Gezicht Rimpels en slapte

L’Oreal Paris Youth Code het betaalbare zusje van Lancome Genifique

YOUTH CODE dagcrème packWat heeft het ons verbaasd dat zo weinig consumenten op zoek gaan naar informatie over Génifique. We kunnen via onze analyseprogramma’s namelijk alles heel goed meten en ook direct zien waar informatiebehoeften liggen. Niet dat we ons er iets van aantrekken, haha…we maken ons eigen nieuws en zoeken als journalisten naar het nieuws dat echt nieuws is. Dat is dus ook de theorie achter Lancôme’s serum Génifique. We moesten er wel een heel verhaal aan wijden om het begrijpelijk te maken, maar we geloven dat we eraan geslaagd zijn.

Dat het L’Oréal concern trots is op haar kennis, moet nu ook wel blijken uit het feit dat er binnen het merk L’Oréal Paris Dermo-Expertise een betaalbare variant is uitgebracht waarin die zelfde boeiende wetenschap is verwerkt. We leggen je uit waar het over gaat.

(eerder gepubliceerd over Genifique):

Begin dit jaar (2009) kwam L’Oréal met de introductie van Génifique, een huidserum waarin pro-biotische stofjes zitten die een zodanige uitwerking op de huid hebben, dat ze er een frissere teint van krijgt. Nu denk je, dat is niet echt bijzonder, je kunt op vele manieren de teint een frisser aanzien geven, en al heel eenvoudig met make-up. Maar hier gaat iets anders achter schuil: een wetenschap waarmee ook daadwerkelijk bewezen kan worden of een stofje echt werkt of niet. Ook dat is niets nieuws om zoiets te bewijzen, daarvoor zijn al talloze soorten meetapparatuur. Maar ook hier gaat het om een nieuwe testmethode: het bekijken van de hoeveelheden eiwitten die erbij betrokken zijn om die ene functionaliteit (in dit geval die teint een boost geven) op te krikken. Op de levende huid, en niet op een testlapje.

Ja, het blijft ingewikkeld, een leek zal nu wel afhaken, maar de bovengemiddeld geïnteresseerde zal nu zeker doorlezen! Achter deze nieuwe testmethode gaat kennis van de moleculaire biologie schuil. ‘Dat houdt in dat er onderzoek naar die genen wordt gedaan, die in de huid verantwoordelijk zijn voor het aanzien van de huid én de manier waarop de huid reageert op externe prikkels en het ouder worden, vertelt woordvoerder Inge Kaaijk van L’Oréal. ‘Met een duur en officieel woord heet dit proteomics. Het is de studie naar hoe die eiwitten zich gedragen. Eiwitten zijn boodschappers van de genen. De huid is opgebouwd uit eiwitten. Ze zorgen voor het aanzien van de huid, voor de structuur en de manier waarop de huid reageert.’

Waarom deze kennis ineens zo hot is? ‘Researchers uit Parijs vertelden ons dat je aan de buitenkant van de huid kan aflezen hoe het met de conditie gesteld is, maar wat ze nog YOUTH CODE lab 02belangrijker vinden is dat ze ook graag precies willen weten welke factoren een rol spelen bij de verschillende huidcondities. Er is al veel bekend, maar dat zijn alleen maar globale inzichten. Men wil nu precies weten hoe het komt dat de ene huid droger is, minder snel herstelt, meer rimpels heeft. Men wil het wetenschappelijk in kaart gebracht hebben in plaats van het alleen maar te zien of te voelen. Vroeger proefde artsen urine om te testen of iemand diabetes had – het smaakt dan zoet. Tegenwoordig is het af te lezen aan het bloed. Je wilt de mechanismen erachter weten die het veroorzaken.’

‘Door die eiwitten te bestuderen, leer je te zien hoe de genen reageren. De genen doen namelijk niets anders dan eiwitten opdrachten geven. Een gen heeft een expressie en uit die reactie volgt de aanmaak van een eiwit en dat eiwit gaat de opdracht van die expressie uitvoeren. Zo komen ze er ook achter welke genen dus actief zijn op dat moment. Je redeneert dus terug.

‘Nu is dat een gigantische klus omdat je verschrikkelijk veel eiwitten hebt en die moeten allemaal in kaart gebracht worden. In de huid komen 4400 genen tot uitdrukking. Er zijn nu 700 in kaart gebracht die verantwoordelijk zijn voor het oppervlak van de huid. Daarbij horen 1300 eiwitten die de huid haar frisse, jeugdige aanzien geven.

‘Wat je uiteindelijk met die kennis kan doen? Je wilt dus achter de origine van de symptomen komen en effectievere producten met effectievere ingrediënten ontwikkelen. Daarnaast is het belangrijk om de effectiviteit van die producten aan te kunnen tonen. Aan de ene kant doen we dat via de buitenkant van de huid door waar te nemen met apparatuur, maar we willen ook weten wat er in de huid gebeurd om de effectiviteit van de werkzame stoffen aan te kunnen tonen. Je kijkt dus hoe de eiwitten reageren. Het is een manier om te kijken of een ingrediënt werkt: neemt dat specifieke eiwit toe of niet? Gaat er meer van geproduceerd worden? Je bereikt dus niet de genen, zo diep gaat het niet.

Hoe is die wetenschap in Genifique verwerkt? ‘In dat product zijn nu werkzame stoffen opgenomen die op twee specifieke eiwitten werken. Het is niet veel als je weet dat er al 1300 alleen al voor de opperhuid in kaart zijn gebracht, maar het is een begin. Ze zijn betrokken bij de jeugdigheid van de huid: huiddikte, elasticiteit, huiddichtheid. Ik weet niet precies op welke kenmerken deze eiwitten zich richten. Ja, je kunt zeggen dat het om een naald in een hooiberg gaat, maar het is een spectaculair begin.

‘Wij zien beautynomics als een nieuwe mogelijkheid om dus ook aan te kunnen tonen of een product werkt of niet.  Een nieuwe testmethode. Het belangrijkste is dat wij nu direct in de huid kunnen zien wat het effect is van wat je erop smeert, omdat je ziet dat de productie van bepaalde eiwitten toeneemt of geactiveerd wordt.  Je kon het natuurlijk altijd al zin aan de buitenkant van de huid met allerlei metingen, maar wilde je meer de diepte in gaan kon dat alleen in vitro op een kunsthuid of stukje weefsel. Nu kun je op een levende mensenhuid ook de resultaten veel beter bekijken. Voorheen konden gegevens over die eiwitten alleen uit de levende celkernen gehaald worden en nu blijkt dat je het ook uit de dode huidcellen van de opperhuid kunt halen.

‘Het voordeel hiervan is dat je geen biopt meer hoeft te maken van de levende huid, dus geen stukje weefsel meet uit hoeft te nemen om het DNA te bekijken. Dat hoefde met ons nagemaakte huidmodel Episkin ook al niet meer, maar ook dat is hoe dan ook geen huid van een levend mens. Dit is een prachtige methode om dus ook op de levende huid de resultaten te kunnen bekijken. Je kunt nu uit dode huidcellen restanten van eiwitten halen en daarmee terugredeneren naar bepaalde processen die hebben plaatsgevonden.’

=========================================================================================================================

Zo, ben je een beetje bijgepraat? Deze informatie (let wel: we schrijven ‘informatie’, want de formule kan iets aangepast zijn – dat hebben we niet uitgeplozen) is dus ook verwerkt in Youth Code: een dagcreme voor 21,99, een oogcreme voor 21,99 en een concentraat voor 21,99.

Onthou de volgende kreten maar: gladmakend, hydraterend en direct fris effect.

Lees ook:

Wil jij weten welke gerenommeerde experts meewerken aan BeautyJournaal? Lees verder.

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

17 reacties

 • Ik vind de hele discussie hierboven eigenlijk om te lachen!
  De discussie of iets natuurlijk of chemisch is zo’n onzin, alle stofjes gaan proces door om uiteindelijk verwerkt te
  Worden in cosmetica. Dit process wordt vaak begeleid door een chemist of cosmetisch wetenschapper. Stel er zit lavendel in een product dan wordt echt niet die pure lavendel plant verwerkt, deze moet zo aangepast worden en verkelind worden dat het in de creme (of iets anders past). Dat is chemie, dus is lavendel dan chemisch?

  Daarnaast is mijn motto: tabak is ook natuurlijk van een plant en daar krijg je ook kanker van!

  Lees allemaal het verhaal van Johann wiechers over de natuurrelegie en Minerale Olie. Heel verhelderend!

  Groetjes Debby,

 • @redactie in het algemeen; Stuur me even je mail door dat praat wat makkelijker dan hier bij het artikel. Dan kunnen we even overleggen over hoe en wat?

 • @ Michael, ik zou best voor Beautyjournaal wat producten willen testen, vooral de voor en na foto’s zijn indrukwekkend. Ook het verhaal wat ik las over versterken van het immuunsysteem en de onstekingsremmende werkingvan het drankje, zou voor mijn lichaam hopelijk een oplossing/ verbetering kunnen bieden.
  Natuurlijk met goedkeuring van Monique.

 • geeft niet hoor michael, je mag absoluut je mening hier ventileren, graag zelfs. meningen zetten de mens aan het denken, en daar hou ik wel van:-)

 • @monique mijn excuses voor als het een beetje verkeerd over kwam. Zo was het niet bedoeld. Laat me soms een beetje meeslepen omdat ik weet hoe gevaarlijk alle chemicaliën zijn die in cosmetica zitten. Ik zal er op letten en wens jullie ook heel veel succes!

 • Ik Maak er ook geen geheim van dat ik die producten verkoop wil het best tegen iedereen vertellen hoor. En je mag ook best mijn reacties verwijderen ook geen probleem. Maar het feit blijft dat 60% van wat je op je huid smeert wordt opgenomen in je bloedbaan! En feit blijft ook dat er heel veel kankerverwekkende stoffen in cosmetica in het algemeen zit. En dat je neurologisch systeem daaronder te lijden heeft! En dat moet tot de mensen door dringen. Ik zal onze product naam niet meer vermelden. Maar ik vindt het zaak van het beautyjournaal om objectief en het verhaal van twee kanten te belichten! Want het werkt op je genen maar alle schadelijke stoffen kunnen je genen veranderen en daarmee indirect ook de gezondheid van je toekomstige generatie beïnvloeden dit heet de wetenshap van epigenetica!!!

 • @michael, ik vind het niet erg als je eens aandacht vraagt voor je eigen bedrijf en productverkoop, maar zullen we het hier nu ook bij laten. ik vind de manier waarop je nu producten en marketing tegen elkaar gaat afzetten ten faveure van je eigen bedrijf/merk wat doorzichtig worden.

  veel succes met je bedrijf!
  monique lindeboom
  uitgever van beautyjournaal

 • @artilla moet je is kijken hoeveel chemicaliën er in zitten! Die van HAVVN zijn goedkoper en 100% natuurlijk.
  Verder ben ik met je eens dat lancome zijn werk wel doet. Ik blijf er alleen bij dat ze al die schadelijke chemicaliën eruit moeten halen…..

 • ik gebruik de dag-nacht en serum nu 2 weken. ik weet niet wat ik meemaak! mijn huid is gevoelig dus ik was bang voor irritaties maar mijn huid wordt zachter en zachter. de porien kleiner en het droge gedeelte wordt enorm verzorgd! heerlijk en zeer aan te raden.

 • Dit is redelijk bekend ….lijkt op epigenetica en het is zeker niet het enige die van deze wetenschape gebruikt maakt. Er is ook al een 100% puur natuurlijke DNA creme van HAVVN met de genwetenschap van epigenetica erin verwerkt.

 • Gisteren de oogcreme gekocht, was dit weekend bij het Kruidvat voor maar 7,50 euro, als het optisch werkt zoals in de review van Harriet, vind ik het ook prima. ik ga het proberen!

 • Beste Els, hoewel er wereldwijd geen consensus over is onder deskundigen, gaan de meeste stemmen er toch voor op om, als je nu naarbuiten gaat en ook een tijdje buiten blijft, eerst een antizonnebrandmiddel op te doen en dan pas je dagverzorging.

  maar…omdat er tegenwoordig antizonnebrandmiddelen zijn voor bijv het gezicht met allerlei extra verzorgende stoffen erin, heb je die dagverzorging helemaal niet meer nodig.

  dus: ga je nu de zon in en blijf je toch wel een uurtje buiten of zo, smeer meteen en ook alleen een anti zonnebrandmiddel op. het meest verstandig. en doe het royaal genoeg, om de factor te behalen die op de verpakking staat aangegeven.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.