Plastisch chirurg Rajiv Grover presenteerde zijn bevindingen tijdens de International Master Class on Ageing Skin (IMCAS meeting) in Parijs dit jaar.

02:41 - 01:36
luistertijd 02:41 - leestijd 01:36

Plastisch chirurg Rajiv Grover presenteerde zijn bevindingen tijdens de International Master Class on Ageing Skin (IMCAS meeting) in Parijs dit jaar. Zijn onderzoek duurde negen jaar, de arts wilde uitvinden of veroudering van het lichaam (en in het bijzonder van het gezicht) een geleidelijk proces is, of dat er spurts kunnen zijn. Grover bestudeerde 118 vrouwen, in de leeftijd van 40 tot 45 jaar, en hij volgde hen over die periode van 9 jaar. De studie was uitgevoerd in samenwerking met injectables producent Q Med. Gemeten werden de veranderingen in volume in het gezicht, zowel van het bovenste deel, het middendeel, als de onderkant. Ook werden de levensstijlen en gebeurtenissen van de vrouwen bestudeerd om te kijken of er relaties zijn tussen veroudering en levensstijl.

Rajiv Grover vertelt: Tot nu toe zijn er geen studies naar gedaan. Bekend was dat vanaf je 40ste het volumeverlies langzaam aan begint in te treden en dat verslapping als gevolg van de zwaartekracht meestal 7 jaar later intreedt.’

Zijn studie wijst uit dat als gevolg van ingrijpende emotionele gebeurtenissen veroudering in sneltempo kan plaatsvinden. Er kan sprake zijn van een spurt van maar liefst 35% die in een jaar plaats vindt, terwijl dat onder normale omstandigheden tien jaar duurt. Gebeurtenissen varieren van gewichtsverlies, echtscheiding, ziekte, werkeloosheid, rouw. Allemaal zaken die ook gerelateerd zijn aan hoge stress. Grover vond het interessant te ontdekken dat vooral het volume in de wangen (vooral de zone onder het oog, gevolgd door het middendeel) eronder te leiden heeft – meer dan de bovenkant met voorhoofd en de onderkant met de kaaklijn, en dat levensstijl meer impact heeft dan leeftijd op zichzelf.

Doordat het uitzakken al onder het ooggebied begint, wordt de oogopslag ook minder krachtig, zegt de arts, terwijl ogen een van de belangrijkste onderdelen in het gezicht zijn die schoonheid benadrukken. Hij is van mening dat het behoudt van volume in de wangen belangrijk is om een jeugdige uitstraling te behouden.

Dit onderzoek staat natuurlijk in relatie met wat producent Q med kan leveren: een dikkere injectablesubstantie, genaamd Restylane SubQ, waarmee volume weer teruggebracht kan worden. Dit wordt ook al geruime tijd toegepast.

Veel recenter is de methode om met lichaamseigen vetcellen volume terug te brengen in lichaamsonderdelen. Zoals in het gezicht, maar nu ook in borsten.

Lees ook:

Lees ook