Grijs geworden Haar

Is grijs haar opeens ‘hot’?

Asblond vlaggetjeElke veertiger zit er nu middenin: het grijzende haar en het aantal grijze haren neemt de komende jaren alleen maar toe. Bij mannen is het nog altijd goed geaccepteerd dat ze grijs worden – hoewel ik het bij mijn eigen man nog niet echt kan verdragen omdat hij verder nog zo’n jonge uitstraling heeft – dus ja, er gaat af en toe wat in bij hem. Bij mezelf is het een gevalletje van tegenstrijdigheid. Ik ben geloof ik al voor 30% grijs en de uitgroei die momenteel te zien is liegt er niet om. Vanmiddag ga ik weer naar de kapper. Maar wat ga ik daar doen? Die uitgroei bij laten werken ofwel maskeren, of zal ik…….asblond gaan?!!

Het is wel heel uitdagend om voor asblond te kiezen, omdat ik dan (hoop ik) ook meteen van die grijze uitgroei af ben. Toch schuilt er een addertje onder het gras. Asblond staat namelijk heel anders bij een meid van 20 dan een meid van 45. Eind jaren zeventig/de vroege jaren’80 toen ik NewWave/Punkig was heb ik ook een tijdje asblond haar gehad en dat toepeerde ik flink. Het was mode, het was cool.

Wat je nu weer op de catwalk ziet is dus ook dat coole punkerige asblond en zo wordt het ook geinterpreteerd. Je wilt nu als grijzende veertiger heel graag een handige link leggen naar jezelf. Als het toch in is, ga ik er ook voor. Maar je (ik) vergeet een ding: ik heb niet meer het hoofd van een twintigjarige. Mijn huidkleur is al iets valer, mijn ogen al iets matter, die vette jeugdigheid van een twintigjarige is er niet meer en dan staat dat asblond ook echt heel anders. Het kan je dan toch ineens ouder maken dan je in werkelijkheid bent. En dat wil je nou net niet.

Neemt niet weg dat ik de gedachte wel spannend vind. Ik ben benieuwd wat ik vanmiddag bij de kapper ga doen met mijn haar….

Vier uur later: ik ben choco bruin! Niks grijs, niks zilver, niks wat daar tussenin zit en voor cool versleten kan worden. Kleurspecialiste Mirjam bij Jeffrey van Coup d’Etat in Amsterdam had maar 1 palet op haar netvlies staan om mijn verschijning weer een boost te geven: chocolade bruin. Maar wel een met een koele ondertoon, passend bij mijn huidtint, bij mijn verschijning, bij mijn kledingsmaak (altijd zwart) en mijn persoonlijkheid (stevig). Asblond….zowel Mirjam als Jeffrey keken me onzeker aan met een blik van ‘hoe kom je daar nou weer aan’…nouja er zijn een paar websites die dat verkondigden en daar plaatjes bij plakten die dat dan weer moesten onderstrepen. Ik kreeg alleen maar hoofdgeschud. Het zou me bleek maken, en saai.

Ik werd gesust dat ik wellicht van de zomer wel wat lichter zou kunnen gaan. Hmm…da’s natuurlijk wel cliche om te zeggen, jongens. Maar ik ben overstag gegaan. Ik ken het chocolaatje, doe dan maar, maar graag in die koele variant ja. De kleur is prachtig, de glans is optimaal, de textuur van mijn haar voelt goed. De uitgroei is met verf gedaan, de rest van het haar met kleurshampoo. 

En toch stiekem denkend dat het jammer is dat een kapper het experiment niet met je aan durft, want hoe dan ook…ik stond er wel voor open. Ik heb me om laten praten naar de perceptie van twee kappers over mijn persoon. Ik vind het niet erg, ik vind het wel grappig, maar ook fascinerend. Waarom ziet men mij zoals men mij wil zien? Ik zie meer kanten van mezelf. Lastig vak hoor, kapper zijn.

Lees ook:

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

6 reacties

 • PS als ik al iets deed of doe, is dat Renature in de donkerste variant; werkt bij mij prima, en het ziet er niet zo geverfd uit

 • ik loop ook al met dezelfde gedachte rond, maar ben er nog niet uit; het heeft allebei zo zijn voor- en nadelen

 • Ha ha, ik dacht laatst ook ik laat het grijs doorkomen. Heb er toch niet aan toegegeven. Nog even niet, zullen we maar zeggen.
  Volgens mijn kapper zijn askleuren gevaarlijk als je grijs bent. Die kunnen groen uitslaan. We houden het dus nog maar een paar jaar op warmbruin 🙂

 • leuk dat je er weer bent Teha! als ik het zo hoor,, lijkt jouw haar nu een beetje op dat van die vrouw op de foto *wink*
  ik heb heel vaak gedacht, en nu laat ik het grijs doorkomen – maar het lukt me nog steeds niet, ben benieuwd hoe ik erin sta als ik jouw leeftijd heb bereikt.

  dag!

 • Hoi Monique

  Tot een jaar geleden heb ik altijd highlights gehad en ook een keer chocobruin, maar vorig jaar besloot ik dat ik wel eens wilde weten hoe grijs ik werkelijk ben.
  Ik ben 54 dus een eind op weg..
  Mijn kapper ( een man) vond dit een leuke actie en besloot met me mee te doen.
  Grijs als het nieuwe hip, zeg maar.
  Inmiddels doet zich de wonderlijke situatie voor dat de onderkant van mijn haar donkerbruin is, terwijl ik altijd een beetje melkboerenhondenkleur had en ik dus bovenop grijs, maar ook nog zomerse blonde strepen heb. Het effect is waarlijk verrassend dus ik ga nog even door.
  Grappig omdat jouw verhaal zo mooi aansluit ( of mijn verhaal mooi aansluit).

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.