shop Bumble & Bumble Invisible Oil Heat & UV Protective Primer Schoonheidsspecialiste Anastasia gebruikt deze haarprimer al meer dan vier jaar. Het is ideaal voor de fijne haarstructuur tegen pluizen en voor een verfijnde styling. Bekijken De hygiëne-balans is doorgeslagen, dat weten wij als journalisten al enkele jaren. Maar er rust een groot taboe op […]

01:51 - 01:06
luistertijd 01:51 - leestijd 01:06

De hygiëne-balans is doorgeslagen, dat weten wij als journalisten al enkele jaren. Maar er rust een groot taboe op om te vertellen aan mensen dat ze echt niet tweemaals daags hun gehele lichaamshuid hoeven te wassen met water en zeep. Gezicht, handen, geslacht en anus wassen is voldoende en laat de rest maar lekker met rust. Twee of drie keer week douchen is meer dan voldoende. Umpf….jaja, we zien je denken.

Voor kinderen en baby’s is het helemaal slecht om ze elke dag in water en ‘zeep’ te dompelen. Niet alleen is de huidbarrière bij kinderen tot en met twee jaar nog niet volledig ‘uitgerijpt’, zo hebben wij recent van dermatoloog professor Oranje geleerd, maar nu bevestigen Amerikaanse onderzoekers maar weer eens dat de bacteriën die van nature op de huid leven, hard nodig zijn om dit orgaan te beschermen tegen infecties!

‘Normale bacteriën die op de huid leven, brengen een kettingreactie teweeg, die helpt een ontsteking te voorkomen als we gewond raken. Zij temperen overactieve reacties van het immuunsysteem, die sneetjes en schrammen laten zwellen. De stafylokok-bacteriën blokkeren een vitale stap in een reeks gebeurtenissen die tot een ontsteking leiden,’ zo lezen we in De Telegraaf online.

‘Volgens deskundigen levert het onderzoek een verklaring voor de zogenoemde hygiëne-hypothese, die stelt dat blootstelling aan bacteriën in de vroege kinderjaren het lichaam wapent tegen allergieën. De obsessie met reinheid zou zelfs een oorzaak zijn voor de recente stijging van allergieën in ontwikkelde landen.’

Kortom: wees wijs, en doe een beetje relaxed met je eigen lichaam en dat van je kinderen.

Lees ook:

Droge, jeukerige huid? Smeren helpt!

 

 

Lees ook