(persbericht) Huidklachten door cosmetica? Gewoon melden! Online meldpunt vandaag van start Vanaf vandaag kunnen consumenten huidklachten en andere overgevoeligheidsreacties na het gebruik van cosmetica melden op www.

03:48 - 02:17
luistertijd 03:48 - leestijd 02:17


(persbericht)

Huidklachten door cosmetica? Gewoon melden!
Online meldpunt vandaag van start

Vanaf vandaag kunnen consumenten huidklachten en andere overgevoeligheidsreacties na het gebruik van cosmetica melden op www.cosmeticaklachten.nl Om het aantal en de oorzaak van deze klachten te monitoren lanceert het Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) dit online meldpunt.

Op dit moment is niet duidelijk hoeveel mensen huidklachten of overgevoeligheidsreacties krijgen na het gebruik van cosmetica. Omdat de klachten meestal vanzelf weer verdwijnen, is een bezoek aan een arts of dermatoloog niet altijd nodig. Het is dan ook onduidelijk hoeveel mensen last hebben van cosmetica gerelateerde klachten. Het is belangrijk dat alle klachten centraal via de website gemeld worden, ook de klachten die vanzelf weer verdwijnen. Met behulp van het vragenformulier wordt informatie ingewonnen over de klacht en het product, waardoor meer inzicht ontstaat in alle huidklachten die mogelijk door cosmetica veroorzaakt worden. Hierdoor kunnen deze mogelijk op termijn in aantal worden teruggedrongen.

Aard van de klacht
Cosmeticaproducten die op de huid worden aangebracht of op een andere manier in contact komen met de huid, kunnen soms klachten veroorzaken. Deze klachten variëren van milde huidirritatie tot een allergische reactie. Sommige mensen zijn erg gevoelig voor bepaalde ingrediënten in cosmeticaproducten. Een gevoeligheid voor een ingrediënt kan ook na verloop van tijd worden ontwikkeld.

Cosmetica
Onder cosmetica vallen alle producten die gebruikt worden voor de persoonlijke verzorging. Een breed scala aan producten wordt tot cosmetica gerekend, zoals bad- en doucheproducten, deodorants, geuren, haarverzorging, huidverzorging, make-up, mondverzorging, scheerproducten, zeep en zonnebrandmiddelen.

Het online meldpunt www.cosmeticaklachten.nl maakt deel uit van een driejarig onderzoek. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met aangesloten dermatologen, huisartsen en de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV). Het onderzoek wordt in 2011 geëvalueerd.

Toelichting BeautyJournaal:

Wij spraken vandaag even kort met toxicologe van het RIVM, Jacqueline van Engelen en zij wist ons nog te vertellen dat de Raad van Europa in 2006 de landen al heeft geadviseerd om een eigen cosmetica bewakingssysteem op te zetten. In Nederland is dit nu een feit en meer Europese landen zullen volgen. Het doel is om klachten te monitoren gelijk aan hoe dit nu voor geneesmiddelen gebeurt.

Van Engelen meldt dat er zeer weinig klachten over cosmetica binnenkomen bij het VWA. De industrie is in principe zelf verantwoordelijk voor productveiligheid. De brancheorganisatie NCV registreerde in 2007 op 10 miljoen verkochte producten 154 klachten waarvan van 8 klachten konden worden aangetoond dat er een relatie met cosmeticagebruik was. Bij dermatologen worden verder alleen de zeer ernstige huidklachten gezien en Van Engelen noemt dat maar het topje van de ijsberg. ‘We willen meer inzicht krijgen in hoeveel mensen er klachten krijgen en wat de aard ervan is. En gaat het om trends van bepaalde stoffen en binnen bepaalde productgroepen, zo ja, dan kan de VWA gerichter maatregelen nemen.’

Van Engelen benadrukt overigens wel dat ze de toegenomen bezorgdheid over het gebruik van bepaalde stoffen of technologiën in cosmetica niet deelt. Als wetenschapper bekijkt ze alle mogelijke onderzoeken en beschouwt ze cosmetica die op de markt is als veilig. Maar ja, wat is dan de definitie van veilig en als dat zo is, waarom zou dit meldpunt er dan moeten komen?

Lees ook:

Duitse overheid adviseert nano-houdende producten maar even niet te kopen

EU investeert samen met Colipa in alternatieven voor dierproeven

Zijn zg. groene cosmetica gezonder voor je?

80% van de vrouwen gebruikt verkeerde cosmetica, zegt Velthuis Kliniek

Lees ook