Zoals je weet teamt sinds dit jaar dermatoloog Ids Boersma van Intermedica kliniek met ons mee om de medische haarproblemen te begeleiden. Onlangs vroeg een lezeres wat een consult en medicatie eigenlijk kost. Ze schreef ons: ‘Het duurde een hele tijd voor ik begreep wat er aan de hand was. Ik heb altijd heel dik haar gehad, […]

03:16 - 01:58
luistertijd 03:16 - leestijd 01:58

Uitgedunde paardestaartZoals je weet teamt sinds dit jaar dermatoloog Ids Boersma van Intermedica kliniek met ons mee om de medische haarproblemen te begeleiden. Onlangs vroeg een lezeres wat een consult en medicatie eigenlijk kost.

Ze schreef ons:

‘Het duurde een hele tijd voor ik begreep wat er aan de hand was. Ik heb altijd heel dik haar gehad, het soort haar waar bijna iedere dag wel iemand een compliment over maakte. Naar mijn gevoel werd mijn haar steeds dunner, maar omdat het niet (extreem) uitviel, begreep ik eerst niet wat er gebeurde; het groeit niet of veel minder goed terug. De dermatoloog in mijn stad heeft een haartest gedaan: ‘de haarwortels hebben een flinke tic gehad’ waardoor is niet bekend. Ik kreeg toen Locoid scalp lotion en Minoxidil lotion (5g per 100ml) en propylenglycol 30ml per 100 ml voorgeschreven. Ik heb dat niet gebruikt omdat ik hydrocortison iedere dag op mijn huid smeren eng vond en de Minoxidil niet vergoedt wordt: € 65,32 per flesje en dat dan minimaal een jaar moeten gebruiken! Ik heb (helaas) een WAO-uitkering en kan dat dus echt niet opbrengen.

Tot zover de uitleg. Maar het gaat natuurlijk niet beter met mijn haar, aan de voorkant komen erg dunne plekken en mijn staart waar ik altijd twee handen voor nodig had, past nu tussen duim en wijsvinger. De klap kwam toen mijn moeder (die van niets weet, want inderdaad je schaamt je er voor, waarom eigenlijk? Maar toch…) mijn haar aan de achterkant ‘rechttrok’ omdat ze mijn huid zag. Ik moest bijna overgeven van de shock, ik dacht dat het voor een ander nog niet echt zichtbaar was….

Ik denk dat ik dus, al was het maar voor het psychologisch effect van dat ‘ik iets doé’, inderdaad iets moet doen!

Alleen wil ik graag weten of ik het kan betalen, zowel de consulten, onderzoek als de eventueel voorgeschreven recepten. Het heeft niet zoveel zin om ergens je hoop op te vestigen en dan weer af te moeten haken door geldgebrek. Ik begrijp dat het niet mogelijk is om alles vooraf te berekenen maar een globaal idee betreffende kosten zodat ik het een beetje in kan schatten zou heel fijn zijn.

Alvast bedankt voor de te nemen moeite.

dr Ids Boersma antwoordt:

Dank voor uw verhaal. Het illustreert precies waar veel mensen in eenzaamheid mee worstelen. Haaruitval en haaruitdunning een nog altijd een groot emotioneel onderschat probleem. U vroeg naar een globaal kostenoverzicht, dat kan ik u geven. De kosten van consult en kosten die voortvloeien uit het voorschrijven van een geneesmiddel voor alopecia androgenetica (erfelijke kaalheid) bedragen:

€150 voor het consult. Een deel daarvan zal worden vergoed door de zorgverzekeraar. Medicatie tegen erfelijke haaruitval kost ongeveer €50 per maand, en zal, evenals minoxidil, blijvend gebruikt moeten worden. Deze kosten worden helaas niet vergoed door zorgverzekeraars. Een haarwerk wordt gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraar.

Sterkte, en vriendelijke groet,

Ids Boersma

Lees meer vragen en adviezen van medisch haarspecialist Ids Boersma in deze rubriek.

Lees ook