shop L’Oreal Paris Infaillible 3-second setting mist De betaalbare en echt werkzame mist waarmee je foundation niet meer afgeeft! Bekijken                   ‘Fleur van Leeuwen promoveert deze maand aan de Universiteit van Utrecht op een proefschrift over de praktijk van de mensenrechtenorganisaties. Ze levert zeer harde en overigens […]

02:10 - 01:18
luistertijd 02:10 - leestijd 01:18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Fleur van Leeuwen promoveert deze maand aan de Universiteit van Utrecht op een proefschrift over de praktijk van de mensenrechtenorganisaties. Ze levert zeer harde en overigens naar mijn mening ook terechte kritiek dat mensenrechtenorganisaties te veel met symptoombestrijding bezig zijn en onvoldoende proberen om de dieper liggende oorzaken aan te pakken. Ze benoemen dus niet de oorzaak van het kwaad. Hier heeft van Leeuwen een punt.

Helaas vinden er op grote schaal in de wereld praktijken plaats waarbij vrouwenrechten op grote schaal worden geschonden. Denk hierbij aan verkrachting, gedwongen sterilisatie, genitale verminking etc. Ofschoon organisaties hier volop tegen in het geweer komen zou er meer onderzoek moeten komen naar de achtergronden van deze praktijken. Fleur van Leeuwen dient hier een meer dan sympathiek doel.

In haar proefschrift draaft ze echter door. Ze stelt in dit proefschrift dat vrouwen allerlei corrigerende operaties ondergaan vanwege het heersende schoonheidsideaal. Ook dat zou volgens haar moeten worden aangepakt. Dit gaat echter wel heel ver.

De vergelijking met eerder genoemde schendingen van vrouwenrechten is op zijn zachtst gezegd misplaatst. We leven in het westen immers in een wereld waarin we vrij zijn om zelf te beslissen wat we doen. Natuurlijk worden we gebombardeerd met schoonheidsstereotypen, maar we mogen toch in staat geacht worden om daar met wat meer afstand naar te kijken. Cosmeticamerk Dove heeft dat overigens goed begrepen door ook minder perfecte vrouwen in haar advertenties te gebruiken. Dit zou wel eens het begin van een nieuwe trend kunnen zijn.

We hebben allemaal recht op onze dromen en die moeten ons zeker niet ontnomen worden. Dat we geneigd zijn de wereld perfecter voor te stellen dan deze is, hoort en past daarbij. Beste Fleur, je draaft in deze ver door. Positief is wel dat je een discussie aanzwengelt. Dat is in onze maatschappij nooit verkeerd.’

Paul Moers

Meer berichten van Paul Moers:

De nominatie van Rituals voor de Mapic Award

US wil verkapte reclames door bloggers aan banden leggen

 

Lees ook