'Ik heb een lichte huidkleur. Op mijn gezicht is dat heel goed te zien omdat ik donkere kringen heb onder mijn ogen.

06:09 - 03:41
luistertijd 06:09 - leestijd 03:41

‘Ik heb een lichte huidkleur. Op mijn gezicht is dat heel goed te zien omdat ik donkere kringen heb onder mijn ogen. In de zomer heb ik dit niet omdat ik dan een mooie bruine huidskleur heb dankzij de zon. Nu heb ik de mogelijkheid om het nieuwe product van Clarins te testen en hier ben ik erg blij mee. Natuurlijk ook wel zenuwachtig, want als ik al die nare verhalen hoor over zelfbruiners en aan mijn eigen ervaringen terugdenk, realiseer ik me dat ik ook drempelvrees heb.
De eerste zelfbruiner die ik ooit gebruikte, was van Kruidvat. Het werd me aanbevolen door vriendinnen: het zou een mooie kleur hebben en niet duur zijn. Nadat ik de milk had gebruikt zag ik er dus echt uit als een wortel (!). Gelukkig maar dat de kleur niet lang hield, al was het ook maar omdat hij afgaf. Het tweede product was NutriBronze Slim licht getint van L’Oréal. Dit was een bodymilk waarbij werd aanbevolen dat je net zo lang moest doorsmeren tot het product volledig was ingetrokken. Een hoop werk, bovendien gaf ook deze kleur af  aan handdoek en kleding, maar ik moet zeggen: de kleur was wel mooi.

Een zachte belofte

Clarins belooft met deze nieuwe mousse-zelfbruiner, de Delectable Self Tanning Mousse,  een zachte gehydrateerde, prachtige goudbruine teint en tegelijkertijd ook bescherming tegen schadelijke invloeden van de zon (SPF15). Echt een 3-in-1 product dus, wat wil een vrouw nog meer zou je zeggen.

Die extra huidverzachtende eigenschappen heeft het product volgens Clarins te danken aan Mirabel olie uit de pit van de Mirabel pruim, het is rijk aan vetzuren en vitamine E. Er zit ook aloë Vera in, tegen uitdroging van de huid. Clarins zelfbruinende mousse ruikt zeer fruitig en aangenaam. Dat komt doordat het perzik en amandel bevat. De Saffloerbloem (oranje van kleur), bevat kleurstof en dit zorgt ervoor dat het bruiningsproces wordt versneld.

De proef op de som

Ja, ja, het moment is aangebroken, ik ga het product testen. Ik heb expres een vrijdagavond uitgekozen, omdat ik toch geen plannen had voor het weekend.Voor het geval ik eruit kom te zien als een wandelende wortel J. Allereerst heb ik goed mijn lichaam gescrubd en ontdaan van dode huidcellen, heerlijk. In het doosje zit ook een plastic lepeltje waarmee je de zelfbruiner kan uitlepelen zonder hierbij je vingers in het potje te doen (hygiënisch). Ik heb mezelf volledig ingesmeerd inclusief mijn gezicht. Het smeert goed uit en trekt ook best snel in. Nadat ik klaar was heb ik even gewacht met aankleden, dan kan het product goed intrekken (staat in de gebruiksaanwijzing). Na het insmeren heb ik ook mijn handen gewassen, wat ik eigenlijk best jammer vind, want je handen lijken dan wel witter dan de rest van je lichaamsdelen (dacht ik op dat moment).

Later op de avond werd de geur toch anders dan bij het insmeren. Het was een geur die ik lang niet meer had geroken…een zonnebank geurtje. Niet vervelend maar ook niet echt lekker. Toen het tijd was om naar bed te gaan hoopte ik vurig dat mijn bed de volgende ochtend niet oranje zou zijn…en ik zelf ook niet.

Het eerst wat ik in de ochtend deed was naar mijn handen kijken, het zag er goed uit, totdat ik mijn hand omdraaide (handpalm). Ik zag vlekken rondom mijn pols (fijne huidplooitjes die bruin waren geworden). Ik durfde haast niet mijn bed uit te stappen en naar mijn benen en voeten te kijken. Maar mijn benen zagen er mooi getint uit en mijn armen ook. Het was een mooie goudbruine kleur, wat ik niet had verwacht. Helaas was het bij mijn enkels en bovenop mijn voet minder mooi (te donker), dit komt doordat het niet goed was uitgesmeerd en mijn huid daar dun is. Mijn gezicht was niet zo gekleurd als mijn benen en armen, dus hier kan ik nog wat meer smeren en langzaam opbouwen tot ik het gewenste kleurtje  bereikt heb. Mijn lichaamshuid voelde zacht en soepel aan, maar mijn gezicht voelde droog en strak aan.

De mousse smeert fijn uit, trekt snel in en geeft een zacht huidgevoel. Jammer dat hij uren later wel ruikt en je niet kunt zien waar je al gesmeerd hebt, waardoor donkere plekjes ontstaan.’

Sajieda’s (29, management assistente) conclusie:

‘De mousse van Clarins was qua smeerbaarheid heel erg fijn. Het is niet vloeibaar en het trekt lekker snel in, je zou kunnen zeggen dat het op je huid wegsmelt J. Het voelde aan alsof je niets op je huid had gesmeerd. Dit was voor mij in ieder geval iets nieuws, want een mousse had ik zelf nooit gebruikt.

Als ik het een cijfer zou moeten geven dan zou ik Clarins zelfbruinende mousse met SPF 15 een 7 geven, omdat de kleur mooi is, gauw intrekt en niet afgeeft, bovendien blijft de huid zacht. Wat ik jammer vind is dat je niet kan zien waar je teveel, te weinig of niet goed uitgesmeerd hebt. Dit zou toch wel erg handig zijn, om kleurverschil te voorkomen. Het ‘zonnebank’geurtje vond ik ook minder aangenaam, maar overkomelijk. Als je een dag later gaat douchen, is het weg.

Tip van Sajieda: Denk eraan dat je de plekken waar het huid het dunst is zuinig in te smeren, omdat de huid daar snel verkleurt. Was je handen heel goed tussen de vingers, langs nagelranden en rondom je polsen.

Ohja, ik heb nog even opgezocht wat het woord ‘delectable’ betekent, had er nog nooit van gehoord: ‘extremely pleasing to the sense of taste’.’

 

Lees ook