Het is opvallend hoe weinig nieuws er naar buiten komt uit de medisch cosmetische hoek.

05:05 - 03:03
luistertijd 05:05 - leestijd 03:03

Het is opvallend hoe weinig nieuws er naar buiten komt uit de medisch cosmetische hoek. De afgelopen jaren kon je het bijna niet bijbenen, zoviel er erover te schrijven en zoveel kwam er ook naar buiten via (internationale) pr-bureaus. De huidige recessie heeft er vast mee te maken. Toch zijn er wel ontwikkelingen. De Amerikaanse Consumer Guide to Plastic Surgery (eigendom van de Ceatus Media Group) zette er tien op een rij, waarvan wij voor Europa en met name Nederland de vijf meest zinvolle bespreken, samen met onze plastisch chirurg Frank Niessen:

Nieuwe Botox stoffen

Eerst was er alleen Botox, nu komen er ook steeds meer alternatieven bij. In Europa kennen we al geruime tijd Dysport, als stevige concurrent (hij is goedkoper), in Amerika is hij nu ook toegelaten door FDA en krijgt veel nieuws. Daar is men ook vol verwachting van Pur Tox. Echte verschillen zouden gezocht moeten worden in de duur van het inspuitresultaat en hoe snel het product al werkzaam is. Frank Niessen vult aan dat er in 2007/08  studies zijn opgezet, maar hierover is nog niets gepubliceerd. Het is dus afwachten wat Pur Tox kan gaan beloven.

Borstvergroting met  vetcelinjecties

Al eerder werden vetcelinjecties gebruikt voor een borstreconstructie na kanker. Inmiddels zien we de eerste signalen dat de methode ook ingezet wordt voor ‘gewone’ borstvergrotingen. Met onze plastisch chirurg Frank Niessen hebben we onlangs nog uitgebreid aandacht besteed aan de voor- en nadelen van een dergelijke methode. Er wordt vet op een ander deel van het lichaam (je dijen of billen bijvoorbeeld)  weggehaald, voorbehandeld en dan geïnjecteerd in de borsten. Het wordt gebracht als een heel natuurlijke methode van borstvergroting omdat er geen implantaten meer aan te pas komen. Deze ingreep is overigens niet mogelijk bij heel slanke vrouwen die weinig vetweefsel hebben en bij vrouwen die echt een forse borstvergroting willen.

Figuurcorrecties na gewichtsverlies

Steeds meer mensen ondergaan een chirurgische ingreep om gewicht te verliezen en blijven uiteindelijk zitten met vet- en veloverschot. Plastisch chirurgen zijn bezig met de ontwikkeling van nieuwe technieken zoals de ‘corset trunkplasty’.  Deze nieuwe operatie pakt de boven-de-navel-blubber aan, om je eindelijk een zandloperfiguur te geven. Mannen die enorm zijn afgevallen kunnen hiermee hun ´love handels´ kwijt raken. Dit jaar zullen we nog meer horen over deze en andere innovatieve figuurcorrecties. Volgens Frank Niessen kan de methode een mooi strak resultaat geven. De littekens worden netjes weggewerkt in de oksels, onder de borsten, in de middenlijn en de in de schaamstreek.

Verder voegt Frank eraan toe: ‘Helaas vergoeden de verzekeraars wel de maagbandjes, maar blijft het erg lastig voor patient en plastisch chirurg om ingrepen als hierboven genoemd vergoed te krijgen van de verzekeraar. Wanneer het ons lukt om het oprukkende fenomeen van zeer fors overgewicht de baas te worden, zal er een verdere toename van vraag naar dit soort ingrepen ontstaan. Als de verzekeraar A zegt zal hij ook B moeten zeggen, want forse huidplooien met smetplekken, moeite om zonder je huid op te vouwen je kleding te kunnen dragen en een weinig fraai postuur, zijn geen stimulans om op gewicht te blijven.’

Vet bevriezing wordt ´hot´ in 2010

Vet bevriezing, oftewel cryolipolysis, zal de liposuctie verslaan de komende jaren, zo voorspellen trendwatchers in dit vakgebied. Deze technologie maakt gebruik van het bevriezen en afbreken van de vetcellen. Zeltiq wordt momenteel klinisch onderzocht  en de resultaten zijn veelbelovend.  Frank Niessen vult aan: ’Het gaat om een apparaatje dat je op de huid aanbrengt en dat de huid koelt, waarbij het vet vermindert zonder schade aan de huid en onderliggende vaten en zenuwen. Wel is de huid minder gevoelig dan voorheen. Afbeeldingen die bij de literatuur over dit onderwerp worden gegeven, laten een duidelijk reductie van vet zien, maar het is niet veel. Het werkt dus niet wanneer je veel vet wilt verliezen.’

Onderzoek naar Injectie Lipolyse zet voort  

De methode om vetcellen in te spuiten waardoor ze als het ware leeglopen wordt al veel gebruikt voor kleine vetophopingen op buik, heupen, knieen en kin, maar blijft nog wat omstreden, omdat niet iedere arts even deskundig is die het uitvoert. Meer onderzoek naar de werking en veiligheid is ook gewenst en daar gaat wellicht de Amerikaanse Society voor Esthetische Plastische Chirurgie  bij helpen. Dit jaar worden nieuwe studieresultaten verwacht. We zijn benieuwd.Let wel: het is alleen bedoeld voor kleine vetophopingen en zal nooit de liposuctie vervangen. Onze plastisch chirurg is overigens geen fan van de methode. Onlangs zag hij nog een patiente die aan het ingespoten materiaal een allergische reactie had overgehouden, met littekens tot gevolg.

 

Lees meer artikelen met dr. Frank Niessen hier.

Lees ook