De lezersvraag die binnenkwam, was als volgt: Waarom is het dat als haar dode materie is, dat je haar toch beter op het ene product reageert dan op een ander product? Bijvoorbeeld:  ik heb produkten van Philip B. gebruikt, daar werd mijn haar best wel snel vettig van. Mijn haar is ook beschadigd (daarom had ik de producten juist […]

02:27 - 01:28
luistertijd 02:27 - leestijd 01:28

HaarDe lezersvraag die binnenkwam, was als volgt:

Waarom is het dat als haar dode materie is, dat je haar toch beter op het ene product reageert dan op een ander product? Bijvoorbeeld:  ik heb produkten van Philip B. gebruikt, daar werd mijn haar best wel snel vettig van. Mijn haar is ook beschadigd (daarom had ik de producten juist gekocht), maar op de beschadigde gedeeltes krulde mijn haar helemaal op. Ik gebruik nu een shampoo en haarmasker van Les Couvent de Mimes (te koop bij Ici Paris) en daar is mijn haar minder snel vettig van en ziet er ook beter uit.

Lida Schoen antwoordt:

Haar is inderdaad dood, zodra het zichtbaar is. Dat betekent niet, dat er verder niets mee kan gebeuren. De talgklier kan door bepaalde producten bijv. gestimuleerd worden meer talg te gaan produceren. Die extra talg wordt vervolgens verspreid door kammen en borstelen over je hele haar. Een voorbeeld is de werkzame stof zinkpyrithion in antiroosshampoos.

ill.1 - groeiend haarIllustratie 1 toont een haar, in en buiten het haarzakje. De buitenkant ziet er nogal rafelig uit, dat is zo bij beschadigd haar. Beschadigd haar raakt een beetje negatief geladen, de haarschubben stoten elkaar af.

Nog niet beschadigd haar (zie illustratie 2) heeft bij een pH van ongeveer 5,5 evenveel positief als negatief geladen groepen, ze trekken elkaar goed aan, zodat de schubben ill.2 - dwarsdoorsnede haarals een soort dakpannetjes mooi glad liggen en het haar kan glanzen. Alle shampoos moeten dus een pH van ongeveer 5,5 hebben.

Beschadigd haar (wat negatief geladen) kun je repareren met een conditioner (al of niet in de shampoo of als apart product). De werkzame stof in een conditioner is een quat (quaternaire ammoniumverbinding = positief geladen). De conditioner laat een laagje achter op en in de schubbenlaag, de lading wordt geneutraliseerd en de haren kunnen nu ook gemakkelijker langs elkaar glijden. Een nadeel kan zijn, dat zich na verschillende behandelingen een laagje conditioner opbouwt, dat kan vettig aan kan voelen.

Het is dus inderdaad de kunst een product te vinden, dat past bij jouw haar, jouw manier van wassen en manier van toepassen van het gekozen product. Kijk altijd goed naar de samenstelling op het etiket en vergelijk!

Lees meer leuke Q & A’s met Lida Schoen over cosmetica hier.

Lees ook