Een lezeres schrijft: ‘Ik ben 25 jaar en voel me al sinds mijn jeugd een man in een vrouwenlichaam, en ben sinds een half jaar tot de conclusie gekomen dat ik het niet meer volhoud om zo te leven. Ik ben wel in behandeling bij een zorginstelling (PsyQ) en sinds een half jaar sta ik […]

02:16 - 01:21
luistertijd 02:16 - leestijd 01:21

Een lezeres schrijft:

‘Ik ben 25 jaar en voel me al sinds mijn jeugd een man in een vrouwenlichaam, en ben sinds een half jaar tot de conclusie gekomen dat ik het niet meer volhoud om zo te leven. Ik ben wel in behandeling bij een zorginstelling (PsyQ) en sinds een half jaar sta ik op de wachtlijst bij het Genderteam van de VU. Ik heb daar al een intakegesprek gehad, maar gezien ik nog aardig wat tijd te gaan heb voordat ik volgens de procedure recht heb op de borstverwijdering, en psychisch (en fysiek) erg lijd onder het hebben van borsten, zou ik graag willen informeren naar de mogelijkheden om de borsten eerder, desnoods op eigen kosten, te laten verwijderen.

Ik heb ook geïnformeerd bij priveklinieken maar ben er slechts 1 tegengekomen die deze procedure uitvoert, en die is daar betrekkelijk duur. Desnoods moet ik uitwijken naar het buitenland, maar om diverse redenen doe ik dat liever niet.’

Naam is bekend bij de redactie.

Frank Niessen (tevens genderchirurg) antwoordt:

Voordat er aan mensen geopereerd gaat worden die het gevoel hebben in een verkeerd lijf te ‘wonen’ moet eerst zeer zorgvuldig worden uitgezocht of dat echt zo is. De groep nieuwe patiënten kan in drie groepen worden ingedeeld: mensen die homoseksueel zijn, mensen die zich niet kunnen identificeren met hun eigen sekse door wat ze in het verleden hebben meegemaakt en daadwerkelijke genderdysfore patiënten.

Als dat eenmaal uitgekristalliseerd is, begin je met een hormoonbehandeling en de zogeheten real-life test. Gaat dat goed, dan pas kun je geopereerd worden. Ik zou je ook aanraden dit zorgvuldige pad te bewandelen, om later niet voor verassingen te komen te staan.

Wanneer je via het genderteam inderdaad als genderdysfoor aangemerkt bent, staat het je vrij de wachtlijst van het VUmc te omzeilen. Je hoeft daar dus niet op te wachten. Je kunt elders geopereerd worden, zelfs in de privékliniek waar ik werk.

Met vriendelijke groet,

Dr. Frank Niessen, plastisch chirurg 

Note van BeautyJournaal: meer over genderissues is te lezen op www.transman.nl

Lees ook