Lezeres Suzanne vraagt zich af wat ze nu moet doen: haar acne vermindert dan wel door het slikken van de Diane-35 pil, maar het haar op haar hoofd wordt er niet beter op.

02:50 - 01:42
luistertijd 02:50 - leestijd 01:42

Diane 35 anticonceptiepilLezeres Suzanne vraagt zich af wat ze nu moet doen: haar acne vermindert dan wel door het slikken van de Diane-35 pil, maar het haar op haar hoofd wordt er niet beter op. Dermatoloog Ids Boersma geeft antwoord.

Suzanne schrijft ons:

‘Vorige week ben ik bij de dermatoloog geweest omdat ik huidproblemen heb, nl acne. Al vanaf mijn 18de slik ik de diane pil hiervoor. Nu ben ik een paar maanden geleden gestopt hiermee en komt de acne terug. Ook heb ik nu met toenemende mate last van vet haar. Vooral aan de voorkant en zijkanten van het hoofd. De dermatoloog gaf mij medicijnen voor de acne, maar zei niets tegen het vette haar te kunnen doen.

Nu zag ik een paar dagen geleden dat mijn haar dunner wordt aan de haargrens en de middenschieding. Dit heb ik volgens mij nooit gehad. Ik kan mijn hoofdhuid opeens door mijn haar zien. Ik was zo geschrokken dat ik meteen een afspraak bij de haarkliniek in Rotterdam bij dr. Plinck heb gemaakt. Ik heb gezocht naar ervaringen op internet met hem en die waren allemaal nogal negatief. Het onderzoek kost bij hem 120 euro. Wat kost een haarwortelonzerzoek bij u? En is het waar dat bijna iedereen minoxodil krijgt voorgeschreven zoals bij dr. Plinck het geval lijkt te zijn. Ik vraag mij nu af of het verstandig is bij hem langs te gaan.’

Met vriendelijke groet, Susanne

 

Medisch haarspecialist en dermatoloog Ids Boersma antwoordt:

 

 

Geachte mevrouw,

De Diane 35 pil is een bekend middel om huid- en haarverbeteringen te bewerkstelligen. Acne ontstaat minder frequent en minder heftig. Haaruitval door alopecia androgenetica wordt geremd. Als na vele jaren gebruik gestopt wordt met het gebruik van deze anticonceptie pil kan de acne terugkeren en kan haaruitval weer gaan toenemen. Soms ontstaat daarbij het verschijnsel van vet haar maar een dermatoloog kan weinig doen om de talgafscheiding op de hoofdhuid, de oorzaak van de vette haren, te verminderen.

Als de oorzaak van de behandeling erfelijke kaalheid is (alopecia androgenetica) kan er minoxidil lotion worden voorgeschreven. Dit middel remt de haaruitval. Maar ook zijn er geneesmiddelen als finasteride en dutasteride. Deze geneesmiddelen kunnen het haarverlies door alopecia androgenetica stoppen en dunne haren weer wat dikker maken. Oorspronkelijk werden deze alleen aan mannen voorgeschreven, maar de afgelopen tien jaar is duidelijk geworden dat deze ook erg effectief zijn bij vrouwen. Wel is het zo dat vrouwen niet zwanger mogen worden als zij een geneesmiddel als finasteride of dutasteride gebruiken.

Ids Boersma

NOTE: GENOEMDE MEDICIJNEN ZIJN SINDS 2012 VERBODEN IN ONS LAND. LEES MEER.

Lees ook