shop Paula’s Choice Daily Wrinkle Defense spf 30 Favoriet al enkele jaren bij onze tester en model Mandy: ‘Deze dagcrème bevat een klein tintje die precies aansluit op mijn huidskleur. Het oogt heel fris en natuurlijk. Ook is het heel betaalbaar. Top dus! Bekijken Ze pleit ervoor dat de menstruele cyclus van deze vrouwen grondig […]

02:40 - 01:36
luistertijd 02:40 - leestijd 01:36

Ze pleit ervoor dat de menstruele cyclus van deze vrouwen grondig geanalyseerd word. Niet alleen de regelmaat, ook premenstruele klachten kunnen aanwijzingen geven van een homonale disbalans die zich uit in acne. De anticonceptiepil blijkt een van de belangrijkste remedies tegen acne te zijn, zeker nieuwe pillen die desogestrel en norgestimate bevatten, omdat ze de productie van het mannelijke hormoon androgenen afremmen. Vaak denken artsen dat als een vrouw een regelmatige cyclus heeft, dit niet ten gronslag kan liggen aan de acneklachten, maar niets blijkt minder waar. De hormoonspiegels kunnen er normaal uitzien, toch kunnen er kleine fluctaties zijn, die toch grote gevolgen voor acne hebben.

Ze meldt dat hormonale fluctuaties ook gepaard kunnen gaan met haarproblemen: van uitval tot overbeharing, vetzucht tot onvruchtbaarheid. Hoe eerder disbalans wordt ontdekt, hoe beter ook andere gevolgen van die hormonale problemen voorkomen kunnen worden, zoals hierboven omschreven.

Het blijkt volgens haar ook dat de helft van de vrouwen met PCOS (polycystisch eierstoksyndroom) stofwisselingsklachten ontwikkelen, waaruit vetzucht kan ontstaan – vooral rond de bruik, maar ook insuline resistentie, en bloeddrukproblemen tot hartfalen.

Ook vindt ze het interessant om te zien dat vrouwen met PCOS en acneklachten baat kunnen hebben bij een laag glycemisch dieet, dus met langzaam verteerbare koolhydraten. Als ze daarbij en.of daardoor ook afvallen, waardoor insuline- en hormoonspiegels weer normaliseren, neemt ook de acne af. Ze noemt hierbij ook medicijnen als Glucphage (metformin hydrochloride) dat glucosespiegels laat toenemen en insulineresistentie laat afnemen, waardoor de vruchtbaarheid kan toenemen, maar ook de acne afneemt.

Uitwending adviseert ze bijvoorbeeld isotretinoine wat de talgproductie kan afremmen en er dus ook minder bacterievorming en ontstekingen optreden.

Ze benadrukt ook het belang van anticonceptiepillen die de testosteronlevels laten afnemen waardoor de talgklieren ook minder geprikkeld worden om talg aan te maken. Ze roemt hierbij vooral een nieuwe generatie pillen (in Amerika) als Ortho Tri-Cyclen (norgestimate, ethinyl estradiol; Ortho-McNeil-Janssen), Estrostep (ethinyl estradiol, norethindrone acetate; Warner Chilcott) en Yaz (ethinyl estradiol, drospirenone; Bayer) en Yasmin.

Oudere generatie progestines in de pillen kunnen conflicteren met de androgenen receptoren waardoor acne kan verergeren.

Natuurlijk moeten er afgestemde, maar zeer milde huidproducten gebruikt worden en uv filters zijn belangrijk.’

Lees hier het Engelse verhaal.

Lees ook:

Lees ook