Gezondheid Lichaam

Nederland in de ban van Gezond slank met dr Frank

De crux van zijn concept zit in het feit dat je vooral eiwitten moet eten en zo min mogelijk koolhydraten. Eiwitten stillen niet alleen snel het hongergevoel – goed tegen het voorkomen van jojo-effecten, ze worden ook niet zo makkelijk als koolhydraten omgezet in glucose. Een teveel aan glucose zet het lichaam weer om in vet. Bovendien onderhouden eiwitten de spiermassa en spierweefsel heb je nodig om ook de verbranding in ruste (zo’n 75% van de verbranding vindt plaats in ruste en absoluut niet tijdens het sporten!) optimaal te houden.

De arts benadrukt dat zijn dieet puur voor mensen bedoeld is die af willen vallen. Gezonde, slanke, sportieve mensen adviseert hij wel koolhydraten te eten.

Veel eiwitten eten betekent dus aan de vis, het vlees, eieren en ongelofelijk veel groenten aldus de arts. Ook zou het dieet goed zijn voor diabetespatienten type 2 (ouderdomsdiabetes). Uit zijn onderzoek zou blijken dat ‘een flink aantal patienten dat minder dan drie jaar insuline spoot’,  al binnen een paar weken van de medicatie af was. Let wel: ga nooit zelf dokteren met zoiets, overleg altijd eerst met de arts.

Belangrijk om te onthouden is het onomstotelijk bewezen gegeven dat je van sporten alleen niet afvalt, je zult aan een combi van dieet en sport moeten. Zoals hierboven al geschreven verbrand je het meest in rust toestand, dus terwijl je op je krent zit (te werken…etc). Sporten is goed voor de algehele gezondheid, om fit te blijven en spiermassa op te bouwen. Wie zwaarlijvig is kan maar beter elke dag gaan wandelen of fietsen en moet met veel lichaamsmassa zeker niet gaan rennen, het is een te zware belasting voor de gewrichten.

De arts hoopt binnenkort ook met een boek voor vegetariers uit te komen.

Om tot dit dieet te komen volgde zijn team bij de Ziekenhuisgroep Twente een jaar lang driehonderd zwaarlijvige mensen. Ze werden per groep van 75 op vier verschillende dieten gezet, waarin de hoeveelheden eiwitten en koolhydraten verschilden. Eiwitten bleken essentieel bij het afvallen, niet de lage concentraties koolhydraten.

Lees ook:

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

6 reacties

  • ja ja dat zei men ook ooit over Montignac..en Sonja Bakker….gewoon minder eten, meer bewegen.

  • Maar het werkt wel het zijn toch betere combi`s dan atkins en ik ben er toch mooi maar 8 kilo mee kwijt geraakt en ervaar het ook niet zo zeer als een dieet meer als een bepaalde manier van eten.
    Dus m.a.w dit kun je je leven lang blijven volhouden.

  • Ik heb ooit eens een aardige documentaire gezien over het Atkins dieet. Het dieet blijkt inderdaad te werken maar als men dan verder keek, bleken degenen die het Atkins dieet volgden minder calorieën te nuttigen. Dat komt waarschijnlijk doordat je sneller voldaan bent als je veel eiwitten eet.

  • ja Stella, en dan plak je er natuurlijk nog wel wat wetenschappelijk bewijs aan vast. maar het is inderdaad van een hoog gehalte ‘opnieuw het wiel uitvinden…’

  • Ojee…hoe noemen ze dat ook alweer….Het wiel opnieuw uitvinden? Je ‘leent’ de principes van Atkins en Southbeach…schrijft een boek en verkoopt het als ‘Nieuw!’ hmmmm……

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Cookies

BeautyJournaal maakt gebruik van cookies.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen