Niet alleen de parallelhandel tiert al vele decennia welig, ook de handel in overigens zeer knap nagemaakte nepparfums wordt steeds groter -en de nepparfums worden steeds beter.

02:15 - 01:21
luistertijd 02:15 - leestijd 01:21

Niet alleen de parallelhandel tiert al vele decennia welig, ook de handel in overigens zeer knap nagemaakte nepparfums wordt steeds groter -en de nepparfums worden steeds beter. Gaat het in de parallelhandel nog originele geuren die buiten de traditionele kanalen om op de zwarte markt ver- en ingekocht worden tegen bodemprijzen (Kruidvat is een van de grootste grossiers in illegaal opgekochte parfums), bij de handel in nepgeuren zijn nog kwalijker zaken aan de orde. In Harpers’Bazaar staat deze maand een stuk erover en wordt de nadruk gelegd op het feit dat in nepgeuren stoffen worden verwerkt die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Gesproken wordt over urine, niet nader aangeduide bacteriën en antivriesmiddel.

Nu weten wij daar te weinig van, maar we hoorden wel van een insider uit de parfumhandel dat het mogelijk is dat nepgeuren bij gerespecteerde parfumerieketens in het schap terechtkomen, omdat consumenten ook zonder bon mogen ruilen. Een van de ketens die genoemd werd is Douglas. We hebben ze gebeld en vraagt of er a. zonder bon geruild mag worden en b. of men weet heeft van nepgeuren in het schap. Medewerkster Wil Koning van het Nederlandse hoofdkantoor beaamde dat sommige consumenten zonder bon kunnen ruilen. Het is geen policy, men doet het alleen bij consumenten die men goed kent en dus vertouwt. Of er daardoor wel eens nepgeuren geruild zijn, en dus in het schap beland zijn en aan een volgende (nietsvermoedende) klant verkocht zijn, daar wist ze niets van.

Volgens onze bron kwam de betreffende consument ermee naarbuiten omdat ze vond dat de geur wel erg snel vervloog en anders ging ruiken en dat was ze niet gewend van haar lievelingsparfum. De geur is toen onderzocht waarna vervolgens de aap uit de mouw kwam. Een van de controlemechanismen die je hebt zijn oa. een veel sterkere alcohollucht en dus minder lange houdbaarheid op je huid of kleding.

Het hele verhaal uit Harpers’Bazaar lees je hier.

Lees ook:

Lees ook