Hoi Monique, ik heb een vraag voor Mardge. Ik heb nogal last van pigmentvlekken op mijn wangen, vermoedelijk door de zon. Ik heb mijn huisarts gevraagd of hier iets aan te doen is en hij geeft aan van niet. Volgens hem zijn laserbehandelingen niet aan te raden. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit bindweefsel kan beschadigen en dat je op de  […]

03:28 - 02:04
luistertijd 03:28 - leestijd 02:04

PigmentvlekkenHoi Monique, ik heb een vraag voor Mardge. Ik heb nogal last van pigmentvlekken op mijn wangen, vermoedelijk door de zon. Ik heb mijn huisarts gevraagd of hier iets aan te doen is en hij geeft aan van niet. Volgens hem zijn laserbehandelingen niet aan te raden. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit bindweefsel kan beschadigen en dat je op de  lange termijn littekenvorming kunt krijgen. Ik vraag me af of er echt niets aan te doen is. Zijn er helemaal geen cremes die werken? Groeten Jessica

Beste Jessica,

Pigmentvlekken zijn niet zo 1-2-3 op te lossen. Maar er is wel veel te verbeteren als je discipline opbrengt. Zolang de oorzaak niet verdwijnt zullen de vlekken altijd terug kunnen komen.

Als de oorzaak dus inderdaad ‘zonschade’ is dan is het al iets makkelijker naar een oplossing te komen dan wanneer de oorzaak hormonaal is of onbekend.

Allereerst is het belangrijk om elke dag een SPF te gaan gebruiken om te voorkomen dat de huidige vlekken donkerder worden en dat er nieuwe ontstaan. Dit is echt de gouden regel anders zijn alle andere dingen die je doet nutteloos.

Met peelings, laser en lichttherapie kunnen goede resultaten behaald worden. Alles wat een flinke hitte in de huid afgeeft kan echter altijd tot complicaties leiden ( direct of in de toekomst) dus persoonlijk vind ik warmte lasers niet geschikt als het om een milde vorm van hyperpigmentatie gaat.

Er bestaan cremes die alleen een arts kan voorschrijven. Zo’n product bevat dan hydrochinon, dat is effectief maar mag niet in cosmetica omdat het kankerverwekkend kan zijn. Ook kun je dan een ‘dambord effect’ krijgen dus is het eigenlijk geen optie. Met een dambord bedoelen we:

– Puntvormige witte vlekjes. Dit betekent dat de pigmentcellen in de huid zijn verdwenen.

– Onregelmatige pigmentverschuivingen. We zien dan zowel lichte als donkere vlekken op plekken waar de crème is aangebracht.

– Donkerbruine of gitzwarte verkleuringen van de huid. Dit verschijnsel heet “exogene ochronose”.

Het is beter om er wat meer tijd voor uit te trekken en bijvoorbeeld producten te gebruiken met werkstoffen die een oplichtende werking hebben zoals o.a vitamine C, moerbei extract, kojine zuur en glycolzuur. Als deze stoffen hoog genoeg gedoseerd in een product zitten dan kun je er effect van verwachten. Je kunt ook bij een huidtherapeut of schoonheidsspecialist vragen om een speciale behandeling met deze werkstoffen in een hogere concentratie dan dat je thuis kunt gebruiken.  Het vergt wat geduld en doorzetting en vooral het mijden van de zon. Want als je de vlekken hebt aangepakt en je gaat zonnebaden kunnen ze zo weer terug komen.

Is er sprake van een erfelijke aanleg, zullen de vlekken helaas altijd weer terugkomen. In alle gevallen geldt eigenlijk dat ze terug kunnen komen, met nadruk op ‘kunnen’. De behandeling blijft een optische bestrijding omdat je de pigmentvormende cellen niet echt bereikt maar wel de daaruit voortkomende verkleuring die in de opperhuid te zien is. Overigens zijn de meeste mensen daar vaak wel mee geholpen want het geen wat NU zichtbaar is stoort natuurlijk.

Hartelijke groet, Mardge Pascaud

Lees ook de andere huidadviezen van Mardge Pascaud.

 

 

Lees ook