We krijgen regelmatig vragen binnen over de werking van apparaatjes - al dan niet voor thuis gebruik - die de huidfuncties moeten stimuleren met als resultaat een jonger uitziende huid.

04:50 - 02:54
luistertijd 04:50 - leestijd 02:54

crystal touchWe krijgen regelmatig vragen binnen over de werking van apparaatjes – al dan niet voor thuis gebruik – die de huidfuncties moeten stimuleren met als resultaat een jonger uitziende huid. Dit keer gaat over over ‘bio elektrische’ massagestaafjes, in Nederland bekend staan als ‘crystal touch’. Onze huidspecialiste Mardge Pascaud, zelf ook ontwikkelaar van salonapparatuur, geeft haar mening.

We kregen de volgende email van een lezeres binnen:

‘Beste Monique, onlangs werd ik uitgenodigd voor een behandeling met wat dit instituut crystal touch massagestaafjes noemt bij een kliniek in Rotterdam. Dit centrum propageert verjonging zonder chirurgie en injecties. Er wordt gewerkt met een een methode die uitgevonden is door doctor R. Karaev, hoogleraar aan de Medische Universiteit van Moskou.

Ik ben in Rotterdam geweest want de eerste sessie t.w.v. 250 euro werd mij gratis aangeboden zonder enige verplichting overigens. Het was gewoon een vriendschappelijk gebaar.  Uiteraard natuurlijk wel in de hoop dat ik uiteindelijk zou vallen voor de kuur van 10 behandelingen en de prijs 3750 euro. Ik werd daar behandeld door een Russische dermatologe en met twee stokjes “masseerde” zij mijn gezichtshuid. Het was geen onaangenaam gevoel. Na ongeveer een half uurtje had zij 1 gezichtshelft behandeld en liet mij het resultaat in de spiegel zien. Ik zag zichtbaar verschil. De kaaklijn, de oogleden het leek alsof het iets was gelift en ik zag er meteen ook een stuk minder vermoeid uit. De andere helft van mijn gezicht heeft ze ook gedaan en ik vond dat er duidelijk resultaat was.

De behandelaarster noemt het een fitness voor het gelaat, daarnaast moet je zelf wat kleine oefeningetjes doen en je krijgt geloof ik ook een lijst met wat je beter wel en niet kunt eten en drinken. Het geheel wordt door hen bijgehouden in een soort van logboek, wat dus speciaal op jouw huid, dus op jou is afgestemd, uniek dus. Zij vertellen dat het een heel nieuwe methode is, nog niet bekend hier. Deze dermatoloog is ook de enige die in Europa  deze behandelingen uitvoert.

Wat mij echter verbaasd en daarom richt ik me tot jou, als dit nou allemaal zo geweldig is en fantastisch waarom heb ik er dan nog nooit eerder over gehoord of gelezen? Ik zou bijna zeggen dit is het ei van Columbus. Natuurlijk vind ik de kosten ook niet te versmaden maar als je zelf naar een plastisch chirurg gaat moet je die ook betalen.’

Naam is bekend bij de redactie.

 

Wat vindt huidspecialiste Mardge Pascaud hiervan?

Ik heb speciaal advies in gewonnen bij een huidspecialiste in Moskou en zij meldde ons het volgende: ‘Deze methode is in Rusland zeer bekend en inmiddels ook al twaalf jaar op de markt bij ons. Het is overigens niet erg populair. Het is geen echte massage. Het amber en de laagenergetische staaf moeten dus in combinatie het elektrostatische veld van de huid verlagen en zo de celactiviteit stimuleren. Wie dit wil leren moet daarvoor in Rusland drieduizend euro betalen. Een bevriende schoonheidsspecialiste werkt ermee en ze vertelde dat ze het voor activering van de bloedcirculatie gebruikt en het in die hoedanigheid als een anti-aging methode toepast.’

Toelichting van BeautyJournaals journalist Monique Lindeboom:

De Russische arts schrijft op zijn website dat zijn methode de homeostasis van de huid bevordert. Bij navraag bij onze chemicus Johann Wiechers over wat dit betekent, leren wij het volgende: ‘Dat is de ‘normale, gezonde situatie’ waarbij alles optimaal werkt zoals het zou moeten. Bij de ‘ideale’ homeostasis zou je een goede barrièrefunctie, een goed anti-oxidant gehalte, een goede water- en zouthuishouding, de juiste hormoonspiegels en de juiste enzymactiviteit in de huid moeten hebben.’

Verder kijkend naar zijn methode – want niet alleen het strijken met de staafjes valt eronder, ook een handmatige massage, valt het vooral op dat de nadruk erg op het stimuleren van de bloed- en lymfecirculatie ligt. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, de een is korter en duurder, de ander gaat via een omweg voor minder geld – of dezelfde prijs. Het Ei van Columbus is nog steeds niet (uit)gevonden, laat staan het ‘zwarte goud’ waarmee het eindige leven in het eeuwige kan worden omgezet – voor wie die wens mocht hebben (wij niet in ieder geval…).

Lees ook:

Lees ook