verzorgingstips:

Dit artikel is geschreven in het kader van de Maand van de Voet. De Maand van de Voet wordt georganiseerd door de Federation International des Podologues (FIP). De Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten is lid van deze organisatie. Jaarlijks besteden podotherapeuten in een groot aantal landen extra aandacht aan hun vakgebied. “Weet wat je doet bij pijn aan je voet” is daarbij ons credo. Extra informatie is te vinden op onze website: www.podotherapie.nl

Lees ook