shop SO’BiO étic Ultra Rich handcream De grote favoriet van Monique: een ongelofelijk zalige geur en het heerlijke zachte huidgevoel voor een superprijsje! Organic! Géén microplastics! Bekijken Wist je dat de gemiddelde mens elke minuut (!) zo’n dertig- tot veertigduizend dode huidcellen verliest? Omgerekend laat je huid zo’n vierenhalve kilo schilfers los per jaar. Naarmate […]

05:31 - 03:18
luistertijd 05:31 - leestijd 03:18

Wist je dat de gemiddelde mens elke minuut (!) zo’n dertig- tot veertigduizend dode huidcellen verliest? Omgerekend laat je huid zo’n vierenhalve kilo schilfers los per jaar. Naarmate je ouder wordt, vertraagt de celvernieuwing en dus ook het proces waarbij de dode huidcellen worden afgestoten. Een gezonde huid vernieuwt zich elke drie tot vijf weken, een ouder wordende huid kan er wel twee maanden over doen. Geen wonder dus dat je huid er regelmatig zo vaal uitziet en wat ruw aanvoelt. Tel daar de onomkeerbare genetische veroudering bij op en je wellicht niet altijd even gezonde levensstijl, dan begrijp je dat je huid niet als een babyvelletje kan blijven aanvoelen.

Soms heb je het gevoel dat die verouderingstekenen binnen één nacht toeslaan. Zo ga je nog tevreden naar bed met een glad voorhoofd en zo word je de volgende dag wakker met een fronsrimpel die niet meer glad te strijken is. Of je ziet ineens dat de lijntjes onder je ogen ook zichtbaar blijven als je niet lacht. Dit gebeurt natuurlijk niet plotseling, het proces was al langer onderhuids gaande, en nu is het gewoon zichtbaar geworden. Een voorbeeld van de bekende spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen…

Als je je nu afvraagt hoe je huid zich verder zal ontwikkelen, dan zijn er twee manieren om dat na te gaan. Allereerst: kijk eens naar je gezicht als het volledig emotieloos is en daarna als je gezicht blijdschap, boosheid of verdriet uitdrukt. Op die plaatsen in het gezicht waar de huid flink wordt aangespannen, zullen rimpels en lijntjes verder toenemen. Ditzelfde geldt voor de lijntjes in je gezicht die je ziet als je moe bent. De tweede manier is om eens goed te kijken naar het gezicht van de ouder op wie je het meeste lijkt. De kans is groot dat je gezicht op dezelfde manier zal verouderen.

 Je huid op je 30ste, 40ste en vanaf je 50ste

30

Vanaf je dertigste beginnen de celfuncties van de huid af te nemen. De celvernieuwing verloopt al trager, de stevigheid van het onderhuids bindweefsel wordt al wat minder. Hierdoor beginnen poriën zichtbaarder te worden. Zo hier en daar verschijnt een eerste pigmentvlek. De lijn tussen de neus en lippen wordt iets zichtbaarder en kan een lichte schaduw geven. Als je lacht, worden de lijntjes op je voorhoofd en rond je ogen zichtbaar, maar die verdwijnen na de aanspanning nog wel.

40

De eerste rimpels zijn er al, maar de eerste tekenen van verslapping worden nu ook zichtbaar. Vanaf de mond naar de kaaklijn toe, en vanaf het voorhoofd naar de oogleden. De dichtheid van het collageen en de elastine die de huid veerkrachtig houden, wordt minder. Bovendien neemt het vermogen van de cellen om vocht vast te houden af. Hierdoor verliest de huid ook volume. Pigmentvlekken als gevolg van een leven lekker lang zonnen worden zichtbaarder, lach- en stresslijntjes ook. In de premenopausale fase kun je ook al hormonale veranderingen in de huid waarnemen. De huid kan droger maar ook weer vetter worden, met soms pukkels tot gevolg.

50

Oestrogeen heeft een grote invloed op de stevigheid van de huid. Doordat de aanmaak ervan afneemt, wordt de huid droger en ruwer. De hoeveelheid onderhuids vetweefsel neemt af. Hierdoor zakken de wangen uit, wat zichtbaar wordt in een slappere kaaklijn en ‘hamsterwangetjes’. De kin wordt puntiger. De mondhoeken zakken neerwaarts uit, de lippen worden smaller. Tegelijkertijd kan de haargroei in het gezicht toenemen en kan de huid last krijgen van acne of rood worden met pukkels (rosacea).

Wist je dat…

De oorlelletjes doorgroeien en het ook lijkt alsof je neus doorgroeit? Dat laatste is niet het geval, maar je neus gaat door de zwaartekracht wel steeds meer naar beneden wijzen. Omdat je gezicht kleiner wordt, lijkt het alsof je neus groter wordt. (bron: dr. Frederic Brandt, dermatoloog, in 10 Minutes/10 Years)

De belangrijkste oorzaken van rimpels

  1. Blootstelling aan uv-straling; de zon droogt de huid uit, verergert vochtverlies, tast de soepele steunweefsels aan, en kan bij verbranding van de huid schade aan het DNA aanbrengen waardoor celfuncties afnemen.
  2. Afname van de hoeveelheid vetweefsel en een neerwaartse verschuiving van de vetzones in het gezicht.
  3. Verminderde toevoer van oestrogeen als gevolg van de overgang; oestrogeen draagt er mede toe bij dat de huid soepel, vol en veerkrachtig blijft.
  4. De genen; de mate waarin de huid rimpelt, is deels ook erfelijk.
  5. Celdood; de cellen zijn zodanig geprogrammeerd dat ze zich tijdens de levensduur een x aantal keer kunnen delen en vernieuwen, daarna houdt het op. Dit resulteert gaandeweg in een steeds drogere, stuggere en dunnere huid met slechtere celfuncties. Het wordt ook wel het ‘Hayflick-fenomeen’ genoemd, vernoemd naar dr. Leonard Hayflick die dit proces in 1965 blootlegde.
  6. Je levensstijl; roken, alcohol, te suikerrijke voeding, weinig slaap en rust en beweging en stress.

(bron: Paula Begoun, in haar boek Don’t go to the Cosmetics Counter without me)

‘Too much perfection and you look fake and unapproachable – two words you never want used to describe your face.’
Ex-topmodel Cindy Crawford

Lees ook