Kleine vetophopingen weghalen met behulp van lipolyse of mesotherapie lijkt een snelle makkelijke ingreep, maar de neveneffecten worden nog teveel achtergehouden.

03:17 - 01:58
luistertijd 03:17 - leestijd 01:58
Kleine vetophopingen weghalen met behulp van lipolyse of mesotherapie lijkt een snelle makkelijke ingreep, maar de neveneffecten worden nog teveel achtergehouden. We berichten er regelmatig over op BeautyJournaal.
Natuurlijk valt of staat alles ten eerste met een vakbekwaam specialist die het uitvoert, maar een medicus hoef je er niet voor te zijn. Zo zagen we onlangs ook weer in het tv programma Koopkracht van omroep Llink over zogenaamd snelle methoden om af te vallen. Daarin kwam een mevrouw van een afvalkliniek aan het woord en een patiente van haar die plaatselijke vethophoping met vetoplosbare injecties liet behandelen (let op dit waren lipolyse behandelingen – geen mesotherapie. Het verschil tussen de twee is dat lipolyse injecties heel diep in de huid worden ingespoten, mesotherapie redelijk oppervlakkig). De patiente in het Llink-programma leek tevreden, de deskundige die aan het woord kwam bij Llink liet er geen spaan van heel als zijnde een niet-adequaat middel om over de kosten die ervoor betaald moeten worden, nog maar te zwijgen.

De artsen die hun onderzoek publiceerden in het medisch vakblad Clinical Infectious Diseases, waarschuwen nu dat mesotherapie – procedures lelijke infecties kunnen opleveren die ook nog eens moeilijk te behandelen kunnen zijn.

Dr. Stéphanie Regnier, specialist Infectieziekten van het Pitié-Salpetrière Hospital in Paris documenteerde de gegevens van zestien patienten die mesotherapie hadden ondergaan en die pijnlijk ontstoken injecties hadden gekregen aan de huid.

De onderzoekers laten weten dat het moeilijk is na te gaan hoe vaak dit soort infecties volgen op mesotherapiebehandelingen. In dit geval waren alle zestien patienten behandeld door dezelfde arts in Parijs, een kliniek die nu gesloten is overigens, in de periode oktober 2006 tot januari 2007. De meesten hadden meerdere behandelingen gekregen.

De infecties moesten operatief weggehaald worden en verder met antibiotica worden bestreden. De onderzoekers raakten gealarmeerd door het feit dat de infecties zo ontzettend moeilijk te bestrijden waren.

“Not only did antibiotics not help to cure these patients, but more surprisingly, antibiotics did not prevent the appearance of new lesions in this group,” schreven ze over 7 van de 14 patienten. En ze concludeerden dat chirurgie wellicht de beste methode is om dergelijke huidinfecties te bestrijden.

In een begeleidend redactioneel stuk bij het onderzoek, schreven de Nederlanders drs. Jaap T. van Dissel en Ed J. Kuijper van de Universiteit van Leiden dat meer onderzoek dringend gewenst is. Ze denken dat dit nog maar het topje van de ijsberg is en dat veel infecties ongezien blijven voor behandeling.

Dr. Adam Rotunda, een dermatoloog die mesotherapie uitvoert in klinische onderzoeken aan de UCLA’s David Geffen School of Medicine in Amerika, zei tegen Reuters (persbureau), dat er momenteel geen medische standaarden gelden voor mesotherapie. In Amerika is er ook geen FDA goedkeuring voor de cocktails die gebruikt worden. Ook wetenschappelijke bewijzen voor de werking ervan ontbreken tot nu toe.

Bron: Journal of Clinical Infectious Diseases, November 1, 2009.

Lees ook:

Lees ook