Finasteride blijkt een uitstekend medicijn tegen erfelijke kaalheid bij mannen. Bij vrouwen is het minder succesvol en het resultaat is vaak pas na een jaar bekend. Nieuw Amerikaans onderzoek hoopt al eerder bij vrouwen uit te kunnen wijzen of de therapie zal aanslaan of niet. Zodat je niet eerst een jaar lang hoeft te slikken. […]

03:49 - 02:17
luistertijd 03:49 - leestijd 02:17

Geslaagde behandeling tegen kaalheidFinasteride blijkt een uitstekend medicijn tegen erfelijke kaalheid bij mannen. Bij vrouwen is het minder succesvol en het resultaat is vaak pas na een jaar bekend. Nieuw Amerikaans onderzoek hoopt al eerder bij vrouwen uit te kunnen wijzen of de therapie zal aanslaan of niet. Zodat je niet eerst een jaar lang hoeft te slikken. Is dit nieuws echt zo rooskleurig? BeautyJournaal expert en medisch haarspecialist Ids Boersma geeft antwoord.

 

Het Amerikaanse onderzoeksbedrijf HairDX heeft recent een zes maanden durende pilotstudie uitgevoerd (dubbel-blind placebo gecontroleerd) om uit te kunnen vinden in welke gevallen finasteride-medicatie de meeste kans van slagen heeft bij vrouwen die te kampen hebben met mannelijke kaalheid op het hoofd – na de menopauze.

 

Vooral mannen hebben tot nu toe veel succes met het slikken van finasteride tegen kaalheid. Bij vrouwen ligt de zaak een stuk lastiger. Het onderzoeksbedrijf zou nu een gen hebben gevonden dat kan voorspellen of finasteride therapie bij vrouwen kans van slagen heeft of niet.

 

In onze film die we recent met Carien maakten over haar voortschrijdende haaruitdunning op het hoofd en het consult dat ze kreeg bij Intermedica kliniek, werd wel duidelijk wat emotionele problemen haaruitdunning oplevert – ook bij vrouwen. Carien bleek ook een erfelijke vorm van kaalheid te hebben. Ze kreeg geen finasteride, maar dutasteride mee van dr. Boersma, omdat hij van mening is dat deze variant beter werkt bij vrouwen.

 

Maar mocht zo’n voorspellend gen-onderzoek eenmaal in de praktijk toepasbaar worden, zou dat prettig zijn. Mensen moeten nu inderdaad eerst een heel jaar slikken voordat de arts echt goed kan zien of de therapie aanslaat of niet. Dat kost geld, energie (hoop en spanning) en het is natuurlijk een extra chemische belasting voor het lichaam, hoe dan ook.

 

Wat vindt dr. Boersma eigenlijk van dit nieuws?

 

Hij laat ons weten dat een diagnostische test die voorspelt of finasteride werkzaam zal zijn bij de behandeling van alopecia androgenetica (erfelijke kaalheid of mannelijke kaalheid) inderdaad een grote vooruitgang zou betekenen bij de behandeling en preventie van deze haarafwijking. ‘Immers, als nu een behandeling met finasteride wordt ingezet duurt het minstens één jaar alvorens geconstateerd kan worden of het geneesmiddel aanslaat. Dat is kostbare tijd die verloren gaat als blijkt dat er geen effect is opgetreden.’

 

‘HairDX zou kunnen voorspellen of finasteride effectief is. Nu is bekend dat geen enkele diagnostische test 100% juiste voorspellingen geeft, zoals ook niet elke weersvoorspelling uitkomt. Er is altijd een kans op een foute testuitslag. Als de test bij een vrouw met alopecia androgenetica wordt afgenomen kan de testuitslag positief zijn, op basis waarvan geconcludeerd wordt dat de betrokken persoon daadwerkelijk baat zal hebben bij finasteride. Maar hoe groot de kans is dat deze vrouw er ook daadwerkelijk baat bij heeft moet HairDX nog aantonen. Er is namelijk ook altijd een kans dat de HairDX test fout-positief blijkt: de testuitslag zegt dat finasteride baat zal hebben maar dit blijkt niet zo te zijn. Omgekeerd bestaat er ook een fout-negatieve HairDX uitslag: de test zegt dat finasteride niet werkzaam zal zijn maar dit blijkt wèl het geval. Deze vrouw wordt dus kaal terwijl finasteride wel degelijk geholpen zou hebben.

 

‘Het is nog even wachten op het onderzoek dat komen gaat en waaruit moet blijken hoe groot de kans of foute testuitslagen is. Als deze klein zijn komt er een waardevol hulpmiddel beschikbaar bij de preventie en behandeling van erfelijke kaalheid, bij mannen én bij vrouwen.’

 

Lees hier meer over haaruitdunningsproblemen.

Lees ook